Vazand protestele din Piata Universitatii (din ce in ce mai intense cu din ce in ce mai multi participanti) mi-a venit in minte o intrebare pe care mi-o mai pusesem candva: pe cand un partid ecologist puternic in Romania?
Cand imi mai pusesem aceasta intrebare? Pai prima oara prin facultate, cand invatasem doctrinele politice europene si auzisem ca al treilea partid european (din Parlamentul European) era Partidul Verde.
Intrebarea mea legitima era: de ce in Romania nu exista un partid ecologist puternic? Am vrut sa fac de vreo 2 ori un referat, am vreo 3 drafturi cu asa ceva, vreo 2 de la sociologie (Varianta sociologica), si unul de la drept (vrusesem sa fac un astfel de referat pentru Dreptul Mediului, acolo referatul, daca era bun, te scutea de examen). Acum m-am decis sa scriu acest articol pentru ca tema este de actualitate.
Si incep spunand, pe scurt, de ce n-a avut pana acum succes un partid ecologist in Romania:
1. Partidele ecologiste s-au dezvoltat puternic in anii 80. Pana atunci ele nu existau. In anii 80 in Romania era comunism, iar dupa caderea comunismului batalia s-a dat intre partidele neo-comuniste (FSN, cu aripile sale) si partidele istorice. Din acest motiv un partid ecologist nu prea isi avea locul pe scena politica romaneasca (la stanga erau socialistii, la dreapta taranistii crestin-democrati, liberalii, mai nou democrat-liberalii).
2. Pe timp de criza economica problemele de mediu trec in plan secund. Criza economica este si acum, insa acum este un context aparte. In 1996 insa somajul si inflatia erau problemele principale ale romanilor.
3. Paradoxal, un partid ecologist s-a aflat la guvernare intre 1996 si 2000. Acel partid era minuscul (in marea de partide din CDR) si nu s-a afirmat cu nimic. Singurul minister cu care se puteau legitima, cel al mediului, nu le-a fost incredintat.
4. Ulterior miscarea ecologista din Romania s-a fragmentat succesiv, la un moment dat existand chiar si 4 partide ecologiste. Acum nu stiu cate mai sunt, insa stiu ca-s invizibile.
5. Nu exista lideri ecologisti puternici. Cel mai vizibil lider este Remus Cernea, un personaj insa destul de controversat.
6. In anul 2000 s-a marit pragul electoral la 5%, acesta insa creste in cazul aliantelor politice. Din acest motiv partidele mici au fost clar dezavantajate, la moda fiind aliantele electorale (in 2012 a fost o batalie a blocurilor politice – USL vs ARD). Ecologisti au fost 2, acestia candidand pe listele USL (Remus Cernea si Ovidiu Iane, ambii fosti candidati la prezidentiale).
7. Temele de dezbatere politica au fost, din 1990 si pana acum:
– Comunisti vs anti-comunisti (studenti in strada, mineriade);
– Somaj, inflatie, probleme economice;
– Coruptie (cu precadere perioada 2000-2004);
– Au fost lideri care au impartit populatia in 2: Basescu si Iliescu. Trebuia deci sa fii musai pro-Iliescu sau anti-Iliescu, ulterior acelasi lucru intamplandu-se cu taberele pro si anti-Basescu.
Ce se intampla acum? De ce cred ca este un context IDEAL pentru aparitia unui partid ecologist puternic? Pai:
1. Avem in sfarsit o manifestatie pro-mediu. In sfarsit niste oameni sustin o cauza ecologista. Iar curentul pro-ecologist ia amploare. Nu mai este o manifestatie de sustinere a cuiva sau impotriva altcuiva, ci este o manifestatie PENTRU MEDIU. In plus, cu ocazia asta afla si oamenii ca Romania are si astfel de probleme.
2. S-a schimbat anul trecut puterea politica, PDL-ul cedand puterea USL-ului. S-a dovedit ca nu sunt mari diferente intre ei.
3. Sustinatori ai proiectului RMGC sunt in TOATE partidele politice. TOATE guvernele au sustinut acest proiect, unii mai mult, altii mai putin. Nu mai este o solutie simpla VOTAM OPOZITIA, atat timp cat aceasta sustine la fel de vehement proiectul (l-a sustinut si cand detinea puterea, il sustine si acum, cu jumatate de gura).
4. In strada sunt oameni tineri si activi. Si, cel mai important, sunt oameni INFORMATI.
5. Oamenii sunt satui de actuala clasica politica si mai ales de INCOSECVENTA actualilor lideri. Despre asta am scris acum cateva zile.
6. Este un gol pe scena politica. Eu i-as zice un gol dublu:
– Intai, nu mai exista acum, pe scena politica, o a treia cale. Existau persoane care nu doreau nici USL nici ARD in 2012. Ce solutie aveau la indemana? Sa stea acasa, sa voteze un partid din afara parlamentului (din ce in ce mai putini fac asta) sau sa voteze PPDD (au facut cativa asta).
– Pentru ca am vorbit de PPDD, trebuie sa fac precizarea: culoarul nationalist, anti-sistem, este liber. PPDD este in cadere libera, au plecat foarte multi oameni importanti d-acolo (Tudor Barbu de exemplu), PRM-ul este acum fractionat, iar PNG-ul este aproape mort. In strada sunt foarte multe scandari anti-sistem. S-ar putea profita de ele.
7. Urmeaza peste 1 an alegerile Europene. Nu radeti, este un context FOARTE BUN. Si asta din 3 motive:
– Intai si intai, un partid nu se poate forma peste noapte. Daca ar fi fost alegeri in toamna un partid ecologist n-ar fi avut nicio sansa. Un an este insa de ajuns (Zic eu).
– Intr-un an nu se sting ecourile acestor proteste.
– Alegerile europene au un sistem electoral proportional de alegere a candidatilor. Acesta avantajeaza partidele mici. Sa va explic de ce. La sistemele majoritare, colegiul este castigat de cel care ia toate voturile. Chiar si la sistemul nostru electoral, chiar daca se acorda mandate compensatorii (din cauza carora avem atatia parlamentari), situatia e avantajoasa tot pentru partidele mari. De ce? Simplu: partidele mari ofera candidati notorii. Un partid mic are 2-3-4 oameni notorii (maxim), restul sunt necunoscuti. Acestia nu au nici notorietatea, nici banii candidatilor partidelor mari, deci din start au un handicap. La alegerile europene lista este insa una NATIONALA, deci 4 lideri notorii ar fi de ajuns. Voturile ar putea veni de peste tot, dupa cum am vazut, si diaspora sustine protestatarii de la Bucuresti.
Ce ar trebui sa faca ACUM acest partid ecologist? Pai:
– Sa gaseasca niste lideri puternici, carismatici si respectati. Un partid fara lideri este un proiect aproape mort.
– Sa inceapa sa se organizeze nitel. Nu stiu daca este bine sa se faca pe scheletul unui actual partid ecologist sau ar fi bine sa se inceapa unul de la 0. Dar e clar ca in teritoriu trebuie sa fie organizat
– Sa incerce sa „acapareze” celelalte partide ecologiste. Stiti cum s-a intarit PNL-ul intre 2000 si 2004? Fuzionand cu toate partidele mici, in special cele liberale, insa nu numai (fuziunea cu APR-ul este celebra). Erau vizate in principal partidele DE DREAPTA. SI-a eliminat concurenta din acea zona. Din acest punct de vedere ar trebui sa fie un exemplu pentru viitorul partid ecologist.
– Sa se prezinte la alegerile din 2014 cu un program CONCRET, COERENT SI RACORDAT LA REALITATILE ROMANIEI. Nu trebuie banalitati si generalitati, ca dorim prosperitate, bunastare si alte alea. Trebuie spus clar si raspicat ca partidul se va lupta pentru interzicerea cianurilor, pentru interzicerea exploatarii gazelor de sist si alte alea. Mai sunt oricum actiuni ecologice ce pot fi facute.
– Sa ofere o lista de candidati BUNA pentru alegerile europene. Pe langa acei lideri trebuie pusi acolo oameni competenti, care au facut ceva in acest domeniu. Eu as incerca si niste tineri care s-au afirmat in ONG-uri ecologiste, dar si specialisti in domeniu (academicieni, profesori universitari, de preferat persoane care nu au mai activat in mediul politic pana acum).
– La urmatoarele alegeri, cele prezidentiale, trebuie sa prezinte un candidat puternic si serios. Scopul nu trebuie sa fie castigarea alegerilor (lucru APROAPE imposibil), ci castigarea unui numar cat mai mare de voturi. Putina lume mai stie scorul PNL din 2009, insa toata lumea stie procentul lui Crin Antonescu de la alegerile prezidentiale din acelasi an.
Asadar, pe cand un partid ecologist puternic in Romania? Eu sper cat mai curand. Contextul ii e favorabil. Parerea mea.
Nu inchei insa fara sa fac un anunt: am avut de gand sa scriu aceasta postare de mai multe ori, protestele din Piata intarindu-mi ideea. Ulterior, dupa ce i-am povestit unei amice intentia mea, am decis sa-l inscriu si Pentru Concursul Blogger European. Mi s-a zis ca as rata o sansa, ca eu oricum scriu pe tema aceasta (am scris 3 sferturi din articol, i-am aratat draftul, apoi mi-a dat ideea). Regulamentul integral al campaniei poate fi gasit AICI.
Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
ps: Inca 2 aspecte omise de mine:
– Uniti salvam Rosia Montana e corect. Insa as completa: UNITI si ORGANIZATI.
– Degeaba injuram politica, politicienii decid viitorul acestei tari. Din acest motiv solutia nu este sa dam cu pietre in institutii, ci sa ne implicam SI acolo. In fond, acesta cred ca este urmatorul pas: romanii au iesit din letargie, au iesit in strada, acum e timpul sa se si implice in politica.
„Sa se prezinte la alegerile din 2014 cu un program CONCRET, COERENT SI RACORDAT LA REALITATILE ROMANIEI. Nu trebuie banalitati si generalitati, ca dorim prosperitate, bunastare si alte alea. Trebuie spus clar si raspicat ca partidul se va lupta pentru interzicerea cianurilor, pentru interzicerea exploatarii gazelor de sist si alte alea. Mai sunt oricum actiuni ecologice ce pot fi facute.”
Înainte de asta ar trebui să dispună de un program care să propună soluții pentru protecție socială, sănătate, învățământ, crearea de locuri de muncă etc. Țara asta are atâtea probleme și noi vorbim de gaze, cianuri și, eventual, salvarea maimuței de pădure cu curul verde. Ce naiba, bre Emil 🙂
Nu am spus ca voi vota neaparat un astfel de partid. Am spus ca se simte nevoia. Verzii sunt puternici in Europa, partidul verde european ar simti nevoia sa aiba un corespondent si-n Romania.
Iar partidele verzi nu au guvernat niciodata singure, ci doar in aliante. Daca eu sau tu nu am fi votanti ai acestui partid nu inseamna ca el n-ar avea aderenti 🙂
Nici eu nu am spus că nu ar avea aderenți. Problema partidelor ecologiste, cel puțin a celor de la noi, este că nu sunt neapărat interesate de societate în întregul lor, ci de bucățica pentru care, desigur, s-au înființat. Și este discutabil că el, partidul, ar fi de folos României din clipa de față, mai ales că știm cam cum sunt ecologiștii ăștia pe la noi.
O să îți răspund și ție, Emil, și lui Bogdan…
Partidele ecologiste nu au credibilitate la noi, pentru că își scot în față persoane în care nu poți avea încredere. Ia-l exemplu pe Remus Cernea, care este „verde”, dar cochetează cu o anumită parte.
Locuri de muncă EXISTĂ în România. Problema este că partidele aflate la putere, din 90 încoace, fie au vândut tot ce s-a putut, fie au furat și falimentat cam tot ce însemna producție autohtonă. Asta cred că ar putea fi unul dintre punctele pe care noul (dacă va exista) partid ar trebui să pună accentul, mai exact pe faptul că se va investi în industria românească în primul rând și în al doilea rând în aport din afara țării pentru această industrie.
Dar, până când România nu va mai fi dama ușoară a unei țări sau alteia, mult timp va mai trece.
Uniți salvăm!
Șerban, tu ai devenit politician și ecologist de când este draftul 3 lei la RSS Pub? Că văd că adopți serios din retorica unora…
Rectificare: acum e 4 lei, 3 lei a fost doar in august 🙂
Si Bogdan, nu ai putea sa dai si nume? Sa stie si cititorii la cine te referi (ca asta nu e discutie e chat, e publica).
A, la Victor. Că na, omul ăla știe despre ce vorbește și are și pregătirea necesară pentru a face asta. Și mai departe vin corifeii care nu știu de unde să mai adopte ca să fie importanți. Era așa greu sau crezi că mă feream de ceva?
Eu m-am prins ca despre el e vorba, dar altii probabil nu se prindeau. Si am vrut sa zici tu, nu sa spun eu si tu doar sa confirmi 😉