Organic
Despre traficul de organe s-au facut numeroase filme. Tin minte doua dintre ele, extrem de tragice: in primul este vorba de cazul unui procuror extrem de corect, care trebuie sa faca rost de plamani pentru fiica lui bolnava de cancer. Mergand de unul singur in Mexic, incepe sa descopere acea lume. Se ajunge intr-un final la dilema: cat bine si cat rau fac incurajand acest transplant ilegal? Niste oameni sunt sacrificati pentru ca altii sa traiasca. Filmul se cheama InHale. Un al doilea film, al carui nume imi scapa acum, ne spune povestea unui experiment, prin care niste copii se nasteau (clone) pentru ca acestia sa-si doneze organele. Niste cobai, niste oameni creati special pentru a muri. Altii urmau sa beneficieze de pe urma lor. Si-n acest caz se punea problema moralitatii.
Spectacol de teatru despre traficul de organe nu vazusem inca. Eram sigur ca daca voi vedea, va fi ceva de origine americana. Acolo se pun astfel de probleme, acolo se cumpara cele mai multe organe. Cred ca acolo a aparut pentru prima oara piata neagra a organelor.
In spectacol vedem povestea unui traficant si a sotiei sale, o fosta prostituata, care trebuie sa gazduiasca un viitor donator de organe in casa lor timp de cateva zile. Apar ceva probleme, pe care acestia trebuie sa le rezolve.
Acum, spre deosebire de alte filme, aici vedem latura oarecum soft a traficului de organe. Este vorba de cei care-si vand organele de buna voie, fara pistol la tampla. E drept, sunt siliti de situatia economica precara pe care o traiesc. Ei primesc bani, traficantii primesc bani (mai multi, ce-i drept, in cazul traficantilor, dar asta-i viata), niste vieti sunt salvate. Toata lumea primeste ceva. Aparent toata lumea este fericita. Daca toata lumea-i fericita, de ce sa nu facem o comedie pe tema asta?
Sper ca n-am facut spoiler, dar si daca ati aflat prea multe din randurile mele, tot este indicat sa mergeti sa vedeti spectacolul Organic, la sala mica a Teatrului National din Bucuresti. Veti vedea o coregrafie interesanta, un decor atipic, alaturi de cateva surprize muzicale … unele hint-uri pot fi gasite chiar pe poster.
Organic nu este o comedie unde se rade in hohote, dar prin unele glume bine tintite au fost puse niste probleme extrem de interesante. Organic este, de asemenea, un spectacol bine jucat. Cel mai bun personaj, in opinia mea, este donatorul. Nici macar numele lor nu vi-l spun, le veti descoperi singuri mergand la spectacol.
Spectacolul Organic face parte din programul 9G la TNB. In cadrul aceluiasi program am mai vazut Piesa pentru frate si sora si Ziua in care nu se cumpara nimic. Salutari TEATRALE tuturor! 🙂
2 thoughts on “Organic”