Online vs offline

Vazusem saptamana trecuta un film frantuzesc la festivalul de film. La un moment dat era o faza: NU CUMPAR DE LA VOI. AICI DOAR TESTEZ. CUMPAR DE PE NET CA E MAI IEFTIN. Cat adevar este in aceasta faza prezenta intr-un film de comedie?

Sa vedem altfel lucrurile: cati dintre noi nu fac la fel? Cati dintre noi nu testeaza un laptop intr-un magazin, urmand a lua fix acelasi model de pe net? Cati dintre noi nu vor sa atinga device-ul dorit intr-un magazin clasic insa nu-l cumpara d-acolo. In fapt magazinele „offline” au utilitatea lor, chiar daca vanzarile lor sunt din ce in ce mai scazute. Sa recunoastem: nu e vina lor.

Hai sa vedem insa si in sens invers. Care credeti ca ar putea fi utilitatea unui magazin online? Cum credeti ca un magazin online ar putea sa va influenteze decizia de cumparare in offline? Sa luam exemplul constructiilor. Dam ca exemplu intamplator site-ul http://cofraje-popi.ro/ . Presupunem ca nu vom cumpara de la ei. Insa acest site are o tripla utilitate chiar si pentru cei care nu vor cumpara d-acolo:

1. Un site iti ofera informatii in domeniu. S-ar putea sa nu stii prea multe despre constructii, „specialistii” sa nu fie chiar binevoitori, asa ca online-ul este o sursa buna de informare. Putem intra pentru a ne informa.
2. Pretul orientativ ne ajuta sa negociem efectiv cu furnizorul. Vine unul la noi si ne ofera cine stie ce materiale de constructii. Noi habar n-avem, credem ca e super-pret. Acum avem un reper, habar n-am cat de bun.
3. Scade pretul celorlalte magazine. E o concurenta, iar concurenta este inima comertului.

NU inseamna ca e interzis a cumpara din magazinele online. Dimpotriva, chiar le recomand in multe situatii. Vreau doar sa va arat insa cat de utile sunt ele chiar daca efectiv nu cumparati d-acolo. La fel cum magazinele offline au utilitatea lor.

Alegerea e la noi, important e ca avem de unde alege ­čÖé

Salutari ONLINE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !