Ore IDEALE de bloggerit

Atentie: prin ore ideale de bloggerit nu ma refer la orele cand trebuie sa ne apara articolele, ci la orele cand le scriem efectiv. Putem programa, deci cele 2 ore nu vor coincide neaparat. Cum despre orele la care trebuie sa ne apara articolele au tot scris bloggerii, eu voi scrie despre celelalte ore. Cand le scriem efectiv. Si spun din propria experienta:

1. Imi propun sa am articol la ora 00. Si atunci pe la 10:30-11 ma apuc de scris. De multe ori. E ceva normal: ma bazaie lumea, dar nu e atat de tarziu. Nici oboseala, dar nici liniste.

2. Locul 2 ca frecventa sunt articolele scrise dimineata. Ma trezesc pe la 10-11 (chiar 12 cand e cazul) si scriu atunci ceva. Ori apare imediat, ori pe parcursul zilei.

3. Locul 3, si despre asta voi scrie articolul in continuare acest articol, sunt orele foarte tarzii. De exemplu, acum este 2:10 si inca lucrez la articol.

Asadar, invatam eu prin scoala ca poetii scriau noaptea. Ca noaptea ii traznea pe ei inspiratia si era si liniste. Si-i mai inspira si una bucata luna, una bucata greiere, cine stie ce matza care toarce. Sau cine stie ce cosmar care-l trezea pe poet, se ducea la birou si aseza pe hartie ganduri. Nu stiu daca asta se intampla doar cu poetii sau si cu scriitorii de proza.

In ultima vreme am ajuns … poet! Nu, nu scriu versuri, sunt un dezastru la asta. Adica orice rima as incerca sa faca tot a manea suna :)) Tot imi vine sa introduc p-acolo, prin verse, ceva dusmani. Care ai dracu’ dusmani rimeaza cu ani si bani. Sau, in cel mai bun caz, cu fani. Revin: eu ma aseman cu poetii ca ore de culcare. Si ore de creatie. Geniul meu creator a inceput sa produca in nocturna. NU inseamna ca exclusiv. Dar si daca am articol la ora 00 stau si ma gandesc: bai, sa gaseasca cititorii ceva PROASPAT si maine dimineata. Asa ca bag un articol de 2 noaptea si-l programez cam pentru 10-11.

Pe la pranz nu prea scriu (geniul creator doarme la ora aia; nu , eu nu dorm, doar geniul din mine). Seara pe la 5-6-7 absolut deloc. Daca a trecut de ora 7 nu scriu nimic. Sau daca scriu, o fac pentru ora 00. Asa-s eu setat.

Am vorbit despre asta cu cineva. Si-mi explica, cica psihologic, cum ca fiecare om produce chestii bune doar in anumite momente. Unii produc chestii bune (intelectual vorbind) doar dupa ce se trezesc, aplicand sintagma NOAPTEA E UN SFETNIC BUN, altii doar inainte sa se culce. Si cica ar fi fenomenul, la unii, de trezire mai greoaie. Cica fizic esti treaz la ora x, dar efectiv mental esti treaz dupa 2 ore. Ma rog, chestii complicate.

Ideea e ca pana acum toti bloggerii te invata (sau iti spun) la ce ora e bine sa publici articolul. Dar oare te-ai intrebat vreodata la ce ora esti tu cel mai productiv? Unii muncesc si ajung la 10 acasa. Si se apuca de scris. Altii se culca, se trezesc la 2 si scriu atunci. Altii se trezesc la 6, scriu 1 ora, apoi pleaca la munca. Fiecare dupa posibilitati.

Nu zic ca exista o ora ideala. Dimpotriva. Spun ca fiecare are ritmul sau. Insa pun ca exercitiu de „auto-cunoastere” (ce pompos suna): ti-ai pus vreodata problema asta? Fara sa fie „o cercetare indelungata”, tind sa cred ca inspiratia maxima o am noaptea dupa 1. Mi-e frica sa ma intreb de ce, dar asa pare. La pranz inspiratia MEA e 0, iar seara pe la 6-7, chiar daca-s acasa, parca n-am motivatie sa scriu.

Astept acum si alte exemple 🙂

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

4 thoughts on “Ore IDEALE de bloggerit

 1. Noa, să-i zicem BUNĂ DIMINEAŢA pentru că ceasul arată ora 3,45 deşi afară este plină noapte.
  Este bună analiza ta despre orele la care scriem pentru bloggerit.
  Pentru a nu-ţi pune răbdarea la încercare, IO spun că scriu când apuc, dar de scris scriu mai rar pentru că o fotografie face cât 1000 de cuvinte, spunea cineva pe undeva. Aşa că din pasiunea pentru fotografie, difuzez mai mult fotografii pe blogurile mele.
  Şi pentru că suntem la început de an, să ai parte de un AN NOU liniştit pentru aţi putea vedea în tihnă de scris la orele care-ţi cad bine.

 2. @Javra: nu cand e bine sa postezi, ci cand ai inspiratie la scris. Pot scrie la 2 noaptea si sa-l programez la 10 dimineata. El apare la 10 dimineata, dar nu l-am scris atunci.

  @Irina: despre asta voi bloggeri cu siguranta. 😀

  @Liviu: La multi ani si tie 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !