Piesa pentru frate si sora

Piesa pentru frate si sora

 

Se spune ca in cazul spectacolelor de teatru titlul este mai important decat in cazul filmelor. Filmele au titluri mai comerciale, aspectul comercial fiind MULT mai accentuat in cazul traducerilor. In cazul teatrului titlul este mai putin comercial si, deci, mai relevant. Cineva imi spunea ca titlul nu-l face sa se duca sau nu sa vada un spectacol, insa una dintre primele intrebari pe care si-o pune dupa vizionare este: De ce are acest titlu? Si tot acea persoana imi zicea ca, uneori, farmecul este sa nu poti raspunde la aceasta intrebare. Ori o situatie mult mai fericita ar fi cea in care fiecare are un raspuns diferit.

La TNB, in sala Mica, am vazut asta seara spectacolul Piesa pentru frate si sora. Titlul, dar si faptul ca pe afis erau doar doi actori, ma ducea cu gandul la doua posibilitati: fie la faptul ca unul sau amandoi actorii urmau sa joace roluri multiple (Istvan Teglas nu ar fi fost la primul rol multiplu, acesta interpretand foarte bine mai multe roluri in spectacolul In Parc, unde joaca alaturi de Ana Ularu ori Rodica Lazar), fie ca vom vedea un spectacol unde un frate si o sora traiesc singuri, izolati voluntar ori involuntar de lume. Intuitia mea a fost corecta, ne aflam in cel de-al doilea caz.

Piesa pentru frate si sora

In spectacolul este departe de a fi unul usor. Spectatorul nu are deloc o misiune facila: acesta trebuie sa desluseasca firul povestii spuse pe mai multe planuri. Felice (Istvan Teglas) si Clare (Ioana Marcoiu) sunt inchisi in casa, refuzand sa iasa. Usa nu este blocata, singurul lucru care-i impiedica sa iasa fiind frica: frica de ceilalti. „Sunt oameni pe strada? Sunt, de asta sunt strazile: pentru a circula oamenii pe ele”. Pe un alt plan, cei 2 lucreaza la o piesa de teatru. Ei nu mai sunt blocati in casa, ci in teatru. Acolo ei nu se mai feresc de ceilalti, ci ii asteapta pe ceilalti. Doar ca au fost parasiti, nu mai este nimeni sa-i ajute, sa-i sustina. Un alt treilea, invizibil, este cel interior: lupta din interiorul lor.

Celor care vor merge sa vada acest spectacol le dau fix 3 sfaturi:

– Veniti cu imaginatia pregatita. Va fi pusa la o grea, dar frumoasa incercare.

– Fiti atenti la decor. Nu zic mai multe.

– Fiti concentrati, spectacolul nu este printre cele mai usoare.

Spectacolul este regizat de Iris Spiridon. Am mai vazut, regizate tot de ea, Crema de zahar ars. Azi ii spunem dragoste, Derapaje si Le salon des enfants terribles. De asemenea, Iris Spiridon a contribuit la scrierea scenariului filmului Ana (care, recunosc, a fost o mare dezamagire pentru mine). Pe Istvan Teglas l-am vazut in mai multe spectacole, cel mai mult mi-a placut in spectacolul In Parc, dar si in Peretele. Pe Ioana Marcoiu am vazut-o prima oara pe scena. Piesa este scrisa de Tennessee Williams, un apreciat dramaturg american contemporan.

Piesa pentru frate si sora este, per total, un spectacol greu, care iti pune la incercare imaginatia. Devine greu de urmarit datorita planurilor care se intrepatrund. Este bine jucat, iar decorul este printre principalele puncte de atractie.

Piesa pentru frate si sora 2

Piesa pentru frate si sora face parte din programul 9G. Mai multe detalii despre acest program gasiti pe Hotnews. Despre spectacol gasiti alte 2 articole pe Agenda.liternet.ro si pe Ziarul Metropolis. Salutari TEATRALE tuturor!

ps: Va las pe voi sa descoperiti de ce Piesa pentru frate si sora. Nu e atat de simplu pe cat pare.

 

Comments

comments

5 thoughts on “Piesa pentru frate si sora

  1. Pingback: Organic |
  2. Pingback: “Piesa pentru frate si sora” a nascut controverse | Oglinda catre prezent
  3. Pingback: Piesa pentru frate si sora
  4. Pingback: "Piesa pentru frate și soră" a născut controverse

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !