Paradox romanesc: credite mai multe pentru persoane fizice

credit ifn cu garantii imobiliare

In categoria paradox romanesc putem include o gramada de chestii anapoda. Stiti vorbele alea celebre: ca la noi la nimeni, respectiv Romania – tara tuturor posibilitatilor (in sens negativ, nu ca atunci cand vorbesti despre SUA).

De aceasta data, voi vorbi despre un paradox romanesc din domeniul financiar. Asadar, in Romania persoanele fizice se imprumuta mai mult decat cele juridice. Romanul, la modul general, se imprumuta mai degraba pentru a-si cumpara telefon, tableta, televizor ori laptop, sa nu mai zic de masina ori casa. Romanul antreprenor, insa, fuge de imprumuturi, preferand sa isi investeasca toata agoniseala intr-o afacere. Prefera asta in dauna unui imprumut pentru persoane juridice.

Ca sa intelegeti acest paradox romanesc pana la capat, imi amintesc de cazul unui tip despre care aflasem cand eram in liceu. Omul era ceva prieten de familie al unui prieten. Cica omul se imprumutase pentru tot ce avea prin casa, aer conditionat, masina de spalat, televizoare (unul nu era de ajuns, avea 3), calculatoare, telefoane si frigider, insa ca administrator al firmei refuza sa se imprumuta. Prefera, deci, sa se imprumute pe persoana fizica, lucra cu bancile in aceasta calitate (pe atunci cica te puteai imprumuta de la mai multe banci deodata, fara sa stie una de alta), dar ca persoana juridica refuza acest lucru. In loc, bineinteles, sa fie invers.

Conform credit.ro, IFN Împrumut S.A., , cand este vorba despre IFN-uri, in general romanul se gandeste la credite de nevoi personale. La cheltuieli neprevazute pe care trebuie sa le acopere repede.

Un credit cu garanție imobiliara oferit de un IFN persoanelor juridice suna ciudat pentru multi. In primul rand, pentru ca ei se imprumutau de la institutii financiare nonbancare tocmai pentru ca nu le cereau garantii si in al doilea rand cum sa se imprumute o persoana juridica de la un IFN? O persoana juridica se imprumuta de la o banca si asta doar in situatii de urgenta. Nicidecum nu se gandesc ca un imprumut este un inceput logic, corect, pentru orice afacere.

Personal, as face o campanie impotriva imprumuturilor inutile. O sa radeti, dar ele sunt nocive per total, pentru economie. Pe langa mentalitatea pe care o genereaza, tu castigi 2000 de lei, dar vrei sa ai o casa la fel de dotata precum unul care castiga 6000, mai si cresc costurile pentru imprumuturile celor care au cu adevarat nevoie de ele. Caci majoritatea acestor imprumuturi, nerambursate, devin un balast pentru banci. Care apoi le trimit la firmele de recuperare, care firme de recuperare apoi, prin metode proprii, incearca sa-si recupereze banii.

Acest paradox romanesc este rezultatul slabelor cunostinte economice ale publicului. Oamenii nu stiu economie, cea din liceu este frectie, iar in facultati, exceptandu-le pe cele economice, economia este un obiect de care toata lumea vrea sa scape. Pe care trebuie doar sa-l bifezi si atat.

Asta, bineinteles, in cazul in care acel antreprenor chiar a terminat o facultate. Un caz fericit, totusi.

Totusi, acest paradox romanesc nu este unicat. Nu mai gasesc studiile respective, insa Romania nu este tara cu populatia cea mai indatorata. Ceea ce nu este neaparat un lucru bun. Dimpotriva: as prefera o populatie indatorata, care stie in ce sa-si investeasca banii.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !