Partea educativa a unui roast

Roast Palma lui Will Smith Oscar 2022

Partea educativa a unui roast este ceva ce nu se invata nicaieri la scoala. La scoala, daca este sa faca cineva glume, acel cineva este profesorul, care trebuie sa fie cel mai mare si mai tare.

Eu, insa, aflasem mai demult, nu din vreo sursa online, ci de la cineva, ca nu mai stiu ce profesor (sau educator?) vorbea despre partea educativa a unui roast. Explica acel profesor, psiholog la baza, ca ar trebui sa faci DESPRE cineva fix glumele pe care ai avea sa le faci cand e si el prezent. Totodata, ar trebui sa faci niste glume stiind ca urmeaza si el sa faca glume despre tine.

Partea educativa a unui roast mai cuprinde si ceea ce americanii numesc „anger management”, controlul furiei. Ce faci cand cineva face glume pe seama la foc automat? Cum reactionezi? Irelevant cine e acel cineva, cat de apropiat iti este.

Evident ca nu este indicat sa raspunzi cu o gluma unui om care te-ar putea ataca. Unii oameni chiar nu stiu de gluma. Dar daca tu esti obisnuit cu ideea de a se face glume pe seama ta, din N motive, iti vei putea gestiona furia. Anger management, ca parca suna mai frumos in engleza.

Poza facuta la avanpremiera filmului Os de peste

Partea educativa a unui roast mai cuprinde si limitele acestuia. Unii spun ca nu exista limite, ca poti face glume despre orice. Lucru care este DOAR partial adevarat. Va dau 5 exemple:

  1. Daca unui om i-a murit cineva drag, in mod evident nu vei face glume pe seama persoanei decedate. De pilda, Dumitru Dragomir este un personaj ofertant. Are mult umor, la multe glume despre el ar rade cu gura pana la urechi. Insa omul a trait o mare tragedie, atunci cand i-a murit copilul adolescent (18 ani avea, daca tin bine minte). Evident ca esti inuman daca faci glume pe subiectul asta.
  2. Daca un om are o boala grava. La fel si-n cazul unei persoane apropiate. Si ajungem la celebra palma a lui Will Smith: Jada, sotia acestuia, nu are CANCER ori alta boala grava, care-i pune viata in pericol. Are alopecia, pe care o mai stim sub numele de calvitia (caderea parului). Nu o fi placut, mai ales ca femeile tin la parul lor, insa nu este ceva grav. Din punctul meu de vedere, este un subiect pe seama caruia poti face glume. Exista subiecte la limita, pe seama carora poti sau nu sa faci glume. De pilda, daca eu fac glume pe seama cuiva, ca n-are gust, deci are Covid, ar putea fi ok, dar daca omul ala a pierdut pe cineva din cauza Covidului gluma s-ar putea dovedi neinspirata.
  3. Daca persoana pe seama careia faci indirect gluma nu vrea sa fie in centrul atentiei. O iau iarasi ca exemplu pe Jada, insa voi ajunge ulterior si la Basescu. Asadar, Jada este ACTRITA si era prezenta la Gala Oscar in ambele posturi: de actrita si de sotie a lui Will Smith. Mi se pare in regula sa faci glume pe seama ei. In cazul fostului presedinte, un exemplu pe care-l dau eu des, poti face glume pe seama lui ori pe seama Elenei Basescu, pentru ca ea a ales ACELASI DRUM, politica, insa nu e ok sa faci glume pe seama Mariei Basescu. Femeia a ales discretia, ar trebui sa-i respectam alegerea. In fond, exact ca-n cazul lui Dumitru Dragomir, de ce ai face glume pe seama ei cand Traian Basescu iti ofera atatea si atatea subiecte?
  4. Roastul trebuie sa contina glume pe care sa le inteleaga toata lumea. Daca tu faci o gluma pe seama unui prieten, pe care doar el o intelege, gluma aceea este gresita. Tu nu vorbesti cu el, ci cu publicul. El e tinta. Nu e neaparat CLAR, EVIDENT, pentru toata lumea ceea ce e clar si evident PENTRU TINE SI PENTRU EL.
  5. Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont de faptul ca scopul roastului nu este UMILIREA celui de langa tine. Trebuie sa razi deopotriva CU si DE el. Daca razi doar DE el, inseamna ca roastul este gresit gandit.
Emil Calinescu ROAST la spectacolul Dusmanie V.2.0
Poza facuta la Teatrelli Creart la spectacolul Dusmanie V.2.0

Eu chiar as vrea sa aflu mai multe despre partea educativa a unui roast, sa citesc carti despre asta. Ma bucur, deci, de incidentul, fie el si regizat, de la Gala Oscar. Cu aceasta ocazie au inceput oamenii sa discute pe tema asta. Evident, sunt persoane care insista pe partea de bullying, care considera ca aceste glume nu ar trebui sa se faca. La fel cum exista macho-mani, cavaleri, care considera gestul lui Will Smith drept unul firesc, logic. Ma rog, ei si-ar dori sa fie posibil un duel, ca pe vremuri. Palma aceasta este un inlocuitor al duelului.

Tot la partea educativa a unui roast, si cu asta inchei, este ca afli mai multe despre tine. Mult mai multe. Unii rad de un tic verbal de-al tau pe care nu-l stiai, altii rad de respiratia ta, altii rad de un gest care tie ti-a scapat. E un alt mod de a te cunoaste mai bine. Serios, eu chiar imi doresc sa fiu roastuit, chiar daca la un eventual duel in glume sunt sanse mari sa pierd. De fapt, poate tocmai d-aia.

Cel mai usor este sa faci misto de vestimentatia mea. Zic.

Cum vedeti voi partea educativa a unui roast? Chiar sunt curios sa aud parerile voastre pe acest subiect. In final de tot, va las un clip facut acum vreo 2 ani, cu glume si glumite stranse de la cititori. Sau ceva de genul.

 

3 thoughts on “Partea educativa a unui roast

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !