Pauze publicitare la TV

Pauze publicitare la TV

 

 

Nu am fost prezent la Digital Marketing Forum, insa dintre articolele colegilor bloggeri prezenti mi-a atras atentia un studiu: cel despre ce fac romanii cand sunt pauze publicitare la TV. Cititi la Malaezu detalii, eu vreau sa va spun doar propria experienta legata de aceste pauze publicitare la TV.

Sursa foto
Sursa foto

La mine e simplu: daca doar asta fac, ma uit la tv, schimb canalul cand e pauza publicitara. Fac asta din ce in ce mai rar, dar cand o fac, prefer sa schimb canalul. Si nu imi spuneti ca TOATE posturile tv au reclame in acelasi timp, ca-i fals: pot gasi un meci inca in desfasurare, pot gasi un talk-show, pot da pe un post muzical sa ascult o melodie. Am de ales, in special seara.

Cand NU schimb canalul, tot nu urmaresc reclamele. Ideea e simpla: fie e pauza unui meci, moment prielnic pentru a merge sa mananc, a merge la toaleta, a ma ridica la laptop sa trimit 2 emailuri, fie televizorul e al doilea ecran, deci oricum nu-l bag in seama.

Dupa mine, si aici stiu ca voi deranja multi publicitari, importanta pauzei publicitare a scazut in Romania ultimilor ani din fix 3 motive:
– La inceputul anilor 90 telecomanda era ultimul racnet in materie de tehnologie. Neavand-o toti, multi pastrau televizorul pe acelasi canal mult timp.
– Avem din ce in ce mai multe device-uri, deci presupunand ca pe toate canalele ar fi reclame (ceea ce nu e adevarat), tot ai ce face.
– Cel mai important: calitatea reclamelor.

Si la modul serios: la inceputul anilor 90, la inceputurile industriei publicitare, romanii se uitau fascinati la reclame. Unele sloganuri din reclame ajunsesera extrem de cunoscute si folosite, cum e cazul Un pic mai bine pentru dumneavoastra, slogan folosit ulterior de George Padure in campania electorala.

Acum din ce in ce mai putini folosesc un slogan auzit intr-o reclama tv.

In plus, sa recunoastem: uneori si legislatia este de vina. De exemplu, francezii au putut produce acest duel McDonalds – Burger King:

Si raspunsul Burger King a fost acesta:

Recunosc: daca ar fi legale astfel de reclame, ar creste creativitatea si, poate, romanii ar fi mai interesati de pauzele publicitare. Razboaiele comerciale, daca-s facute cu cap, pot fi extrem de misto.

Personal, mai am o problema cu reclamele: peste tot sunt aceleasi. Diferentele de post tv sunt minime. Probabil difera pretul, in rest aceeasi reclama o vad in zece parti. Din acest punct de vedere, raposatul OTV era mai interesant: acolo aveai niste reclame pe care NU le vedeai in alta parte. Ma rog, aceeasi discutie si legata de DDTV, desi DDTV nu avea aceeasi audienta. Am gasit mai jos un calup publicitar de la DDTV. Va asigur ca nu va veti plictisi:

In final, doua lucruri:
– Desi imi displac, accept si reclamele in afara pauzelor. Gen: e meci si apare la un moment dat un banner. Sa nu se exagereze, ca la meciul de baraj Romania-Grecia, altfel inteleg rostul reclamelor.
– Advertorialele de pe bloguri le tratez precum niste pauze publicitare: nu condamn bloggerul gazda, il inteleg, si eu fac asta, dar fix ca-n cazul pauzelor publicitare, nu-s obligat sa le citesc. Si, surpriza, n-o fac. Nu ma supar, insa, cand vad multe pauze publicitare pe un blog. In fond, si ProTv are pauze publicitare multe si lungi. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa ne uitam la ei? 🙂

Sursa foto
Sursa foto

Mai adaug doar atat: daca aceste pauze publicitare la tv, credeti c-as putea merge vreodata in viata mea la Noaptea Devoratorilor de Publicitate, adica acea noapte in care nu e nimic altceva decat … o mare pauza publicitara? Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Pauze publicitare la TV

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !