Planes – Avioane

Desi erau alte 2 filme inainte despre care trebuia sa scriu, prefer sa scriu despre Planes – Avioane, ultima productie Disney, la a carei vizionare am fost aseara multumita prietenilor TVR.

Planes – Avioane parea de la inceput o copie (sau o continuare oarecum fortata) a Cars (altfel, un mega-succes al celor de la Disney). Si asa a si fost, producatorii chiar si-au asumat acest lucru (si au vrut sa plece de la succesul Cars, in Romania si peste tot). Din acest motiv voi analiza Planes – Avioane mai mult in comparatie cu Cars si cu alte animatii de la noi decat separat:

1. Intai si intai, este mult mai pueril decat Cars. Unii ar zice ca e de rau, dar ceva ma face sa cred ca asta s-a dorit. Disney de obicei isi atinge scopul pe care si l-a propus. Adultii (uau, am devenit adult) il vor judeca cu alti ochi, insa copiii sigur il vor aprecia.

2. E adevarat, fazele comice, atat de prezente in Cars, sunt foarte rare aici. Desi este o animatie, are un aer de seriozitate si incrancenare care nu-i face deloc bine (de previzibilitate nu mai zic, dar la aia ma asteptam).

3. Vizionarea a fost dublata, dar probabil va fi disponibila si o versiune subtitrata. Dublarea i-a scazut nitel din calitate, insa numarul mare de copii din sala cerea un film dublat. La Strumfii se alesese insa o varianta mai buna: 2 vizionari, una cu filmul dublat si alta cu filmul subtitrat. Costurile ar fi fost insa mai mari.
Legat de dublare, am observat o chestie: cand filmul este subtitrat copilul este mai tacut, probabil citeste mai greu si e tot timpul atent la ecran. Cand este dublat se agita, vorbeste, bate in scaun, tot tacamul. Eu as folosi asta ca inca un argument pentru interzierea filmelor dublate ­čśÇ

4. Marea problema este lipsa unei istorii pentru acest film. Sa va zic si de ce: Strumfii 2 in fapt nu a fost un film atat de bun. Obiectiv vorbind, scotand filmul din context, poate parea chiar slab. Dar Strumfii ala inseamna ceva, te duci la el sa vezi Strumfi, nu conteaza ce vor face acestia. Nu te intereseaza cat de previzibil si pueril e filmul ori cat de incomplet sunt conturate personajele. Planes – Avioane nu are, din pacate, o istorie in spate. Se bate moneda pe Cars (numele Cars apare pe posterul Planes – Avioane), oare este de ajuns? Pentru copii a fost bun, insa adultilor din sala nu le-a starnit nimic. Nu prea i-a atins niciunde.

5. Taranul care se duce printre oraseni si castiga concursul nu este chiar cel mai „comercial” lucru. Pentru unii oameni care au urmat acest traseu s-ar putea sa fie ok, dar pentru copiii din ziua de azi cam nu. E avion agricol …

6. Nici la efecte 3D Planes – Avioane nu sta prea bine. Este 3D doar pentru ca nu mai poti face in 2013 o animatie 2D, altfel ochelarii aia pe nas par in 90% din film complet inutili.

6. Laud insa modul de promovare al acestui film. Productiile Disney au fost totdeauna bine promovate. Astfel, la vizionare, dupa ce luai biletele aferente invitatiei, erai trimis la o tombola unde puteai castiga ceva obiecte promotionale, printre care un ceas ori o sapca. Eu am castigat un ceas, care paradoxal, arata super-misto.

Nu stiu exact daca aceste ceasuri se gasesc si in comert si la ce pret, insa m-as bucura sa fie asa. Ar avea ceva succes. Si ma gandesc ca ar putea fi aplicate la multe alte filme (eu mi-as fi dorit enorm un tricou cu Strumfii, dar unul original, nu un tricou imprimat cine stie pe unde).

7. Sa va zic acum si cum am ajuns la Planes – Avioane. Va ziceam ceva de prietenii TVR. Pai ei, pe a lor pagina de facebook (pe care v-o recomand) au concursuri care au ca premii invitatii la film. Au avut concursuri zilnice. Am participat vreo 5 zile la rand (sau 6, nu mai stiu exact), si am castigat cam in penultima (duminica). La concursuri se puneau 2 intrebari: prima era ceva de actori, roluri etc (una cu raspuns corect sau gresit) si a doua era cu cine vrei sa mergi la acest film?. La a II-a am raspuns invariabil: cu o parasuta (la Planes – Avioane nu puteam merge cu altceva… trebuia sa fiu credibil zic). Cu cine am mers la film? Pai sa va arat:

Vi se pare ca seamana cu Irina? Sunteti intr-o grava eroare ­čśÇ Ma refer la faptul ca s-a dat cu parapanta acum cateva saptamani… (parasuta, parapanta, p-acolo ­čśÇ ).

Per total, Planes – Avioane nu este nici pe departe cel mai stralucit, dar nici nu dezamageste crunt. E clar ca va fi mai apreciat de catre cei mici decat de catre cei mari. E adevarat, exista sanse sa apara o continuare a lui, deci s-ar putea ca peste ani sa vorbim sa vorbim de o franciza de succes. Debutul nu a fost cel mai bun, dar niciodata nu este prea tarziu.

O ultima precizare de final: productia Disney Planes – Avioane a fost vazut la CinemaCity Cotroceni in format 3D (normal, nu imax) si dublat (asa cum am spus deja). Puteti sa-l vedeti si voi de vineri 6 septembrie. Salutari ANIMATE tuturor!

Comments

comments

3 thoughts on “Planes – Avioane

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !