Pactul pentru Basarabia. Alegeri 2012

Despre colega mea Iulia Modiga v-am mai povestit. Toate detaliile le aflati in articolul referitor la ziua ei. Aici voi spune pe scurt partea care ma intereseaza: are site-ul InfoPrut, face doctoratul pe o tema legata de Republica Moldova si mai nou a aderat (nu stiu exact daca ea e initiatoarea) la o chestie foarte interesanta: PACTUL PENTRU BASARABIA.

Ideea e simpla: cat mai multi candidati sa semneze acel Pact. Iar ei, initiatorii, se angajeaza sa voteze doar candidati care au aderat la acest pact. Cand am mai intrebat-o pe cine va vota, ea imi tot zice acelasi lucru: pe cei care semneaza pactul. Daca vor semna mai multi DIN COLEGIUL EI pactul, atunci se va gandi conform altor criterii. Pana atunci, un singur criteriu: semnarea pactului.

I-am si spus ca voi scrie despre asta, deci este un foc tras cu avertisment prealabil. Asadar, cateva mici probleme ale acestui pact:

1. Eu sunt absolvent de drept si stiu de la drept ca orice prevedere legala ar trebui sa aiba si sanctiuni. Se angajeaza sa… Pai si daca NU? Prevederile sunt bune pe hartie, eu unul sunt de acord, dar oare nu este un simplu exercitiu electoral?

2. A doua problema: intelegerea sistemului de vot actual ca fiind PUR uninominal/majoritar. Eu am in colegiul meu 5 candidati (or fi mai multi, eu zic 5). Dintre ei, presupunem prin absurd ca unul singur a semnat pactul. Eu ar trebui sa votez cu acela, pe acest unic considerent. Bun, acum mergem mai departe cu argumentatia: daca el face parte dintr-un partid nesemnatar (adica niciun alt candidat al acelui partid n-a mai semnat pactul), ce ne facem? Cum va putea el pune in aplicare aceste prevederi? Iar noi, dandu-i votul, giram si candidati nesemnatari. Pentru ca votul nostru conteaza atat la pragul electoral, cat si la calculul in cazul redistribuirii. Nu votam MAJORITAR, ca la primar (primul ia mandatul), ci sistemul e mult mai complicat. O solutie: votam partidul care are cei mai multi semnatari ai pactului 🙂

3. Am o problema legata de semnatari. Printre primii semnatari figureaza … VICTOR CIORBEA! Nu e o confuzie, este fostul premier al Romaniei. Care a facut atat de multe pentru Republica Moldova si pentru Romania , in frunte cu celebrul tratat cu Ucraina. Probabil simte romaneste omul asta. Sa nu mai zic de alte prostii facute de acestea, pe care noi romanii se presupune ca le-am uitat. Pe bune acum: cum ar putea Victor Ciorbea sa puna umarul la respectarea prevederilor pactului ca parlamentar daca el n-a fost in stare sa faca asta ca premier? Ca sa nu zic ca a facut niste chestii nitel invers…

4. Mai lipseste sa semneze pactul Petre Roman, care a recunoscut RM ca stat, lucru ce nu trebuia sa se intample, ori cine stie ce alti „patrioti”. Daca ei semneaza si-n colegiul lor nu a mai semnat nimeni, trebuie sa-i votam, nu?

5. Ce sanse sunt sa semneze pactul toti candidatii? Atunci, care ar trebui sa fie URMATOARELE criterii? Probabil exista colegii unde se intampla asta?

6. In final, o intrebare rautacioasa: de ce niciun membru UDMR nu a semnat pactul? Probabil pentru ca initiatorii nu au binevoit sa le puna la dispozitie un exemplar in limba maghiara 🙂

Inchei cu 3 idei pe scurt:
– am vrut sa scriu mai demult acest articol, dar l-am pastrat pentru 1 decembrie;
– felicit initiatorii pactului, este o idee buna, insuficient de bine pusa-n aplicare;
– ma intreb daca si alte categorii sociale s-au gandit la asa ceva; de exemplu, un pact pentru mediul de afaceri, un pact pentru educatie (se semnase candva asa ceva, dar cine-si mai aminteste), un pact pentru sanatate, iar oamenii din domeniu sa spuna VOI VOTA DOAR CANDIDATII CARE SEMNEAZA PACTUL X… ar fi o idee buna, am vota efectiv conform intereselor noastre personale.

Salutari ROMANESTI tuturor si la multi ani tuturor 🙂

2 thoughts on “Pactul pentru Basarabia. Alegeri 2012

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !