Orice sut in fund este un pas inainte – cel mai misto proverb romanesc!

Orice sut in fund este un pas inainte EMIL CALINESCU

Orice sut in fund este un pas inainte este un proverb care m-a fascinat dintotdeauna. Este un proverb care m-a invatat mai multe decat toate celelalte proverbe la un loc. Unele expresii sunt amuzante si m-au intrigat de la inceput, insa aceasta expresie este realmente utila. Si m-a invatat multe.

Orice sut in fund este un pas inainte are multe variatii. Una dintre cele moderne, poetice, este „fa rai din ce ai”. Cea cu facutul din rahat bici sunt mai urat decat sutul in fund, desi fie vorba-ntre noi, rahatul fix din fund vine, deci imi permit sa spun ca cele 2 expresii sunt inrudite.

Revenind la expresia mea favorita, Orice sut in fund este un pas inainte, sa va zic cum mi-am reamintit de ea. Din cauza unor probleme tehnice, despre care nu vreau sa vorbesc, am pierdut niste articole, numarul lor este estimat la 40-50, din care am recuperat vreo 10, de pe Cinemil. Cunosc persoane care ar fi intrat in panica, persoane care ar fi jelit. Care nu si-ar fi revenit din soc.

Eu, insa, am cautat o metoda prin care sa PROFIT de acest lucru. Sa intorc in favoarea mea acest dezastru. Aceasta MARE NENOROCIRE!

Asa ca am decis: voi recupera TREPTAT articolele, habar n-am cate pe zi, pana cand, daca nu uit vreunul, le voi fi recuperat pe toate. Din pacate nu le am in laptop, eu scriu DIRECT pe wordpress, asa ca le recuperez din Google Cache.

Partea misto este, insa, alta: ele vor aparea in rafala, in cascada. Ce aparuse in decurs de 7 luni va reaparea in decurs de 2 saptamani. Sau 3.

Avand in vedere ca Google Cache imi arata titlul exact, punand titlul acela mi se va genera ACELASI link. In afara unor poze, unde nu pot pune acelasi link (deci s-ar putea sa apara pe Google Images niste poze ce nu pot fi accesate), restul va fi recuperat. Cu ceva munca, de care insa nu ma plang.

Am cautat si o tema noua, habar n-am cat de dubios arata, dar momentan o las pe aceasta. Simteam nevoia unei schimbari, chiar daca schimbarea e spre vechi, spre vintage. Cumva ma reprezinta ideea. Eu sunt din ce in ce mai mult blogger old-school.

Trecand peste incidentul informatic, mi-am mai amintit de cateva situatii care exemplifica sintagma Orice sut in fund este un pas inainte. Cand imi amintesc de ele cumva zambesc.

Iar daca vreti sa ganditi si mai profund expresia, ganditi-va ca acel sut in fund si acel pas inainte nu trebuie sa apartina aceleiasi persoane. Pentru ca X sa fie angajat la o firma, alte 200 de persoane au fost respinse. Plus Y care a fost dat afara de la munca. Deci binele unuia inseamna raul multor altora.

In plus, Orice sut in fund este un pas inainte poate fi interpretat si in alt mod: ca sa stii ca nu-ti place un lucru sau un loc trebuie sa testezi acel lucru ori sa mergi in acel loc. Uneori, afli ca un loc nu este pentru tine atunci cand … esti dat afara de acolo. Ori sa primesti un sut metaforic in fund, sa te duci, de pilda, de 2 ori la opera si sa constati ca nu-ti place. Deloc. Ori poate un altul constata ca nu e bun in politica si, tanar fiind, se apuca de altceva. Un sut in fund in politica poate insemna un rezultat catastrofal la alegeri. Un sut in fund din partea alegatorilor, deci.

Sunt prea eliptic? Atunci incercati voi sa fiti mai concreti: ziceti ce inseamna pentru voi Orice sut in fund este un pas inainte? Cand un astfel de sut in fund v-a facut bine? 

Altfel, Orice sut in fund este un pas inainte este CEL MAI MISTO proverb pentru ca mi se pare mixul perfect: foloseste un cuvant evitat de pudici, FUND, fara a fi deloc vulgar; este inteles atat de popor, cat si de intelectuali; este indeajuns de scurt incat sa-l tina minte oricine; toata lumea are de invatat din el. Serios.

ps: Despre proverbul Orice sut in fund este un pas inainte am mai scris in 2020. Este irelevant ca articolul era inscris intr-o competitie si era scris pentru un sponsor. Ideea este alta si asupra ei voi reveni: sunt SOCAT de cat de mult mi-am schimbat viziunea despre viata, mentalitatea, in doar 2 ani. ma rog, intre timp a venit pandemia, poate ea a accelerat lucrurile, intr-un sens sau altul, dar tot mi se pare dubios. Socat, dubios … e clar ca nu am gasit cuvintele potrivite. Voi reveni asupra subiectului atunci cand voi simtit c-am gasit cuvintele potrivite.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !