O idee profitabila pentru toata lumea: nunta in post!

Nunta in post Emil Calinescu la nunta

Nunta in post este ceva ce multi nu pot concepe, nu pot procesa. Nunta este ceva sfant, este o sfanta uniune intre un barbat si o femeie (musai asa), uniune ce trebuie facuta intai si intai in fata lui Dumnezeu, uniune care trebuie sa respecte toate canoanele bisericesti.

Lucru pe care nu-l neg, nu-l contest. Cine crede toate acestea este liber sa respecte toate canoanele bisericesti. Este chiar indicat s-o faca.

Problema mea este cu cine NU crede in ele. Ca-s o tona de oameni necredinciosi, care insa, de gura lumii, adica din conformism, respecta canoanele bisericesti. Respecta ceva in care nu cred si in care, bonus, arunca cu noroi. Vrem spitale si nu catedrale, de pilda. Ori, habar n-am, Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici. D-astea.

Sa va explic: exista oficial un sezon al nuntilor. El este dat atat de calendarul crestin, caci nu e voie sa faci nunta in post, cat si de vremea de afara. Majoritatea oamenilor prefera sa-si faca nunta pe timp frumos. Putini isi fac nunta pe 10 ianuarie, de pilda, desi biserica le da voie, le permite.

Care este efectul? Unul previzibil: aglomerarea localurilor si restaurantelor in anumite perioade, care are ca efect imposibilitatea planificarii unei nunti decat peste 1 an. Ori chiar 2.

Mi se pare deopotriva distractiv si absurd sa ceri o persoana in casatorie azi si sa te casatoresti cu ea abia peste 2 ani.

Cum v-ar suna, insa, o nunta in post? O nunta ce are loc atunci cand, oficial, nu se fac nunti? Toata lumea ar fi avantajata, in castig (si vorbesc la modul cel mai serios):

  1. Sunt unele restaurante unde lumea nu vine sa manance in mod constant. Ele sunt gandite cu precadere pentru evenimente, nunti si botezuri. Acele restaurante ar fi avantajate ca pot programa nunti si in aceste perioade interzise. Daca i-ar duce capul pe patroni, ar oferi reduceri substantiale pentru nuntile programate atunci.
  2. Ti-ai putea programa nunta peste un interval UMAN de timp: ai cerut-o in casatorie in martie, faci nunta in august. Adica martie si august ACELASI AN, sa ne intelegem.
  3. Din ce imi zic prietenii, pe langa astia ca mine, care oricum refuza(m) din oficiu invitatiile la nunta, oricand ar avea ele loc, exista o categorie de oameni care refuza o invitatie pentru ca in aceeasi zi mai are loc o nunta. Cica asta ar fi, de fapt, motivul principal de refuz (motiv si nu pretext). Acest lucru se intampla dintr-un motiv evident: nuntile au loc in 99% dintre cazuri sambata, din motive evidente, iar perioada preferata este mai-septembrie. Excluzi zilele de sambata cand e interzis, e post, excluzi zilele de 1 mai ori 1 iunie, excluzi eventualele sarbatori ori zile speciale de sambata (de pilda, cica de Mosi unii nu fac nunti, nu am inteles exact daca e voie sau nu) si ramai cu destul de putine zile de sambata la dispozitie. Daca te duci la multe nunti, e clar ca sansele ca 2 nunti sa se suprapuna sunt destul de mari. Sansele ca o nunta ce se petrece intr-o perioada interzisa, intr-o perioada in care putini isi fac nunta, sa se suprapune cu o alta nunta sunt MULT mai mici. Nu zic ca-s zero, dar clar mult mai mici.
  4. Responsabilii cu muzica (cantareti ori DJ) ar fi si ei avantajati. Pe de-o parte, spuneti ca lor le surad perioadele libera, sa aiba si ei vacanta. Pe de alta parte, eu zic ca le-ar conveni. Si tu, ca mire, ca organizator, ai gasi mai usor un lautar ori un DJ. Momentan, pentru sezonul nuntilor lautarii si DJ-ii, mai scumpi ori mai ieftini, sunt rezervati exact ca restaurantele: uneori chiar si cu doi ani in avans.
  5. Va temeti ca nu ar veni lumea la o nunta ce are loc pe 15 august (ori, habar n-am, pe 10 august)? Nu ar trebui sa va temeti, ci dimpotriva. Ar trebui ca asta sa functioneze ca un test pentru voi: asa cum voi ati respectat si respectati credinta altora, ati mers la nunta lor si ati respectat/indurat toate obiceiurile si practicile religioase, asa ar trebui sa respecte si ei credinta voastra. Ateismul este, in sine, o credinta. In cazul in care nu v-o respecta, nu sunt oameni care ar trebui sa va fie prieteni. E simplu.

Nu ma astept ca brusc mii de oameni sa-si programeze nunta in post. Nu ma astept ca acest obicei sa devina un trend. Desi, recunosc, mi-as dori din suflet.

E drept, exista persoane care vrand sa ocoleasca un pic canoanele bisericii, isi fixeaza nunta intr-o alta zi decat cununia religioasa. Isi fac petrecerea de la restaurant in post, respectand in rest toate canoanele si obiceiurile. Desi tot conformism, as numi toate astea un inceput cat de cat promitator.

Totusi, mi-as dori ca ateismul asta atat de clamat pe Facebook sa fie facut mai cu curaj. Nu e de ajuns sa injuri Biserica si sa nu te duci la slujba de Duminica. Trebuie sa iei decizii laice in momentele cheie: sa faci o nunta FARA cununie religioasa, sa NU iti botezi copilul, sa faci nunta intr-o perioada interzisa din punct de vedere religios. Biserica va fi puternica atat timp cat statisticile vor fi de partea ei. Atat cele oficiale, cele in care peste 80% dintre romani sunt ortodocsi, cat si cele neoficiale, cele in care bisericile sunt pline nu doar de tineri care se casatoresc ori isi boteaza copilul, cat si de oameni de toate varstele care merg la Inviere. Unii o fac cu familia, altii o fac de curiozitate, altii pleaca de la premisa ca nu strica, iar altii din superstitie (aduce noroc).

Ce as face eu? As veni cu oferte pentru cei care-si fac nunta in post. I-as atrage financiar, cu ochiul dracului, si mi-as face reclama in acest sens. Chiar as fi curios ce reactii as starni. Cu cat mai virulente, cu atat mai bine. Asadar, cine are curaj, ca restaurant, sa inceapa o astfel de campanie? Eu v-am dat deja ideea. Pe gratis!

One thought on “O idee profitabila pentru toata lumea: nunta in post!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !