Percy Jackson: Sea of Monsters – Percy Jackson: Marea Monştrilor este continuarea filmului Percy Jackson şi Olimpienii: Hoţul Fulgerului, din 2010. Am mers la vizionarea celei de-a doua parti dupa ce o vazusem pe prima (chiar atunci, in seara de dinainte). Nu-mi place sa vad partea a II-a direct, desi unele filme pot fi vazute si separat (parca totusi nu se face sa mergi asa; iar sa te si lauzi pe blog cu asta mi se pare absurd).
Despre prima parte as putea spune numai de rau: actiune lalaita, nimic funny, plictisitor si pueril. Pueril, insa in acelasi timp serios in aparenta. Si aveam si o introducere mult prea babana. Totusi, era clar din start ca urmau niste continuari, iar acela urma sa fie introducerea.
Nu ma duceam deci la partea a II-a cu mari sperante, ma asteptam sa fie slab, insa imi puneam sperante in efectele 3D. Sa va zic insa si de ce am avut parte:
1. Incep cu partea unde am avut dreptate: efectele 3D. Da, sunt foarte bune, lucru care nu poate decat sa ma bucure. Nu aveam asteptari enorme, stiam ca nu este nici SF cu roboti gen Pacific Rim si nici animatie, insa pentru genul sau a avut efecte foarte bune. Este un film facut parca pentru efecte.
2. In cealalta privinta m-am inselat: Percy Jackson: Sea of Monsters – Percy Jackson: Marea Monştrilor este mult mai bun ca predecesorul sau. Avem deja personajele (aproape toate), stim deja povestea in mare: semi-zeii, tabara lor de antrenament, fiecare al cui era. Din acest motiv filmul pleaca din start cu un avantaj: nu mai este plictisitor. Este viu, este antrenant si are o doza mult mai mare de suspans.
3. Partea de amuzament este si ea prezenta. Daca prima parte abia-ti smulgea cateva zambete, de data aceasta vei avea parte de niste portii sanatoase de ras. Sa va zic cea mai buna poanta din film (si una dintre cele mai bune vazute in ultima vreme), fara a va zice personajele:
Isi toarna cineva in pahar vin, care vin se transforma instant in apa. Si apoi incepe sa spuna, cu voce tare: Crestinii au un zeu care face invers. Ala da zeu, l-as vrea si eu!
4. Filmul nu este nici pe departe ultimul din serie, modul in care se sfarseste dandu-mi de inteles ca vor mai urma si altele. Habar n-am cat de bun ori cat de rau. Si habar n-am CATE vor mai fi.
5. Ah, da, era sa uit: s-a schimbat regizorul fata de prima parte. Daca la primul regizor a fost Chris Columbus (Home Alone 1 si 2; Harry Potter 1 si 2), la Percy Jackson: Sea of Monsters – Percy Jackson: Marea Monştrilor avem ca regizor pe Thor Freudenthal, un regizor tanar, de care nu auzisem nimic (si nici nu vazusem vreun film despre el). Se simte aerul mai tineresc pe care-l emana, schimbarea pot spune c-a fost de bun augur.
Per total, Percy Jackson: Sea of Monsters – Percy Jackson: Marea Monştrilor este un film reusit si poate fi vazut deopotriva de cei mari si cei mici. Asta daca putem trece peste rastalmacirea mitologiei grecesti, pe care unii o considera o barbarie tipic americana (nu este insa prima oara cand ea este folosita de cinematografia americana). Are o poveste captivanta, este amuzant si sta foarte bine la capitolul vizual. Daca ati vazut partea a II-a si v-a placut, eu zic s-o vedeti si pe prima, ca sa intelegeti complet care e treaba cu povestea si personajele.
Percy Jackson: Sea of Monsters – Percy Jackson: Marea Monştrilor este disponibil de maine in cinematografe (in format 2D si 3D, insa nu si in format IMAX) si este distribuit de ODEON. Salutari MITOLOGICE tuturor!
One thought on “Percy Jackson: Sea of Monsters – Percy Jackson: Marea Monştrilor”