Pacific Rim – Cercul de Foc – wrestling cinematografic

Pacific Rim – Cercul de Foc este unul dintre cele mai asteptate filme ale acestei veri. Eu vazusem trailerul, citisem sinopsisul si decretasem: mie-mi miroase a dezastru. Si asteptarile nu mi-au fost inselate.

Pe scurt: in viitor vom fi atacati de niste extraterestrii (Kaiju) care vor veni din apa (nu vin din aer asa cum prostii de noi ne asteptam). Contra lor oameni au creat niste roboti, Jaegers, controlati simultan de 2 oameni. Care oameni se „sincronizau” perfect, atat de mult incat intrau unul in mintea celuilalt. Daca va ganditi la Inception e problema voastra, ideea din Pacific Rim – Cercul de Foc este de fapt foarte originala. Sunteti voi hateri, asta e clar.

Deodata insa „ai de sus” doresc inexplicabil oprirea producerii de Jaegers si inlocuirea lor cu niste super-ziduri (care se dovedesc, fireste, ineficiente). Un comandant curajos, Stacker Pentecost, ignora ordinele si decide sa distruga pe temutii Kaiju cu ultimii 4 Jaegers ramasi. Daca va reusi sau nu va las pe voi sa descoperiti. Sau ma rog, va las sa descoperiti CUM anume ii va distruge 😛

Cateva scurte observatii:

1. Pacific Rim – Cercul de Foc  se inspira si preia idei din foarte multe filme, lucru observat si de Andrei. Sa enumar cateva: Godzilla (regizorul a declarat ca s-a gandit la acel film), Real Steel, Transformers, Avatar (Kaiju incep sa zboare la un moment dat, fix ca-n avatar), Inception (dar si alte filme bazate pe ideea de a intra in mintea unui om), dar si Titanic (in momentul in care robotelul ia un Vapor si da cu el in extraterestrii primul lucru la care m-am gandit a fost: aha, deci asa va sfarsit noul Titanic in 2022).

2. Legat de Avatar, m-am simtit fix ca in acel film: atatea efecte super-misto puse pe un film lipsit aproape complet de logica. Sau poate asta a fost si scopul: ne putem bucura de efecte doar daca punem pe langa o poveste usoara. Altfel, ne-am concentra prea mult pe poveste (legat de asta, un amic imi daduse fix acelasi argument cand l-am intrebat eu de ce Inception nu a fost 3D).

3. Ca si personaje, Rinko Kikuchi (Mako Mori in film) mi s-a parut a avea cel mai antipatic rol pe care l-am vazut vreodata in vreun film. Nu-mi dau seama daca asa a iesit pentru ca l-a jucat prost sau asta s-a dorit (aici pana si Angela imi da partial dreptate). Pe langa ea, toate celelalte personaje mi-au parut simpatice si agreabile. Plus, preferatul meu: „traficantul” de oase de Kaiju, Ron Perlman (Hannibal Chau).

4. Trebuie sa zic ceva si de efecte: absolut superbe. Din punct de vedere vizual Pacific Rim – Cercul de Foc este perfect. Iar efectele vizuale sunt acompaniate si de un sunet pe masura. Poate din acest motiv sunt atat de suparat pe scenariu. Despre scenariu sunt mai multe feluri in care poate fi discutat:
– Eu il vad exclusiv ca pe un Wrestling cinematografic. Niciun pic de dramatism, niciun pic de suspans, totul era atat de fals acolo, insa vizual iti place ce vezi. Nu este box, nu poti sa empatizezi cu personajele, este wrestling cinematografic: stii ca e o facatura si totusi, daca iti doresti, te poti aseza confortabil in scaun sa savurezi spectacolul vizual.
– Scenariul o fi fost scris cumva de vreun copil de gimnaziu? Serios, in gimnaziu, cand e(ra) de scris un referat solutia „copilaroasa” este sa iei 10 carti, sa citesti maxim o pagina din fiecare si sa scoti d-acolo cate un citat. Vezi tu cum il potrivesti, vezi tu ce iese. Daca ai citit la viata ta ceva carti cu atat mai bine, te duci la cartea potrivita si la pagina potrivita. Probabil aici e vorba de un copil de clasa a VI-a, cinefil, care a vazut niste filme la viata lui si care a vrut sa „extraga citate” din fiecare. Ceva consistent n-are cum sa iasa din asa ceva.
– Denumirile robotilor mi s-au parut ciudate. Ma voi referi doar la „invingatorul suprem”, Gipsy danger. Tiganii sunt un pericol, dar in acelasi timp sunt salvatorii? Care este logica acestei denumiri?

Sa trag si niste concluzii: scenariul aproape dezastruos, suspans aproape zero, efecte vizuale aproape perfecte, acompaniate de un sunet pe masura. Pe scurt: Pacific Rim – Cercul de Foc este un wrestling cinematografic. Voi ce preferati: un box cinematografic, putin spectaculos, tacticizat, dar atat de incrancenat si cu atat de mult suspans, sau un wrestling cinematografic, atat de spectaculos, de estetic, insa atat de … artificial 🙂

Pacific Rim – Cercul de Foc este adus in Romania de MediaPro Distribution si este de astazi in cinematografe. Mentionez ca l-am vazut la Imax, poate din acest motiv efectele mi s-au parut atat de bune (voi face cat de curand un experiment, sa vad daca pe acest film, Pacific Rim – Cercul de Foc, sau pe altul: vreau sa vad acelasi film intr-un 3D normal si la IMAX; dupa ce voi face experimentul voi da aici toate detaliile si impresiile).

ps: Pacific Rim – Cercul de Foc imi pare o reclama mascata la consolele cu senzori de miscare. Voi ati vazut cum arata 2 oameni care se joaca pe asa ceva (fie Nintendo Wii, fie Kinect-ul de la Xbox)? Fix la fel ca-n Pacific Rim – Cercul de Foc, fix la fel ca-n Real Steel. Sau poate filmele au fost facute de niste fani ai acelor console 🙂

Comments

comments

7 thoughts on “Pacific Rim – Cercul de Foc – wrestling cinematografic

  1. Bă nene, fă ceva cu pozele alea. E chiar greu să editezi nişte dimensiuni acolo? Nu vezi că stau ca nuca-n perete peste sidebar-u’ tău?

  2. Pingback: Premierele săptămânii în România (12 – 18 iulie 2013) « Cinefilul de Serviciu
  3. Pingback: Chappie | CinEmil

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !