O tara plina de muie

Sunt sub impulsul meciului la care am asistat, FCSB – DINAMO 3-3. Trecand peste latura fotbalistica, despre care voi vorbi pe blogul sportiv, vreau sa vorbesc despre un aspect interesant pentru unii, amuzant pe altii, trist pentru mine: una-doua, pe stadion se auzea MUIE. Cineva, o persoana, o organizatie, o echipa, era gratulat/a cu acest apelativ.

S-a auzit Muie Dinamo, s-a auzit Muie Steaua, s-a auzit deja clasicul Muie PSD (scandat, pe rand, de ambele peluze). Cand stelistii (sau fcsb-istii, cum s-or numi ei) faceau pauza de Muie Dinamo, strigau „Caini spurcati de pula sa ne luati”. Tot o muie si ea, dar un pic mai poetica. Ma rog, poezie de stadion, dar tot cultura si aia.

Daca ne referim STRICT la stadion, sunt ingrijoratoare urmatoarele 3 lucruri:
1. Scandarile negative sunt MULT mai numeroase decat cele pozitive. La doi de DINAMO DINAMO scandai de minimum 5 ori MUIE STEAUA, proportia fiind asemanatoare si in cazul galeriei adverse.
2. Desi galeria lui Dinamo trebuie felicitata pentru coregrafii, de data aceasta am ratat-o, am intrat pe stadion cam cu 2 minute inainte de primul gol al meciului, am inteles ca iarasi au avut o coregrafie misto, se simte, totusi, o lipsa de inspiratie in ceea ce priveste scandarile. Nu te mai strofoci sa creezi ceva nou, ceva original, nici pentru a-ti incuraja propria echipa, nici pentru a scanda impotriva adversarilor. E de ajuns un MUIE STEAUA, respectiv un MUIE DINAMO.
3. Au disparut (aproape) definitiv adjectivele HUO, respectiv JOS. Ce farmec are sa zici JOS STEAUA, respectiv HUO STEAUA, cand ai mult mai EXPRESIVUL si mai importantul MUIE STEAUA?

Sa ne intelegem, dau aceste exemple pentru ca am venit de la acest meci, lucrurile nu sunt cu mult diferite in rest.

De fapt, in cazul galeriilor celor 2 echipe, este de observat un fenomen: la meciurile Stelei se aude MUIE DINAMO in TOATE meciurile. Indiferent de adversar, ca-i Chiajna, ca-i Manchester City, ca-i CFR Cluj, ca-i Astra, MUIE DINAMO este scandare de baza, este incurajarea clasica a echipei.

Caci, nu-i asa?, Man va juca mult mai bine contra Voluntariului daca va auzi, din mii de piepturi, un viguros MUIE DINAMO. Fara el, fotbalistii ar risca sa adoarma pe teren, ar uita ce trebuie sa faca.

Acum, MAREA problema este, de fapt, alta: intreaga tara a devenit un mare stadion. Desi oamenii vin in numar din ce in ce mai mic pe stadioane, multe echipe de traditie fiind prin ligile inferioare, scandarile de stadion au acaparat toata tara. Disputele politice se lasa si ele cu MUIE, caci, nu-i asa, de ce doar fotbalistii sa fie obligati sa faca sex oral? De ce politicienii ar trebui sa fie scutiti?

In iarna trecuta, la primele proteste #rezist, cele impotriva OUG 13, observam pancarte foarte creative. Laudam creativitatea oamenilor. Fara patima de multe ori, doar creativitate si multe zambete.

Dupa ceva mai mult de 1 an, creativitatea aia a fost inlocuita de ura. Si toate mesajele alea, creative, amuzante, inteligente, s-au contopit intr-un unic si huliganic MUIE PSD. Care, apropo, a fost cantat pentru prima oara pe un stadion in 2014, in Craiova. #pebune

Acum, creativitatea consta in locuri unde sa scrii MUIE PSD: pe camp, pe o lubenita, pe casa. Cine stie, poate cineva isi va scrie pe cap, cu propria sa podoaba capilara, celebra sintagma. Altii si-o vor tatua. Caci, mai nou, asa se manifesta creativitatea romanilor.

Celebra masina cu MUIE PSD, care face turul intregii tari, a facut inconjurul internetului. Adversarii PSD, intelectuali, it-isti, studenti, publicitari, distribuie mai departe imagini si dume legate de aceasta masina. Distribuie, in fond, o scandare de galerie ajunsa HIT NATIONAL.

Nu zic, faptul ca pe stadion ajung si intelectuali este un fapt deja cunoscut. Este un mit faptul ca doar aia lipsiti de inteligenta si de cultura se uita la acest sport. Totusi, ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca o scandare de stadion a ajuns hit national. A ajuns peste tot, inclusiv la Turul Frantei. A ajuns brand de tara.

In multe situatii, invocarea celor mici este inoportuna, este absurda, insa imi vine sa-i intreb pe parintii care scandeaza ori distribuie imagini cu MUIE PSD: bah, cum ii explici copilului tau aceasta imagine?

Scandarea asta, MUIE PSD, a infratit asta seara cele 2 galerii. Au scandat, pe rand si impreuna, MUIE PSD, partidul pare ca, in sfarsit, a infratit persoane invrajbite.

Totusi, nu vi se pare ca-n jurul vostru auziti si vedeti prea multa MUIE? Trecand peste fotbal, trecand peste politica … Sper si cred ca nu-s singurul nebun, pudic, care gandeste asa.

PS: La un moment dat, pe la mijlocul primei reprize, am auzit la galeria lui Dinamo ceva interesant: AFARA, AFARA, CU UNGURII DIN TARA. Acum, desi o consider o idee cretina si inapoiata, pot intelege de ce scandezi rasist impotriva unui jucator de culoare advers (desi, dragi dinamovisti, vedeti ca aveti si voi in echipa un jucator la fel de negru). Nu inteleg, insa, ce treaba aveau ungurii aici: niciun ungur la adversari, niciun ungur prin conducerea lui Dinamo, arbitrul nu era ungur. Asadar, de unde si pana unde? Apreciez, totusi, un lucru: dorinta dinamovistilor era ca ungurii sa plece din tara, fiind iertati, se pare, de omniprezenta MUIE. Nici aceasta iertare n-o inteleg, simt, insa, nevoia s-o subliniez.

 

Comments

comments

4 thoughts on “O tara plina de muie

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !