Piarizde politice
Am vrut sa scriu acest articol inainte de turul 1. Il scrisesem, dar nu imi placuse forma lui, asa ca l-am sters. Acum problema a revenit. Pe scurt, unii analisti (cu sau fara ghilimele) considera ca una dintre cauzele pentru care Ponta a pierdut a fost facebook-ul. Bogdan Chireac, pe Antena 3 (sunt masochist, ma mai uit din cand in cand acolo pentru a vedea cum plang), spunea, insa, ca de fapt nu ar fi vina lui Ponta si a PSD-ului pentru ca si-ar fi facut acolo o mega-campanie.
Acum, faptul ca alde BC nu stie facebook inteleg. Inteleg si faptul ca nimeni de la Antena 3 nu intelege fenomenul. De ce vorbesc, totusi, despre ceva ce nu inteleg? Simplu: nici publicul Antenei 3 nu stie facebook. Sa trecem, totusi, peste.
Asadar, unde este adevarul? A gresit sau nu PSD-ul campania pe facebook? Raspuns corect: a gresit-o. Grav. Sa va explic si cum.
Intai si intai, campania de pe facebook a parut oarecum rupta de realitate. Niste consilieri, platiti cu bani grei, au vrut ca Ponta si PSD-ul sa fie vizibili si pe facebook. Asa ca au platit niste piarizde politice (voi explica mai jos termenul) pentru ca mesajele lui Ponta sa ajunga in acest mediu. Pentru ca ei habar n-au avut cum decurg lucrurile acolo, au avut nevoie de un indicator. Acela a fost numarul de like-uri (cand nu te pricepi la un lucru, incerci sa gasesti cifre in el; cu cat ele sunt mai mari, cu atat te simti tu mai bine).
Aceste piarizde politice, care in CEL MAI BUN CAZ au facut FJSC-ul, s-au apucat de treaba. Au avut si niste bani pe mana (enorm de multi, avand in vede ca timp de 6 saptamani au avut cel putin 50 de mesaje PLATITE). Si au inceput sa faca numai prostii:
1. Au platit fabrici de like-uri. Numarul de like-uri trebuia sa creasca, oricum erau prea multe pentru a fi verificate.
2. Au inceput sa dea mesaje de campanie nespecifice publicului respectiv. Erau intalnirile lui Ponta cu batranii, turneele sale electorale. Erau tineri, erau straini, iar Ponta arata poze cu el si cu batrani (fie ei si celebri).
3. A inceput sa se lipeasca, precum timbrul de scrisoare, de performantele unor sportivi celebri. Cazul Halep este elocvent, dar nu este singura. Efectele erau contrare: publicul de pe facebook, insensibil la asa ceva, a avut reactii contrare.
Iar cazurile Ponta – Halep, cand se cerea like pentru Halep si se dadea like lui Ponta, au scos din sarite pe absolut toata lumea. Scopul acelor piarizde politice a fost atins: au luat like-uri. Ele nu au fost platite in functie de rezultatul final al alegerilor, ci in functie de rezultatul imediat: numarul de like-uri.
Efectul: tona de like-uri inutile, platite cu bani grei. In plus, faptul ca tot apareau MESAJE PLATITE (la facebook se vad, scrie SPONSORED) a enervat utilizatorii, multi intrebandu-se de unde are Ponta atatia bani. Ce faceau domnisoarele platite pentru asa ceva? Mergeau mai departe. Probabil considerau ca reclama asta negativa e in favoarea lor, ca le va aduce trafic, deci like-uri si mai multe.
De ce am folosit termenul de piarizde politice? Simplu: in limbajul bloggerilor a aparut acest termen, de piarizde. Din punctul MEU de vedere, nu toate cele care se ocupa de PR sunt piarizde. Piarizde sunt, asa cum probabil ati ghicit, cele care nu au creier ci gandesc cu … ce au. Ma rog, exprimarea poate fi reformulata, dar ati inteles ideea. Acum, va zic sincer: habar n-am cine s-a ocupat de campania PSD-ului pe online. Oricine ar fi fost, isi merita titlul. Piarizde politice sunt pentru mine si, oricat de ciudat ar parea, chiar nu conteaza daca sunt si persoane de sex masculin in acea echipa. Dupa mine, ACESTIA (la modul general) au #MinteDePiarizda , s-au comportat ca niste piarizde, deci asa le voi zice. Fiind vorba despre politica, sunt piarizde politice. Asa sa le ramana numele.
Si nu, nu toate cele care se ocupa de campanii politice pe online sunt piarizde politice. De exemplu, cei/cele care s-au ocupat de campania Monicai Macovei merita felicitati. La modul sincer. Desi nu am fost de acord sa-mi schimb avatarul sau cover photo-ul, campania in sine a fost misto, sincere felicitari pentru ea. Nu a atras reactii adverse, a castigat multi aderenti. Problema a fost ca ea nu a fost completata de o campanie offline, ca nu a avut resursa umana si financiara puternica. Altfel, Monica Macovei ar fi putut depasi pragul de 10 procente.
In final, un mesaj pentru domnisoarele pe care tocmai le-am botezat piarizde politice: Dragele mele, va multumesc. Daca in locul vostru ar fi fost niste fiinte inteligente si competente, astazi l-am fi putut avea pe Ponta presedinte. Va multumesc DIN SUFLET ca existati. Salutari POLITICE tuturor!
Ai explicat bine de ce a pierdut PSD-ul pe Facebook. Cât despe Antena 3… 🙂 chiar nu pot să mă uit la postul ăsta… Am câţiva colegi la serviciu care au TV-ul „blocat” pe Antena 3 şi RTV: mă îngrozesc când mai trec pe la ei şi aud gogomăniile debitate.
Pentru Monica Macovei… toată stima şi respectul. Într-adevăr, lipsa resurselor pentru o campanie „în lumea reală” (cum mai zic unii) a făcut să aibă aşa de puţine voturi.
Si totusi, de ce diferenta intre turul 1 si 2 de vot? Nu cumva ura asta a fost, de fapt, un marketing bine pus pentru echipa albastra intre tururi. Poate chiar in ziua votului. Nici ei nu cred ca se asteptau sa iasa atat de multi la vot.
Posibil, dar PeSeDeii le-au dat munitia. Le-au servit mingea la fileu.
Cand adversarul da o pasa inapoi si tu ramai fata-n fata cu portarul, da, trebuie sa faci si tu ceva, sa tragi pe langa portar. Da, tu ai facut pressing, ai silit adversarul sa paseze inapoi. E si meritul tau, dar ramane intiparit faptul ca ADVERSARUL TI-A PUS PASA DE GOL!
eu am ce am cu cei care i-au facut campania lu macovei. mi-au placut oamenii din unitisalvam, asta pana am inteles ce au salvat ei de fapt, asta ca sa intelegem ca toti oamenii au masti
Ce-ti facura hipsterii?
Cei care se ocupa de PR se ocupa de PR, nu si de social media. Echipa lui Victor Ponta a fost mare pe partea de online, asa ca, vreau sa te contrazic putin. Daca tu platesti o piarista sa iti faca aia si aia, atunci aia face. Piarista nu are ce sa faca daca clientul ii spune sa faca asa si nu asa, piarista asa va face, cum spune clientul. Asa ca, piaristele de care spui tu, n-au vreo vina, e doar vina clientului.
Teoretic, piarista aia (cu s sau cu z) poate sa-i explice clientului ca nu e bine.
Crezi tu ca i-a zis clientul sa o afiseze pe Simona Halep, pacalind pe oameni ca-i dau ei like si de fapt ii dadeau lui? Mira-m-as.
Cred ca Ponta nu a pierdut datorita campaniilor de pe facebook, ci datorita faptului ca tinerii (electoratul care a votat masiv Iohannis) sunt activi pe facebook. Ai grija la cauze si efecte. Si, daca e sa ma intrebi pe mine, publicul n-ar fi fost ostil alaturarii dintre Ponta si Halep, daca n-ar fi stiut de dinainte ca Ponta este … un mascarici!
E vorba de modul abject prin care a obtinut like-urile. Faptul ca lauzi o performanta e ok. Faptul ca inviti lumea sa dea like, pentru a contoriza like-uri la pagina ta, e ceva gretos.