O echipa de mijloc(asi)

O echipa de mijloc(asi)

 

Nu stiu cati dintre voi ati jucat jocuri de antrenat. Nu ma refer doar la Football Manager, ma refer si la cele online, Freekick, Hattrick si ce a mai fost.  Ultimul a fost OnlineSoccerManager.

Eh, simplificand la maxim ideea acestor jocuri, spun doar asa: varful are calitati ofensive, fundasul are calitati defensive. Doar p-astea. Mijlocasul, de felul lui, are de amandoua.

Daca nu pui, cand faci engine-ul jocului, niste chestii de baza, gen CEL MAI BINE PE POSTUL DE FUNDAS DREAPTA JOACA UN FUNDAS DREAPTA, atunci vor veni niste indivizi care isi vor umple echipa de mijlocasi, pe care-i vor pune, dupa propriul plac, la mijloc, in aparare ori chiar in atac. De ce sa iei un fundas, un rupator, un sfarma-oase, care nu stie sa dea cu piciorul in minge, cand poti lua un mijlocas care, nu-i asa, mangaie mingea, n-o bubuie?

Cei care stiu fotbal au habar de posturi, de diferentele dintre un fundas dreapta si un mijlocas dreapta, de diferentele dintre un fundas central si unul lateral. Stiu ca atacantul autentic nu provine din mijlocas, stiu ca in echipa nu ai doar mijlocasi, ci ai mijlocasi defensivi si mijlocasi ofensivi.

Laurentiu Reghecampf.
Laurentiu Reghecampf, cel care trebuie sa gaseasca postul potrivit pentru mijlocasii din lotul sau 🙂

Va sperie ce am scris mai sus? Apai fix pe aceste principii e construita Steaua acum. Proportia mijlocasilor din lotul Stelei este de 80% din totalul jucatorilor de camp. Vorbesc serios: singurii NEmijlocasii sunt Tamas, Tosca (el a fost mutat din stanga in centru, dar macar e fundas) si Momcilovic. In rest in dreapta, oricine ar juca, e mijlocas (cu Enache in frunte), in atac singurii atacanti autentici sunt Tudorie si Golubovic (care-i accidentat momentan). In rest, Tanase e mijlocas, dar joaca varf, iar transferurile sunt, cu exceptia portarului Stancioiu, exclusiv mijlocasi. Este Moke, mijlocas defensiv (ce-i drept, poate juca si fundas, dar la baza e mijlocas), este MIJLOCASUL Jakolis, mijlocas lateral si central, care va juca fundas dreapta, sunt cei 2 astrali, mijlocasi si ei… Niciun fundas (nici central, nici lateral), niciun varf. Mijlocasi, mijlocasi, mijlocasi.

Da, intr-un fel e ok, toti jucatorii tai stiu sa paseze. Ai in aparare jucatori care stiu cu mingea, inclusiv Tamas are ceva calitati ofensive, ai in atac jucatori care nu doar dau spre poarta, ci stiu sa si paseze… Insa fotbalul e un pic diferit.

Daca as fi la Steaua, antrenor ori manager, as pune mana urgent sa transfer fundasi si varfuri. E nevoie de vreo 5 fundasi (3 centrali si 2 dreapta, ca daca transferi 3 centrali Tosca poate juca acolo unde ii e locul, in banda stanga) si de cel putin un varf. Mijlocasi sunt si raman chiar daca ar pleca si Popa (un jucator care, dupa mine, n-ar fi o pierdere). Dar nu, Steaua transfera mijlocasi care, in lipsa de alti jucatori, sunt nevoiti sa joace ba in atac, ba in aparare, ba, daca au noroc, la mijloc, pe posturile lor.

Cei care fac strategia la Steaua: Becali comanda, Argaseala executa
Cei care fac strategia la Steaua: Becali comanda, Argaseala executa

In campionat, momentan, Steaua poate arata bine. Toate echipele se apara contra Stelei, deci Steaua pare superioara chiar si cand pierde puncte. Totusi, cand revine Sumudica la Astra si cand Dinamo isi mai pune cate ceva la punct, lucrurile nu vor mai fi atat de usoare. In play-off Steaua ar putea avea probleme, fix la meciurile alea de 3 puncte.

In Europa lucrurile sunt complet diferite. Acolo ar putea da de niste nenorocite de echipe unde atacantii se incapataneaza sa dea goluri, fundasii se incapataneaza sa blocheze atacurile adverse si sa bubuie mingile in tribune, iar mijlocasii se incapataneaza sa joace doar la mijlocul terenului. Al dracu’ fotbalu’ asta cu cine l-a inventat (adica aia care au pierdut cu Islanda).

Altfel, ramane cum am stabilit: O echipa de mijloc(asi). Cu singurul amendament in plus: nu cititi DOAR paranteza aia. Daca cititi doar paranteza s-ar putea sa incepeti sa ganditi fotbalul precum Becali. Sa nu ziceti ca nu v-am avertizat. Salutari DE MIJLOC tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !