Piesa de teatru. Spectacol de teatru. Decor.

Invatam cat traim. Este o realitate. Iar despre teatru mai am multe de invatat. Admir spectacolele, unele m-au impresionat nespus, insa sunt unele aspecte care-mi scapa deseori. Legat de aceste aspecte trebuie sa incep sa explic didactic: stiti care este diferenta dintre piesa de teatru si spectacol de teatru? Piesa de teatru este partea scrisa, scenariul (ca sa folosesc un termen cinematografic), iar punerea ei in scena poarta numele de spectacol de teatru. O sintagma care imi place mie este Piesele sunt intotdeauna aceleasi, spectacolele sunt intotdeauna diferite. Ce difera de la un spectacol la altul? Pai intai si intai prestatia actorilor, care NU are cum sa fie tot timpul identica. Insa mai este un detaliu, un lucru care poate fi diferit si pe care uneori nu-l sesizam. Despre acest lucru voi vorbi in continure, si anume despre decor.

Asadar, de multe ori nu sunt atent la decor. Prestatia actorilor „imi ia ochii”, nu sunt atent deloc, dar deloc, la decor. De multe ori amici de-ai mei care au fost la acelasi spectacol cu mine ori care-l vazusera cu alta ocazie ma intreaba daca am observat un anume element de decor. Uneori imi atrasese atentia, alteori nu.

In acest sens am sa va dau cateva exemple din spectacolele vazute de mine:

– La Doua Liniute (in regia Liei Bugnar) mi-a atras atentia banca. Eu am vazut spectacolul la Teatrul Elisabeta, insa spectacolul s-a jucat mult (si se mai joaca inca) la Godot. Am vazut aceasta banca aruncata undeva jos, la Godot, cand m-am dus intr-o seara la toaleta. Mi-a atras atentia, mi-am amintit instant de spectacolul Doua Liniute. Bun spectacol, banca este emblematica. Daca as vedea aceeasi banca oriunde altundeva mi-as aminti de spectacol.

– Tot o banca are drept caracteristica si spectacolul In Parc. Este alta. Nu are nimic scris pe ea, este rosie. Altfel nu iese cu nimic in evidenta. Insa mi-a ramas in minte banca rosie. Rosie, poate, din cauza sangelui victimelor lui Ramaru…

– In spectacolul Conversatii cu Mafia tot Teatrul In Culise era un mare decor pentru spectacol. Nu spun mai multe, fac spoiler, va invit insa sa-l vedeti. Inca de la intrare veti simti cum intrati, la propriu, in spectacol.
Despre spectacolul acesta mai trebuie sa fac o mentiune: atunci am aflat, pentru prima oara, despre diferenta dintre spectacol de teatru si piesa de teatru. Persoana care mi-a spus este Vania, cea care se ocupa de PR-ul acelui teatru. Am bagat la cap, am retinut, actionez in consecinta. De atunci am inceput sa ma enervez atunci cand citesc, pe unele bloguri, propozitii de genul Am vazut piesa de teatru X… Unii sunt bloggeri ori chiar ziaristi cu pretentii …

– In Maytreyi m-a impresionat decorul indian. India este printre tarile preferate, asa ca acolo, pe langa reprezentatia actorilor, am fost foarte atent la detalii. Nu doar la decor (la partea vizuala), dar si la partea auditiva. M-a cucerit definitiv atmosfera indiana a spectacolului.

– In Oscar si Tanti Roz decorul era, intr-adevar, unul sinistru: un salon de spital. Insa gasesti multe alte elemente in acel decor. L-am observat cu atentie, poate si pentru ca citisem cu foarte putin timp inainte cartea, deci curiozitatea de a vedea transpunerea in scena a cartii era cu atat mai mare.

Pot fi date multe alte exemple, dintre spectacolele vazute de mine acestea mi s-au parut cele mai relevante. Fiecare relevant dintr-un anume motiv.

Totusi, candva mi se pusese o intrebare (nu demult): spectacolul acesta se joaca cu acelasi decor de 5 ani. Se vede vechimea spectacolului din decor. Nu l-au mai schimbat si ei…. Eu deja il vazusem, nu fusesem atent, habar n-am cat de adevarata era faza. Nu spun despre ce spectacol era vorba, cert este ca era unul dintr-un teatru DE STAT (adica acele teatre care-s acuzate de multe ori de conservatorism).

Avand in vedere aceste aspecte si avand acest istoric personal, am citit cu deosebit interes urmatoarea postare a lui Chris Simion:

Cum am reusit sa fac rost de decor nou la TE IUBESC! TE IUBESC? este subiect de poveste. Actorii din spectacol ( Corina Moise si Dan Radulescu) imi sugereaza de vreo jumatate de an sa schimbam ceasca veche, deteriorata, traversata prin aproximativ 200 de spectacole ( din 2009 pana astazi). Intr-o dimineata mi-am baut cafeaua in oras cu un prieten. Iau ceasca in mana si zic „s-ar potrivi foarte bine ca decor in TE IUBESC! TE IUBESC?. E arty.”. Si el zice:” …daca chiar iti doresti…o sa o ai”. Il iau peste picior si ii zic :” Plagiat din impostorul de Coelho. Cand iti doresti ceva cu adevarat tot universul conspira la realizarea dorintei tale. Oac, oac, oac”. Dupa o luna de zile fix de la discutie am primit fotografia. Ceasca pozata va debuta pe 12 mai, ora 20, la Godot Cafe Teatru in TE IUBESC! TE IUBESC? De azi inainte as putea declara ca motto pentru acest spectacol „aveti grija ce va doriti ca s-ar putea sa vi se intample”. Din distributie mai face parte Manuela Florina Hărăbor. Scenariul si regia artistica: me. Ideea cu ceasca este a scenografei Adina Mastalier. In ceasca asta se prepara o super comedie care se soarbe 1h05 minute si are efect toata viata. Spectacol dedicat persoanelor care au umor. Va asteptam!
(sursa)

Aceasta este ceasca cu pricina. Trebuia sa v-o si arat, nu?

Pe langa postarea de pe facebook, Chris Simion mai adauga:

Era atat de deteriorat decorul incat ne gandeam sa renuntam la spectacol sau sa jucam fara. Ar fi fost pacat sa il oprim ca este o comedie pe care o putem juca ani de zile. Face bine la cei care au umor. Se potriveste si cu Tassimo pentru ca este un spectacol vesel. E foarte tare ca acum decorul este ceasca Tassimo supradimensionata. Inainte era o ceasca oarecare. Speram sa ne poarte noroc si sa bem multa cafea cu teatru de acum incolo. Sa investesti in genul acesta de proiect este un curaj dar va fi recunoscut pe masura. Teatrul iti creeaza o imagine chic. Este alt tip de vizibilitate, atinge alt target, spectatorul de teatru face parte dintr-o categorie speciala. Cu atat mai mult cu cat spectacolul se joaca exclusiv in Godot Cafe Teatru in Bucuresti. Nu ramane decat sa veniti sa savurati ceea ce va propunem.

Din pacate NU am vazut spectacolul Te iubesc! Te iubesc? Imi doresc sa-l vad, o voi face cat de curand. Urmatoarea reprezentatie va fi luni, 12 mai, la Godot (ca doar acolo se joaca). Mergeti sa-l vedeti. Luni nu voi putea merge, dar incerc sa ajung la urmatoarea reprezentatie. Iar daca e vreunul dintre voi care l-a vazut si cu VECHIUL decor sa dati de veste. Sa-mi spuneti si mie diferentele.

Acum 1 an postarea lui Chris Simion nu mi-ar fi atras deloc atentia. As fi zis, probabil sictirit, ca este vorba doar de o ceasca. Ceasca aceasta insa este atat de importanta. Din cauza ei acest spectacol putea sa nu se mai joace. O sa merg sa ma conving exact cat de curand …

Am de facut, spre final, cateva precizari: spectacolul Te iubesc! Te iubesc? este o adaptare a piesei Zapezile de altadata, de Dumitru Solomon. O alta adaptare a acestei piese, de data aceasta avand titlul original, se joaca si la Teatrul de Comedie. Detalii despre Te iubesc! Te iubesc gasiti pe pagina de internet a companiei D’aya, cea care-l produce. Aceasta poveste i-a atras atentia si Ralucai.

Nu credeam ca voi scrie atat de mult despre diferenta dintre piesa de teatru si spectacol de teatru. Si despre importanta acestui element atat de ignorat de multi spectatori: amaratul de decor. Pana la urmatorul articol (care sper eu sa fie MULT mai scurt), salutari TEATRALE tuturor!

One thought on “Piesa de teatru. Spectacol de teatru. Decor.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !