Orice om ar trebui sa isi doreasca copii – o mentalitate complet gresita!

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii - o mentalitate complet gresita!

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii este o axioma. Nu mai trebuie demonstrat, nu mai este nevoie de explicatii. Este evident, este ceva de bun simt.

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii pentru a perpetua specia, pentru a supravietui ca societate. Doi oameni ar trebui sa dea nastere la minimum 2 copii pentru un spor natural pozitiv. In zilele noastre, sunt din ce in ce mai multi oameni care nu-si doresc copii ori care fac doar un copil, asta daca nu ne gandim si la cei singuri ori la cuplurile alternative (LGBT), care in mod natural nu pot da nastere la urmasi.

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii si din motive personale, egoiste. Daca nu te gandesti la ceilalti, gandeste-te la tine si la ce te vei face la batranete.

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii si din motive economice: daca tu, ca individ, si generatia ta, la nivel colectiv, nu veti face copii, nu va avea cine sa va plateasca pensiile.

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii pentru a intelege cum merg lucrurile, pentru ca de la copii inveti lucrurile noi, devii mai flexibil, esti la curent cu noutatile. Copiii te fac sa devii mai tanar si sa-ti tii mintea activa.

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii pentru a deveni mai bun. Un copil iti inmoaie sufletul, te face sa devii mai bun, mai altruist.

O poza de la una dintre ultimele nunti la care am participat. Discutia despre nunti, despre oportunitatea lor, e cam aceeasi pana la un punct. Acel punct este, insa esential: o eventuala decizie gresita poate fi mult mai usor reparata.

Probabil ati auzit toate chestiile de mai sus. Sa ne intelegem, toate afirmatiile de mai sus sunt (partial) adevarate, sunt ceva mai mult decat stereotipuri. Sunt lucruri testate pe care multi le confirma din propria experienta: au devenit mai buni, au devenit mai deschisi, dar atunci cand i-au facut s-au gandit si la ei insisi. Doar ca, vedeti voi, afirmatiile de mai sus nu sunt singurele adevaruri. Mai sunt si altele, in frunte cu adevarul pe care multi il evita: NU TOTI OAMENII SUNT FACUTI PENTRU A FI PARINTI!

Haideti sa o iau altfel: in cazul copiilor sunt lucruri pe care trebuie sa le faci, sunt lucruri pe care nu le poti amana, pe care trebuie sa stii din start daca vrei sa le faci sau nu.

Sa va dau un exemplu concret, un exemplu de lucru pe care il poti face doar imediat dupa nasterea copilului: Recoltarea placentei (si a a celulelor din sangele ombilical) noului nascut si stocarea ei ca sursa de celule stem. Pentru cine nu stie, celulele stem hematopoietice pot trata boli grave, iar aceasta recoltare a placentei se poate face DOAR la nastere. O decizie gresita ori o indecizie (nu ne-am decis, nu stim, mai vedem) poate avea efecte negative pe viitor (o boala grava pe care copilul o poate face si la cativa ani dupa). Nu sunt medic, nu va pot da explicatii medicale precise, insa fix asta este o alta problema: ca parinte trebuie sa ai si un minimum de cunostinte medicale, un minimum de pregatire pentru noua meserie de tata.

Exemple de decizii pe care trebuie sa le iei ca parinte pot fi gasite cu duiumul: sunt copii abandonati in fata televizorului sau a jocurilor electronice de parinti prea ocupati sa faca bani; copii crescuti de parinti care nu se inteleg, parinti care sunt prea ocupati ca sa se certe; copii crescuti de parinti vesnic irascibili, vesnic obositi, parinti care nu le ofera zambete celor mici, ci doar agresivitate si frustrare; copii care nu sunt dusi sa faca diverse sporturi ori alte activitati (muzicale ori artistice) din cauza ca parintii sunt prea ocupati ori, dimpotriva, copii care sunt dusi la prea multe activitati extrascolare, nemaiavand timp sa … copilareasca (sa se joace, sa socializeze cu alti copii de varsta lor).

Unde este greseala? Unde gresesc toti acesti parinti?

Eu as putea reduce totul la o unica sintagma: parinti nepregatiti. Ca sa intelegeti faza cu pregatirea, trebuie sa va zic un banc, o realitate:

– De ce sarcina dureaza 9 luni?
– Pentru ca parintii sa aiba timp sa se pregateasca de venirea celui mic.

Drept urmare, este absurd sa te plangi ca nu esti pregatit, sa nu-ti fi facut niciun plan.

Inca din primele luni de sarcina (de cand au aflat de ea), parintii ar trebui sa inceapa pregatirile. Pe langa obiectele si lucrurile absolut necesare, mai mari sau mai mici (patut, carucior, suzete, biberoane), pe langa programarea cheltuielilor (peste 6-7 luni va trebui sa alocae cateva sute de lei pentru scutece, asta pentru inceput), mai trebuie avute in vedere si cateva servicii absolut necesare. Despre aceste 5 servicii vreau sa va vorbesc pe scurt:

  1. Despre recoltarea placentei la nastere am discutat. Nu insist, spun doar ca trebuie inceput cu asta, caci este tipul de serviciu ce nu poate fi facut altcandva.
  2. Un cont de economii, pe care copilul il va putea folosi incepand cu varsta de 18 ani, este unul dintre cele mai inteligente lucruri pe care le puteti face. Ganditi-va ca toata familia va putea dona in acel cont timp de 18 ani. Cunosc un caz al unei familii unde 6 membri ai familiei (cei 2 parinti plus cele 2 perechi de bunici) au donat lunar 100 de lei, plata curenta, automata, catre acel cont. Socotiti si voi cati bani s-au strans in 18 ani, avand in vedere ca toti cei 4 bunici au prins majoratul nepotului. Plus, bonus, au mai donat pe acolo si ceva unchi si matusi.
  3. O cresa si o gradinita buna. Da, serios, decat sa umbli de nebun „hai sa gasim o gradinita buna, avem 1 luna la dispozitie”, mai bine o cauti din timp. Exista parinti care-si cauta locuinta in functie de gradinitele din zona. Si nu-s neaparat de condamnat.
  4. Cautarea unei bone din timp este iarasi o idee buna. Sa va vand un pont: sunt persoane care-si propun sa stea cu copilul macar 6 luni, insa in acele 6 luni incep treptat sa cheme o bona sau alta, sa vada cu care s-ar obisnui, care i-ar surade, pe care ar tolera-o mai mult. Sunt parinti care prefera sa stea in casa, sa o supravegheze pe bona, pentru a nu avea surprize. Nici ei nu-s de condamnat. Aici, insa, nu intru in discutia legata de „bunica e cea mai buna bona”. Spun doar ca depinde foarte mult de ce-ti doresti, unii vor bona tanara, care sa fie un fel de sora mai mare a copilului.
  5. Pentru a iesi un copil sanatos trebuie ca mama sa aiba cele mai bune conditii, drept urmare inca din clipa in care parintii au aflat de sarcina trebuie sa se gandeasca la clinica unde mama va fi tratata pe toata perioada sarcinii. Am fost uimit sa aud prieteni de-ai mei care cautau la miez de noapte clinici sau spitale, caci viitoarea mamica avea problema (sarcina dificila). Apai de ce n-or fi luat din start in calcul aceasta posibilitate? Sa nu mai zic de nasterea efectiva, care trebuie sa se petreaca in cele mai bune conditii.

Revenind la ideea initiala, orice om ar trebui sa isi doreasca copii  este o sintagma gresita. Formulata corect ar suna cam asa: orice om ar trebui sa se gandeasca la copii, ar trebui sa-si puna problema sa faca copii. Daca, insa, din N motive, va ajunge la concluzia ca nu ar trebui sa faca, va ajunge la concluzia ca mai bine NU va face copii, nu ar trebui sa dispere. Ar putea fi concluzia corecta, indiferent de ce argumente economice, sociale sau egoiste aduc unii si altii. Decizia de a avea copii trebuie sa fie una rationala, chibzuita, nicidecum una luata „cu sufletul”. Copilul nu este un obiect, unul pe care sa-l iei si sa constati ulterior, senin, ca nu-l mai vrei. Alegerea de a avea sau nu copii nu este una care te priveste doar pe tine, iar copilul acela este o FIINTA OMENEASCA, o fiinta care resimte fiecare actiune (ori inactiune) gresita a parintelui.

M-am pozat in fata liceului pe care l-am terminat in urma cu fix 15 ani. Poza a fost un motiv de reflectie: oare cat am progresat de atunci? Cat de mult m-am maturizat? Nu cumva una dintre marile greseli ale parintilor este ca sunt prea imaturi? Niste copii care cresc unul sau mai multi copii. Nu cumva alegerea de a avea un copil era una corecta, partea gresita fiind varsta mult prea frageda? Doar intreb, nu am raspunsuri.

Orice om ar trebui sa isi doreasca copii – o mentalitate complet gresita! – articolul numarul 2 din competitia Super-Blog 2020, articol scris pentru Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania.

Comments

comments

3 thoughts on “Orice om ar trebui sa isi doreasca copii – o mentalitate complet gresita!

  1. Foarte bine scris articolul, consider ca un copil are in primul rand nevoie de iubire; iubirea fiind motivul principal de a avea copiii. Acei copii care nu se nasc din iubire ci din varii interese, au in general copilarii nefericite chiar si in cazul celor cu bani.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !