Pacalelile de 1 aprilie sunt niste glume nevinovate pentru care nimeni nu ar trebui sa se supere. Sunt oameni carora pur si simplu nu le pasa, habar n-au ce data e, cand le ziceam sa se uite in calendar imi ziceau ca e vineri. Nu-i condamn pe acesti oameni, pur si simplu muncesc mult. Trece viata pe langa ei, insa dansii sunt ocupati cu munca.
Nu va voi zice ce amuzante sunt pacalelile de 1 aprilie, asta deja cred ca stiti. Ma rog, cam orice gluma este amuzanta daca este bine spusa, insa cumva de 1 aprilie este cutuma.
Ca sa va dau un exemplu, fara sa dau nume, am un amic pentru care tot timpul e 1 aprilie. Deseori cand m-am vazut cu el imi zicea ca nu mai ajunge, ca a schimbat locatia, ca nu mai are chef, astfel incat vineri, cand spunea chestia asta unui alt prieten cu care trebuia sa ne vedem, mie mi se parea cumva obositor. Eram ceva de genul „tu faci asta de fiecare data, e fumata treaba”.
Revenind, pacalelile de 1 aprilie nu sunt doar amuzante, ci si utile. Nu v-as scrie un articol despre cat de amuzante sunt, n-as putea sa explic ceva evident (musai in peste 600 de cuvinte, cum vrea Google), insa despre UTILITATEA lor va pot spune. Va pot convinge sa faceti pacaleli la anul. Ori peste 2 ani.
Asadar, pacalelile de 1 aprilie scot in evidenta cateva chestii esentiale despre oameni, chestii pe care cu greu le-ai putea scoate in evidenta in alta zi, in alt fel. Drept urmare, am observat 3 mari categorii de oameni (dintre cele de care trebuie sa ne ferim, pe primii, cei din primul paragraf, in exclud de aici):

Cei lipsiti de umor care dupa ce au pus botul vor sa faca acelasi lucru
Cu siguranta aveti si voi macar un prieten care incearca sa copieze. Nu copiatul de la facultate, pe ala l-am practicat aproape toti, intr-o masura sau alta, ci copiatul in viata de zi cu zi. Mimetism, la asta ma refer.
Daca i-ai facut cuiva o farsa si el a pus botul, iar acel EL face parte din aceasta categorie, apai ce credeti ca va face dumnealui? In mod evident va incerca sa pacaleasa IN ACELASI MOD pe altul, pe altii.
Mai demult, cand aveam yahoo mess, de care mi-e dor, aveam o gluma clasica: dadeam mass in care ziceam ca ti-am aflat parola. Unii puneau botul, unii se suparau, altii ignorau, foarte putini radeau efectiv. Mie mi se parea amuzant.
Insa intr-un an am fost socat sa constat ca dupa cateva ore am primit inapoi acelasi mesaj, IDENTIC. Omul incerca sa pacaleasca pe altii FARA SA SCHIMBE NICI MACAR O VIRGULA (schema este sa scrii mesajul cu o eroare intentionata, un cuvant scris gresit, dar gresit intentionat, cum se scria pe vremuri pe mess, gen „jstiu parola ta”).
Situatia nu s-a schimbat radical in epoca Facebook-ului, multi au inceput sa copieze glumele vazute prin lista. Eu am spus ca vreau sa slabesc, statusul fiind pus fix la 12 noaptea, drept urmare dimineata erau cel putin 5 oameni cu o astfel de dorinta. Exemplele pot continua.
Evident, nu am exclusivitate la slabit. Insa, sincer sa fiu, nu pot intelege aceasta atitudine, acest mimetism. Pe bune ca este peste puterile mele de intelegere.

Cei si mai lipsiti de umor care se supara pentru ca au pus botul
Acum multi ani, o tipa, piarista, pe care abia o cunoscusem s-a suparat pentru gluma, deja clasica pentru mine, ca i-am aflat parola (de Facebook, in acel caz). Ea nu concepea ca cineva ISI PERMITE sa faca misto de ea. A face o gluma PE SEAMA EI este o dovada de lipsa de respect, este o jignire. Simplul fapt ca am ales-o pe ea dovedea faptul ca pe ea o respect cel mai putin.
Nu am cazuri flagrante de astfel de persoane, cel putin in ultimii ani, de la exemplul din paragraful anterior nu am mai patit asa ceva. Insa un prieten virtual cica si-a pierdut jobul (in 2019) dupa o pacaleala de 1 aprilie.

Cei fara umor care nu inteleg pacalelile de 1 aprilie
Eu de 1 aprilie nu prea cred nimic. Poti sa-mi spui orice, ca nu cred. Tin minte si acum o faza de acum multi ani, cand un prieten mi se plangea ca-i murise cateaua, una la care tinea mult. Eu i-am zis sec: daca-i moarta si maine te cred.
Eh, inversul celor ca mine, care nu cred nimic, sunt cei care nu inteleg ziua de 1 aprilie. Nu inteleg de ce ar trebui sa te chinui sa faci glume. Nu se supara, precum cei de la punctul anterior, dar asta nu pentru ca ar avea mai mult umor, ci pentru ca-s mai toleranti. Au la fel de putin umor, doar ca-s toleranti cu cei diferiti de ei.

Pacalelile de 1 aprilie fix d-asta sunt utile: sa-ti arate cine-s cei lipsiti de umor din jurul tau. Daca stii sa-l aplici, e un sondaj de opinie excelent. Uneori, poti sa-l aplici pe acelasi esantion, pentru a vedea daca nu cumva niste persoane si-au pierdut simtul umorului. Eu am cateva exemple in acest caz (cei care considera pacalelile de 1 aprilie ca fiind puerile, ca fiind logice, cu sens, in liceu si facultate, insa lipsite de sens la 35-36 de ani).