Oamenii culti merg cu trenul. Cartea din tren!

cartea din tren

Oamenii culti merg cu trenul. Nu este un snobism inutil, nu este o sintagma absurda, ci este o chestie din ce in ce mai evidenta. Daca va ganditi un pic, va dati seama ca nu e un lucru chiar surpinzator. Chiar socant.

Intai si intai, trebuie sa vedem cine merge cu trenul si de ce, ce categorii sociale merg:

– Studentii pentru ca au gratis.
– Pensionarii, pentru ca au reducere 50%.
– Alte persoane care au legatura cu CFR-ul, care prin natura meseriei lor au gratuitate pe CFR.
– Persoanele cu frica de avion. Pe bune, pe drumurile mai lungi, catre Cluj, Satu-Mare, Iasi ori Timisoara, vorbesc de drumurile pe care EU le-am frecventat in ultimii ani, am auzit pe multi ca au preferat trenul STRICT din cauza acestei frici.

Dintre cei care nu intra in niciuna din categoriile de mai sus, cum trebuie sa fie oamenii care merg cu trenul? Pai:

– Nu foarte bogate, caci nu au masina personala.
– Rabdatoare, caci prefera sa indure 10 ore de tren decat 1 ora de mers cu avionul.
– Argumentul financiar, ca e mai ieftin decat avionul ori autocarul, este relativ, caci uneori avionul poate fi mai ieftin (daca e luat din timp), iar autocarul este deseori mai ieftin.

Nu exclud navestistii, exista si ei, chiar daca in cazul lor este vorba de distante hai sa zicem scurte. Si acestia sunt de multe feluri, caci navetistii de pe ruta Ploiesti – Bucuresti sunt cu precadere IT-isti, oricum navetisti intelectuali, tineri, nicidecum NAVETISTII muncitori de pe alte rute. De pe ruta Brasov-Zarnesti, de exemplu, caci am fost pe ruta aia de vreo 3 ori, cand mergeam la Rasnov.

Sa revenim la titlul articolului, Oamenii culti merg cu trenul. Inca n-am raspuns la intrebarea asta. Dar va demonstrez imediat. E drept, verificand stirea doar din 2 surse, nu din 3, asa cum cere deontologia.

Prima sursa este discutia directa cu mai multe persoane. Mai multi prieteni. Fie care ma intreaba pe mine ce fac pe tren (expresia e a lor), fie care-mi spun mie ce fac ei pe toata durata calatoriei. Pe bune.

Atunci cand unii aud ca eu citesc pe tren, se mira: Si ai rabdare sa citesti 10 ore? 8 ore? Si de ce ai citi atata?

Din replicile lor, din tonul lor, imi dau seama ca-s oameni care n-au mai citit o carte de ani de zile. Oameni care nu inteleg cititul, care-l considera pierdere de timp. Si care, chiar si dupa ce le explic de ce trenul e locul ideal de citit, considera cititul doar un inlocuitor bun. Doar o activitate numai buna de trecut timpul.

Ceilalti, care imi spun cu mandrie cat citesc pe tren, nu doar ca apreciaza cititul la adevarata valoare, dar mai pun pret si pe lucrurile colaterale cititului: coreleaza cartea pe care o citesc cu locatia, cu peisajele, cu prezenta ori absenta altora. Pe scurt, majoritatea prietenilor mei pasionati de citit merg cu trenul. Nu considera trenul o corvoada, ci un pretext bun pentru citit.

Totodata, ca o a doua sursa, pot spune ceea ce vad in trenurile patriei. Chiar si studentii citesc. Cum care studenti? Pomanagii aia, care merg cu trenul doar pentru ca e moca. Ceea ce ma duce cu gandul la urmatoarea chestie: dintre studenti, aia snobi merg cu avionul ori cu masina personala (a unuia dintre ei, cand se merge in grup), drept urmare, aia cititori, aia culti, prefera trenul. Si, zic eu, vor prefera trenul si dupa ce nu vor mai fi studenti.

Nu zic ca majoritatea celor dintr-un tren citesc, chiar daca un procent de 30-40% mi se pare unul imbucurator, dar, in sens invers: majoritatea celor care iubesc lectura prefera trenul, chiar daca nu de fiecare data.

Nu vei vedea intelectuali celebri, tip Plesu ori Patapievici, mergand cu trenul, dar vezi destui profesori mai mici, asistenti, lectori, profesori de scoala ori de liceu, mergand cu trenul. Mica intelectualitate, cum sunt ei numiti (ma rog, oficial MICA INTELECTUALITATE e formata doar din profesorii de scoala si liceu, plus, zic unii, invatatorii si educatorii).

Acum, sa ajung la partea interesanta: ce carti ar trebui sa citesti in tren? Culmea, am mai scris pe aceasta tema, tot aici, pe acest blog. Culmea, cu aceeasi ocazie: prietenii de la Cartepedia au avut, atunci ca si acum, o campanie tare faina numita Cartea din tren. Fara sa imi neg articolul precedent, trebuie sa mai adaug ceva. Ceva important, fundamental.

Asadar, in tren trebuie sa cititi carti nici foarte grele, filosofice, dar nici carti foarte usoare, foarte facile. Pe de-o parte, atentia nu este aceeasi precum o ai la tine acasa, nu vei avea parte de acea liniste perfecta, ideala pentru lectura. Pe de alta parte, eu, unul, nu as vrea sa ma aflu in public atunci cand citesc anumite carti intense. Uneori ma exteriorizez si ar fi dubios sa fiu vazut in public. Pe de alta parte, insa, este o totala pierdere de timp sa-ti petreci zece ore din viata citind maculatura. Citind carti care nici nu ar trebui numite carti.

Drept urmare, nu stiu cat de mult tineti cont de sfatul meu, insa eu v-as spune sa cititi thrillere. Nu din acelea foarte descriptive, foarte complexe, ci thrillere dinamice, cele care se parcurg usor, dar care, totodata, te tin in priza. Tipul de carti care te fac sa uiti totul in jur.

Daca acel thriller are legatura cu trenul, cu atat mai bine. Crima din Orient Express ori Fata din Tren sunt cele mai facile exemple. Dar nu-s deloc singurele carti potrivite.

Intrati pe linkul de mai sus si alegeti ORICE carte de acolo.

Acum este randul vostru sa-mi spuneti. Sunteti de acord cu sintagma Oamenii culti merg cu trenul? Faceti parte din aceasta categorie? Daca da, care-i ultima carte citita in tren? Ce carti recomandati a fi citite pe tren? Chiar astept cu interes sugestiile si parerile voastre 🙂

 

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !