Ponta vs Iohannis

Ponta vs Iohannis

 

Toata lumea discuta despre duelul Ponta vs Iohannis. Toata lumea vorbeste despre cele doua dezbateri. Voi face clarificarile necesare, pentru a nu exista dubii. Asadar, trei intrebari ESENTIALEdespre cele 2 dezbateri Ponta vs Iohannis.

Cat de mult vor influenta dezbaterile televizate Ponta vs Iohannis rezultatul final al alegerilor?

 

Raspunsul la aceasta intrebare nu exista. Toti cei care incearca sa raspunda la aceasta intrebare sunt doar niste pareristi. Ori manipulatori. Ori intra in ambele categorii.

Sa va explic de ce nu se poate masura CU EXACTITATE acest lucru? Simplu. Pentru a demonstra faptul ca cele 2 dezbateri au influentat exista doua modalitati:

1. Intrebi, prin sondaje, in mod direct, in ce masura votul dumneavoastra este influentat de dezbaterile televizate. In acest caz ai la fel de multe sanse sa afli precum ai sanse sa afli cat de mult a influentat reclama X cumpararea produsului. NIMENI nu va recunoaste ca a fost influentat de dezbateri. Ei au alte argumente, COMPLET LOGICE, dupa care voteaza.
2. Masori rezultatul INAINTE si DUPA dezbatere. Si in acest caz lucrurile sunt complicate, pentru ca rezultatele sunt cam aceleasi. Nucleul dur al celor doi candidati ramane, iar indecisii vor declara in continuare ca-s indecisi. In plus, si daca ar declara ceva, la cald, nu e sigur ca-si vor pastra opinia pana duminica.

Ce s-a incercat cu sondajul CCSI este o manipulare grosolana. Multi fani ai lui Iohannis sunt DEZAMAGITI de favoritul lor. Asta inseamna ca-l vor vota pe Ponta?! Am mari dubii.

Obiectiv vorbind, Iohannis a fost mai bun astazi, iar Ponta a fost mai bun ieri. Ieri Iohannis a venit nepregatit, deci are o scuza, astazi a parut in apele sale. Pe de alta parte, stafful lui Ponta invoca lipsa de curaj a lui Iohannis, acesta ducandu-se doar la posturi aparent prietene, Realitatea si B1. La Antena3 si RTV, posturi dusmane, nu ar avea curajul sa mearga.

Pot influenta in cazul in care apare ceva neprevazut, in cazul in care un candidat vine cu o dezvaluire tare, asa cum in 2009 Basescu a venit dezvaluit faptul ca Mircea Geoana fusese cu o seara inainte la Vantu.

Conteaza atat de mult UNDE au loc dezbaterile televizate Ponta vs Iohannis

 

As tinde sa cred ca nu. Formatul emisiunii este negociat dinainte. Publicul nu este identic cu publicul postului respectiv. De exemplu, votantii de dreapta, care urasc Antena 3, s-ar uita la o dezbatere Ponta vs Iohannis gazduita de acest post. Daca injurati vreun moderator in legatura cu formatul emisiunii, fie ca nu lasa candidatii sa se certe, fie ca lasa emisiunea mai libera, sa stiti ca formatul acela asa a fost negociat.

La ce sunt bune, totusi, duelurile televizate?

 

Cine are impresia ca sunt inutile greseste. Ele sunt utile, insa importanta lor este supra-apreciata. Va spun 3 utilitati ale lor:

1. De obicei, ajuta electoratul candidatilor iesiti din cursa sa se decida. In 2009, de exemplu, era un electorat numeros, al lui Crin Antonescu, care avea de ales intre candidatul sustinut de preferatul lor si candidatul declarat de dreapta. Atunci electoratul lui Crin Antonescu a fost extrem de indecis, voturile fiind cam egale. Acum lucrurile sunt insa ceva mai clare: electoratul Elenei Udrea si electoratul Monicai Macovei vor vota in proportie covarsitoare cu Iohannis. Totusi, electoratul lui Tariceanu nu este chiar pro-Ponta, iar electoratul Vadimist, atat cat mai e el, s-ar putea sa nu-si urmeze liderul. Acestia se vor uita cu atentie la dezbateri.

2. Aceste dezbateri pot mobiliza sau demobiliza propriul electorat. Un favorit apatic te poate demotiva, facandu-te sa crezi ca nu va avea nicio sansa. Un candidat VIU, PUTERNIC, INCISIV, te poate motiva sa mergi la vot. De asemenea, prestatia unui candidat, minciuni in exces, o prestatie badaraneasca, poate motiva pe cei care-l urasc sa iasa masiv la vot. Totusi, acestia NU vor recunoaste faptul ca au iesit la vot datorita acelei dezbateri.

3. Fiind urmarite de atatia oameni, acestea vor fi tinute minte in viitor. Viitorul acestor candidati va depinde de aceste confruntari. Oricat s-ar zbate Geoana sa revina in prim-planul PSD si al politicii, prestatia sa din 2009, cand a pierdut confruntarea cu Basescu (asa s-a spus, asa va ramane in istorie). In plus, promisiunile candidatilor din aceste emisiuni vor fi memorate mai usor. Asta seara am retinut de la Ponta ca nu va promulga legea amnistiei. Nu d-alta, dar peste 5 ani castigatorul de astazi se va reintalni cu electoratul.

Duelul Ponta vs Iohannis se transeaza duminica, la urne. Personal, voi vota cu Iohannis. Voi explica pe larg de ce intr-un articol viitor. Tind sa cred, totusi, ca acest vot va fi influentat intr-o foarte mica masura de aceste dezbateri televizate, insa aceasta este o supozitie care nu poate fi verificata in niciun fel. Astept si opiniile voastre legate de cele 2 dezbateri. Fara opinii patimase, fara injurii. Daca se poate. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !