Oamenii de calitate atrag oameni de calitate

Oamenii de calitate atrag oameni de calitate

 

 

Este o expresie romaneasca extrem de amuzanta: Daca intri in cocina te mananca porcii. Se aplica aproape in toate cazurile, mi se pare aproape o axioma. Bineinteles, si in politica. Sau, cum ar zice unii, MAI ALES in politica.

Se aplica, insa, si sintagma inversa. Nu avem, inca, un proverb in acest sens, unul formulat frumos, usor de tinut minte. Eu voi folosi in continuare expresia din titlu: Oamenii de calitate atrag oameni de calitate.

Acum hai sa va povestesc o intamplare cu un taximetrist de ieri. Veti vedea ca se aplica perfect.

Asadar, ieri a trebuit sa merg la un botez. Nu-mi doream musai sa fac asta, din N motive, dar era vorba de un prieten apropiat, asa ca am facut acest efort. Bineinteles, ca de obicei, eram in intarziere, asa ca am luat un taxi. Biserica era Sfantul Ilie (zona Unirii – Rahova). Eu stau in zona Mega Mall (pe iancului, imediat dupa). Va dau reperele ca sa va faceti o idee.

Sursa: Shutterstock via Subiectiv

Iau taxiul DIN STRADA, era de la firma Leone. Tipul era asa, mai baiat de cartier, iar prietenii lui pareau dupa chipul si asemanarea lui. A vorbit la telefon (un telefon CLASIC, cu butoane) aproape tot drumul (am mers cam 5 minute pana sa inceapa convorbirea), spre fericirea mea nu tinandu-l cu mana stanga la ureche, ci tinandu-l in poala, pe difuzor. Drept urmare, am avut privilegiul sa aud intreaga discutie. Pana ca tipul sa fie sunat, l-am intrebat un pic de proteste, daca a mers in zona Victoriei. El, calm: Am evitat-o. O cam scalda, nu spunea exact de ce, e clar ca nu-i placea sa auda ca eu sunt de acord cu cei de acolo. Printre altele, spunea ca-i convenea ideea sa intre multi in masina lui (am auzit ca d-acolo, spre case, intrau si cate 5 in masina; nu ia nimeni d-acolo doar o persoana). In plus, zicea, cu jumatate de gura, ca nu-i plac. Chestie de gusturi, zicea el.

Pana la discutia despre proteste, auzind ca merg la botez, mi-a zis ca trebuie sa-i dau, sa fie bine pentru copil. „O berica o beau de la tine”. A zis-o razand, nu ma prinsesem cat de serios vorbea.

Si a venit apelul cu pricina. Il suna un amic, tot taximetrist, care-i spunea cum a pierdut X nu stiu ce suma la jocuri. Nu am inteles ce, pacanele probabil. Intai vorbeau de un albanez, machidon (ca nici ei nu stiau ce), care tot venea acolo si baga cate zece milioane. Apoi au vorbit, in limbajul lor de baieti de cartier, despre bani si cat de usor se pierd din pura lipsa de noroc. Nu altceva, lipsa de noroc.

Ajung la destinatie, cursa facea 9 lei. Singurii mei bani schimbati insemnau bancnote de 10 lei si 3 bancnote de 1 leu. I-am dat, deci, 13 lei (13, precum celebra ordonanta). Se supara: „Pai si berica mea? … Cum 13? Da macar 15…”. Am iesit calm din masina lui. „Hei, intoarce-te!”. N-am facut-o. Nici nu l-am injurat, eram in fata unei biserici. N-oi fi io ala credincios, dar nu voiam sa stric evenimentul cuiva.

Gandindu-ma, insa, la situatia in sine, mi-am dat seama de o chestie: uite, d-aia nu se ducea taximetristul respectiv in Piata Victoriei. Apai d-acolo nu putea sa ia in masina pasageri cu care sa discute despre pacanele, nu putea sa ia pasageri care cunosc albanezi dubiosi ori cine stie ce interlopi.

Si fix din acest motiv mai multi amici de-ai mei povestesc intamplari misto cu taximetristi luati din zona Victoriei. Acolo au inceput sa stationeze oameni misto, oameni care se simt bine in preajma persoanelor care protesteaza in piata. Din acest motiv taximetristul pe care l-am nimerit eu a evitat zona, in timp ce multi taximetristi misto se duceau dinadins acolo.

Inca ceva: nu dau vina pe firma, putea fi de la orice firma. El mi-a pus aparatul, nu s-a purtat urat, nu s-a purtat agresiv, nu mi-a pus viata in pericol. La modul sincer, nu as avea motive sa-l reclam. Am, insa, dreptul, sa relatez intamplarea!

Aveti impresia ca un astfel de afis ar putea fi facut de un om prost si incuiat? De unul care isi lasa toate veniturile la pacanele?

Concluzia este simpla: expresia daca intri in cocina te mananca porcii a fost, este si va ramane tot timpul adevarata, dar la fel de adevarata este si expresia inversa, oamenii de calitate atrag oameni de calitate. Salutari DE CALITATE tuturor!

 

Comments

comments

One thought on “Oamenii de calitate atrag oameni de calitate

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !