Urmeaza un articol nitel mai lung, asa ca voi incepe cu un scurt rezumat. In randurile urmatoare (foarte multe de felul lor) voi scrie de ce ar trebui sa alegeti o centrala pe lemne ori una pe gaz. De asemenea, voi arata ca centrala este diferita de soba, din acest motiv indiferent de alegerea facuta este indicat sa va ganditi sa va achizitionati si surse UPS pentru centrale cu lemne (ori pentru centrale cu gaz, dupa caz).
Daca v-as spune ca habar nu am de unde sunt cititorii mei nu m-ati crede. Presupun ca sunt din Romania, dar uneori nu sunt asa de sigur. De asemenea, presupun (si aici sansele sa am dreptate sunt de peste 90%) ca sunt din mediul urban. Si chiar daca ar fi din mediul rural (Sau originari d-acolo, eventual la studii prin orase), tot au niste conditii nitel mai civilizate de trai.
Din acest motiv intrebarea din titlu ar putea parea absurda. V-ati prins ca este vorba de centrale, dar de ce si-ar mai pune cineva aceasta problema? Adica nu are toata lumea conducta de gaze? De ce unii oameni s-ar incapatana sa sparga lemne si sa le care pana-n casa? Iar daca nu au conducta de gaze care trece pe la poarta ori sunt prea izolati, ori nu prea au avut vointa (pot chema compania de gaz sa le traga conducta).
Totusi, este 100% adevarat acest lucru? Suntem siguri ca o centrala pe gaze este cea mai buna solutie? Dau 5 pont-uri (teme de gandire):
1. Nu mai faceti confuzie intre centrale pe lemne si sobe pe lemne. Centralele moderne sunt mult mai complexe si mult mai eficiente. De exemplu, ca sa va dau inca un hint (Ca tot eram la capitolul hint-uri), centralele pe lemne au nevoie si de curent electric. Din acest motiv ar trebui sa va ganditi sa luati si surse UPS pentru centrale cu lemne. Nu difera cu mult de cele pentru centralele pe gaz, la pret cel putin sunt cam egale.
2. Estetic s-ar putea sa fie mai frumoasa o centrala pe lemne. Sau asa considera unii. Aici nu ma bag, estetica este o chestie pur subiectiva.
3. O intrebare: daca decizia ar fi clara, de ce unii oameni aleg totusi altceva? Oare atat de incuiati sa fie? Oare o fi atat de ieftin gazul (poate ei gandesc strict economic)? Intrebarea ar trebui sa ne puna la propriu pe ganduri.
4. Ecologic, lucrurile stau asa: distrugem copacii pentru ca noi sa ne incalzim. Suntem ecologisti, iubim natura, iubim padurea, deci ar trebui sa descurajam defrisarile. Ne gandim insa si la acele gaze? Oare daca le extragem p-ale si nu defrisam padurile stam mai bine din punct de vedere ecologic? Am dubii.
5. Zice lumea ca ar fi mai sigure. Nu mai exista pericolul scurgerii de gaze, nu mai exista pericolul asfixierii. Ok, ramai fara lemne, asta e, mori de frig. Dar nu mori la propriu.
Ar trebui totusi sa ne gandim si la cealalta optiune, centralele pe gaz. Pe scurt:
1. Acum puteti sparge lemne, sunteti in putere. Dar cat veti mai putea face asta? Viitorul chiar nu conteaza deloc?
2. Nu mai puteti sparge lemne, deci veti plati pe altul s-o faca. Nasol, argumentul actual economic s-ar putea sa pice. Ca sa nu mai zic de faptul ca la un moment dat s-ar putea sa aveti probleme de aprovizionare: padurea poate sa ramana fara lemn (pentru ca n-a plantat nimeni nimic in loc) ori poate se va schimba legislatia si nu veti mai avea voie s-o taiati ca pana atunci. Gaze, oricum am lua-o, indiferent de pret, veti avea tot timpul.
3. Ce este mai confortabil: sa stati si sa spargeti lemne sau sa va intre gazul prin conducta?
4. Un argument invocat mai sus, dar acum in sens invers: daca majoritatea e intr-un fel, de ce sa fiti voi invers? Adica or avea ei motivele lor sa aleaga centrale pe gaz, nu?
5. Daca-si pun din ce in ce mai multi centrale pe gaz v-ati gandit ca s-ar putea sa nu mai aiba cine sa va sparga lemne? Nu poate sparge oricine iar peste ani s-ar putea sa nu mai gasiti pe nimeni doritor.
Nu exista raspuns corect la intrebarea din titlu. Voi alegeti daca veti avea o centrala pe gaz sau pe lemne. Spun doar atat: va puteti razgandi dupa un timp. Acum poate e mai avantajos pe lemne, sunteti tanar, le puteti sparge, nitel exercitiu nu strica, iar peste 10 ani treceti pe gaz. E si asta o solutie la care ar trebui sa va ganditi.
Salutari CALDUROASE tuturor!
Gazul bate la buzunar, iar lemnele sunt mai ecologice.
Lemnele mai ecologice?? Mai iesi tataie din sat si uite-te, ca nu mai avem paduri! .tehnologia arderii lemnelor e in epoca de piatra si randamentul foarte scazut multe pierderi…faceti un calcul real si o sa vedeti ca kw produs din arderea lemnelor e mai mai scump decat kw de gaz. Ca sa nu mai vb de taiat depozitat si pus la uscat…ex 1 mcub ster de esnta tare are in jur de 600 kg 650 kg si costa in jur de 200 de lei. 1kg de lemn de esenta tare cu umiditate50% (insemna un an la uscat )produce 2.2 kw caldura. 200/650×2.2=0,14 lei/kw. Si asta fara sa iau in calcul ca nu poti avea doar apa calda sau doar jumate de ora de caldura sau o temperatura constanta….centralele pe lemne rezista doar la tara pentru ca taranii nu pot intelege fizica sau ca tatal lor e padurar…