Orice sut in fund este un pas inainte doar daca vrei sa inveti din asta

Orice sut in fund este un pas inainte Emil Calinescu

Orice sut in fund este un pas inainte este un proverb luat prea mult si prea des in deradere. Pentru unii, este modalitatea ideala de a te ascunde in spatele unui esec. Este modalitatea stilizata de a-ti anunta o infrangere, un refuz.

Orice sut in fund este un pas inainte este, insa, un proverb care nu pare a fi specific romanesc. Nu stiu cum a ajuns in folclorul autohton, insa nu pare deloc mioritic. Pare specific mentalitatii occidentale, americane, acolo unde Steve Jobs ori Bill Gates nu au studii universitare si au ajuns miliardari.

Orice sut in fund este un pas inainte ar veni, zic unii, din SUA. In limba engleza el suna cam asa: Any kick in the ass is a step forward. De altfel, unii sustin ca acest proverb ar fi fost gresit inteles si gresit tradus. Altii sunt, insa, de parere ca acest proverb exista in cultura noastra in diverse alte forme. Ca el pur si simplu s-a potrivit in peisaj. Caci nu toate culturile l-au imbratisat.

viata unui blogger full-time

Orice sut in fund este un pas inainte se potriveste si in fotbal, cu precadere fotbalistilor carora initial li se zisese ca nu vor ajunge niciodata la echipe mari. Pavel Nedved este un astfel de exemplu, oare cine si-l mai aduce aminte? Ideea este ca pe el acel refuz l-a ambitionat, l-a facut sa constientizeze ca trebuie sa munceasca de 2 ori mai mult. Poate dac-ar fi fost admis din prima n-ar fi ajuns ce a ajuns.

Orice sut in fund este un pas inainte se potriveste in acelasi sport si cand este vorba de infrangeri. Uneori, o infrangere este binevenita, un dus rece din care echipa are de invatat. E drept, cand vezi rezultatele unor echipe ai impresia ca jucatorii ar trebui sa fie niste genii, caci au avut material didactic din belsug.

Orice sut in fund este un pas inainte este un proverb pe care nu m-am bazat foarte mult in viata. Dimpotriva, in multe situatii am fost educat sa nu incerc sa revin intr-un loc unde nu-s bine primit. Da, sunt dat afara din locul X, drept urmare ma duc in locul Y, unde s-ar putea sa-mi fie mai bine. Mult timp am luat lucrurile asa cum s-au petrecut. Le-am lasat cum au picat, ca sa folosesc un alt proverb la moda. Lucru care nu este deloc in regula, eu as fi putut invata mult mai multe din anumite lucruri care mi s-au intamplat.

Orice sut in fund este un pas inainte Emil Calinescu 2

Orice sut in fund este un pas inainte mi s-ar putea aplica in ceea ce priveste parcursul meu educational. Initial, am dat admiterea la facultatea de psihologie, admitere pe care am picat-o. Nu ma laud cu asta, dimpotriva, atat faptul ca am picat, cat si nota obtinuta ma fac sa-mi fie rusine. Putina lume stie lucrurile acestea pentru ca nu am vrut sa ma laud. Da, in facultatea de sociologie era un grup destul de consistent de persoane picate/refuzate de facultatea de psihologie. In cazul unora, refuzul era doar partial: intrasera la taxa la psihologie si la buget la sociologie. In cazul altora a fost o chestie de alegere, intrand la ambele. In cazul altora foarte putini, psihologia ii respinsese complet, picat. Gandind retrospectiv, pot spune ca acest refuz m-a avantajat. Obiectiv vorbind, nu cred ca facultatea de psihologie era pentru mine atunci. Legat de ea, sunt de parere ca este o facultate pe care n-ar trebui s-o faci la 18-19 ani. Cred ca voi scrie un articol distinct pe aceasta tema.

Orice sut in fund este un pas inainte se aplica si-n politica. De altfel, politica este domeniul in care poti vedea cel mai bine cum este aplicat proverbul. In cazul unora infrangerea i-a tras in jos, ca-n cazul lui Geoana, atarnand ca o tinichea de coada lor, in timp ce altii au devenit mai puternici dupa fiecare infrangere, cum a fost cazul lui Sorin Oprescu. Altii, insa, se bat cu pumnul in piept ca n-au pierdut nicio confruntare electorala directa (cazul lui Basescu). Nu discut despre cine este politician mai bun dintre cei 3, cine a facut mai mult bine sau mai mult rau. Strict ca imagine, Oprescu a reusit sa transforme in atu cele 2 infrangeri electorale ale sale, lucru de care Geoana nu a fost capabil.

Orice sut in fund este un pas inainte a aparut, intr-adevar, ca expresie de consolare. Probabil a fost inventata de un psiholog care vrea sa incurajeze oamenii sensibili, mimozele, cei care altfel ar suferi prea mult in urma infrangerii. A ajuns, totodata, motto-ul multora care nici macar nu mai incearca. De exemplu, ascunzandu-se in spatele faptului ca multi oameni de succes nu au facultate, multi nici macar nu au mai incercat sa faca una. Considera ca e inutila, se cred Steve Jobs, drept urmare merg inainte. Nu iau in calcul niciun alt factor, nici geniul lui Jobs, nici motivele pentru care a fost el refuzat. A fost refuzat si gata.

Orice sut in fund este un pas inainte Emil Calinescu3

Orice sut in fund este un pas inainte nu este un proverb despre care sa auzi in scoala. Despre care sa te invete cineva. Pe care sa-l discuti. Daca s-ar intampla asta, profesorii nu te-ar mai putea ameninta ca-ti ruinezi viata daca iei nota mica la Capacitate ori la Bac. Nu te-ar mai putea ameninta cu cel mai grav lucru posibil care ti se poate intampla: corigenta. Care corigenta, de fapt, inseamna doar 1 an in plus bifat la liceu, nimic altceva. Fara amenintari multi profesori din Romania devin zero.

Orice sut in fund este un pas inainte atunci cand iti propui sa fie. De fapt, cam asta s-ar putea rezuma proverbul. Sa te plangi nu e o solutie. Si nu ma refer la acele lacrimi fizice, care-ti curg deseori fara sa vrei. Ma refer la actiunea aceea repetitiva, de a te plange diversilor prieteni, de a ramane cantonat in trecut mult timp. Stiti, sunt multi oameni care inca vorbesc despre un esec de acum 2 ani, 5 ani, 7 ani ori chiar 20 de ani. Ei au ramas acolo, nu se pot rupe de acel moment.

Orice sut in fund este un pas inainte, insa, asa cum vorbeam si despre echipele de fotbal, nu trebuie sa fie un obicei. A incasa multe suturi in fund nu este o bucurie. Sutul in fund trebuie sa fie exceptia de la regula.

Orice sut in fund este un pas inainte trebuie gandit si in sens invers: nu toate experientele frumoase, placute, sunt si utile. La fel cum in sport, hai sa nu ma mai refer strict la fotbal, nu toate victoriile sunt bune. Sunt utile pentru moral, pentru clasament, dar uneori chiar nu e bine sa invingi dupa ce joci prost. Daca faci constant asta, s-ar putea sa inveti lucruri gresite. S-ar putea sa ai impresia, de exemplu, ca tot la fotbal ma intorc, ca oricate greseli ai face in aparare, cei din fata vor rezolva lucrurile. Lucru care s-ar putea la un moment dat sa nu se mai intample.

Experimenteaza LOGO

 

Orice sut in fund este un pas inainte se poate aplica in orice domeniu. Dar scopul tau principal este sa primesti cat mai putine suturi. Totodata, scopul tau ar trebui sa fie sa ai cat mai multe experiente pozitive care sa contracareze pe cele negative. Daca ti-a mers rau la munca, sa te duci seara la un spectacol de teatru care sa te faca sa uiti de problemele zilnice. Sa te strofoci sa gasesti cat mai multe experiente dezvoltare personala care sa te ajute. Sa ai grija ca furnizorul tau de experiente sa fie unul de top. Caci daca ai un job de unde te intorci plin de frustrari, unde nu ai deloc satisfactii, daca si experientele tale extra-job sunt nasoale atunci e clar ca nu are cum sa-ti mearga bine. Apeleaza la profesionisti, la firme tip Experimenteaza.ro, pentru a merge la sigur.

Orice sut in fund este un pas inainte dezvoltare personala

Orice sut in fund este un pas inainte chiar si-n competitia Spring Super-Blog 2020, unde acest articol este inscris. Daca un articol este notat prost, persevereaza. Urmatorul ar putea fi notat mai bine. Iar daca toate articolele au fost notate cu punctaje de sub 80, cel mai probabil scrisul nu e pentru tine. Serios vorbesc.

ps: Orice sut in fund este un pas inainte este un proverb mult subevaluat in cultura noastra. Ar trebui sa scriu mai pe larg despre el. Candva, voi reveni asupra subiectului.

Comments

comments

2 thoughts on “Orice sut in fund este un pas inainte doar daca vrei sa inveti din asta

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !