Obrazul subtire cu cheltuiala se tine

Obrazul subtire cu cheltuiala se tine este un proverb cu larga aplicabilitate. Poate fi aplicat si in cazul masinilor. E drept, sunt multi care ignora realitatea si care prefera sa se faca de ras.

Probabil stim cu totii imaginile cu nenea care-si spala Lamborghini-ul cu apa din Dambovita. El avusese bani de Lamborghini, nu se stie cum, insa se zgarcea la spalatorie. Prefera sa-l spele gratis, cu o apa imputita pe care nu as vrea s-o vad data nici pe carosabil. De ce facea asta? Pai in afara de prostie alta explicatie nu am.

De asemenea, ne amintim perioada nu demult apusa, cand fiecare roman stia sa-si repare Dacia. Unii isi confectionau artizanal piese, altii le cumparau cine stie din ce targ. Ulterior, cand au inceput programele tip Rabla, este la moda sa-ti iei piese de la dezmembrari. Poti lua piese bune, insa te poti pacali usor. E drept, multa lume baga-n masina pe care o duc la dezmembrari cele mai proaste piese cu putinta. Important este ca masina sa mearga si s-o aduci, cumva, pana acolo.

Cand este insa vorba de masini scumpe situatia este un pic diferita. Sau ar trebui sa fie. De exemplu, eu mi-as lua numai piese originale Audi. As refuza, ca principiu, sa iau piese contrafacute. In sine Audi este o masina de lux, este divizia de lux de la Volkswagen. De ce ti-ai lua o masina de lux pe care s-o strici apoi cu cine stie ce piese?

In plus, Dacia noastra autohtona avea, pe vremuri, un mare avantaj: era de mult timp pe piata, din acest motiv aparuse intreaga piata neagra a pieselor. Masinile straine si noi se schimba constant, din acest motiv nu exista piese „neoriginale” atat de performante.

In plus, exista unele lucruri la masina care s-ar putea sa-ti salveze viata. Nu sunt eu specialist in masini, poate din acest motiv sunt mai paranoic. Nu m-as simti deloc in siguranta intr-o masina cu o frana luata cine stie de unde. Frana aceea iti poate salva viata. Ori te poate ucide.

In plus, trebuie sa recunosc: masina inseamna si etalarea unui statut. Efectiv te faci de ras cu lucruri proaste la o masina buna. Exemplul dat la inceputul articolului este elocvent. La un Audi, ca sa iau al doilea exemplu, nu mi-as lua in veci niste anvelope proaste, no-name. Se presupune ca mi-am luat Audi pentru ca am avut bani de el, pentru ca statutul meu social si situatia mea financiara mi-au permis sa-mi iau Audi. Daca NU am o asemenea situatie financiara imi iau o masina mai ieftina.

Obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Este altceva cand cobori din Audi. Iar daca acel Audi este NOU situatia este cu atat mai favorabila. Dar cei cu Audi au, de obicei, o vila si nu un apartament; au de obicei o firma unde sunt patroni si nu lucreaza in Pipera; de multe ori masina este condusa de un sofer profesionist si nu de catre proprietar. Ii invidiati? Si eu ii invidiez. Dar asta nu inseamna ca daca maine imi cumpar un Audi la mana a II-a, in care bag toate piesele no-name proaste, devin ca ei. Nu Audi-ul ii face bogati, ci bogatia i-a facut sa-si ia Audi. Cam asta e diferenta intre lucru bun si kitch.

Obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Cat de adevarat …

Comments

comments

2 thoughts on “Obrazul subtire cu cheltuiala se tine

  1. Pingback: Obrazul subtire cu cheltuiala se tineBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !