Perle de bac. Realitate. Fabulatie. Presa.

Salutare din nou,

Liceenii sunt in febra bacului, asa ca voi scrie un articol despre bac. Cunosc si eu o persoana care da bacul, ii tin pumnii si-mi doresc sincer sa ia nota mare. Dar nu despre ea vreau sa vorbesc. Ci despre bacul ca si stire de presa 🙂

Asadar, in fiecare an vedem „perle de la bac”. Care de care mai nastrusnice, care de care mai „tampite”. Mama, da prosti elevi avem. Valeu, asta este „noua generatie” (nu aia a lu Gigi)? Apo urmeaza injuraturile la adresa generatiei de copii ratati, care nu stiu altceva decat fb/hi5/pc, iar daca e sa asculte muzica, e clar ca asculta manele.

Anul asta nu face exceptie: avem stirea asta intr-un tabloid , dar si intr-un ziar „serios” (quality). Diferentele intre cele 2 stiri sunt evidente: cea din evz sunt asa mai profi, cea din Libertatea are titlu de tabloid.

Si totusi, pun o intrebare: cum avem siguranta ca sunt pe bune? Eu, „Toma Necredinciosul”, dau urmatoarele variante:

1. Aceste perle nu au existat niciodata, sau au existat intr-un numar mai mic. Unele sunt fabulatii ale autorilor, fabulatii care dau bine.

2. Daca ele au existat , ele au existat in alti ani si poate in alt context: la un test oarecare („lucrare de control”, cum se zice in liceu) sau la simularea de bac. Da, la o simulare si eu mi-as permite sa scriu tampenii, nota aia nu conteaza pentru nimic.

Legat de asta, vedeam anii trecuti (nu mai stau sa caut link) stiri cu „perle de la bac”, si de fapt erau aceleasi de ani de zile. Era una cu Ion, dar Ion nu se daduse la bac in anul ala. Erau perle de la chimie (era una celebra: „apa este un lighid frumos”), dar surpriza: asa ceva nu se da la bac. Apa si alte elemente se faceau prin clasa a VIII-a, deci daca erau pe bune, ele erau perle din lucrarile unor copii de generala.

Astea de anul asta par reale. Habar n-am cat sunt. Ca dupa 2 pe bune poti baga si o fabulatie d-a ta. Ca ziarist. Oare cineva chiar a scris versuri, cum sustine ziarul libertatea? Am mari dubii, oricat de „manelisti” ar fi elevii.

Din pacate pentru noi, aceste stiri nu pot fi verificate. Si pot sa scrie in ele ai nostri ziaristii tot ce le trece prin cap. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, la facultatea de jurnalism chiar as da un subiect: inventeaza intr-o pagina cat mai multe posibile perle de la bac. Cele mai gogomane, dar in acelasi timp credibile, vor fi notate cu 10.

Salutari MINUNATE (nu mai zisesem demult) tuturor!

9 thoughts on “Perle de bac. Realitate. Fabulatie. Presa.

 1. Sa stii ca eu nu cred deloc ca-s fabulatii! Elevii din zilele noastre chiar sunt praaaaaaaaf!!!

 2. Nu stiu, eu nu cred 🙂 Si cum am zis: nu cred ca-s toate asa. Ai vreo 2-3, nu poti face articol cu ele, si mai bagi tu inca 5. Si gata 🙂

 3. Nici eu nu cred ca sunt reale. E posibil sa fie doar scoase din context si „cuafate” in asa fel incat sa dea bine. Hai sa fim seriosi, nici macar n-au apucat aia sa corecteze lucrarile la Romana si deja tabloidele sunt pline de „perle”. Si apoi, cine mama ma-sii le pune la dispozitie „jurnalistilor” lucrarile cand si la contestatii, tu ca elev, abia esti lasat sa vezi 5 minute lucrarea?

 4. Pot sa aiba surse. Daca tu jurnalist ai un parinte, o sora sau orice ruda prof de romana, sa zicem ca ar merge. Ma rog, daca ma straduiesc, as putea cauta argumente (si sa le si gasesc) si in aceasta privinta.

  Dar oare toti au asemenea rude?

  Raman la parerea ca-s oricum umflate, fie si de ar fi reale. Dar e ca o comedie: nu intereseaza pe nimeni cat de reala este sau ar putea fi. Radem si ne simtim bine 🙂

  Sa radem deci de elevii nostri 🙂

 5. Şi eu am impresia că unele dintre ele sunt fabulaţii ale jurnaliştilor dar nu prea avem cum să verificăm… şi mi se pare foarte bună ideea ta cu subiectul pentru facultatea de jurnalism! 😀 Mi-ar fi plăcut o aşa temă când eram studentă (ce fel am vorbit de parcă aş fi terminat facultatea acum 10 ani :)) ).
  O zi frumoasă îţi urez şi cât mai multă inspiraţie!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !