O bucatarie completa este idealul multor gospodine. Cand eram mic tot auzeam diverse gospodine de 40-50 de ani cum se plangeau de dimensiunile bucatariei. Nu conta ca e vorba de o garsoniera ori ca e vorba despre un apartament minuscul de 2 camere, relevanta era bucataria. Apartamentul poate sa fie oricum, important este sa aiba o bucatarie completa.
O bucatarie completa inseamna deseori o bucatarie plina de lucruri pe care nu le folosesti niciodata. Aici ma refer atat la accesorii pe care nu le folosesti niciodata (de pilda, multi au oala de ciorba desi nu le place ciorba, dar sa fie acolo, nu strica), cat si la numarul unor tacamuri (o bucatarie unde vezi 30 de furculite, desi in casa aia nu au cum sa incapa mai mult de 10 oameni, nu este o bucatarie completa, ci o bucatarie absurda).
O bucatarie completa nu inseamna sa ai tigaie speciala pentru clatite doar pentru ca-ti plac clatitele, ci inseamna sa ai exact ce folosesti tu in mod curent. Cunosc persoane carora le plac clatitele (sau gogosile), dar pur si simplu nu gatesc asa ceva (din N motive). O tigaie special dedicata unei activitati pe care oricum n-o practici este ceva inutil.
O bucatarie completa trebuie sa fie prezenta doar atunci cand ….
- … Vorbim despre o casa mare, incapatoare, unde bucataria NU este cea mai mare incapere din locuinta. O bucatarie mai mare decat livingul dovedeste un cocalarism gospodin gretos. Aici nu includ livingurile open-space, desi personal nu-mi plac absolut deloc. Nu ii critic, insa, pe cei care fac aceasta alegere.
- … Vorbim despre o casa unde locuiesc mai multe persoane. Cand ai o familie, e clar ca nu te gandesti doar la tine si la ce iti place tie. In acea bucatarie ar putea intra parintii ori socrii si nu o singura data, drept urmare bucataria aceea va contine si alte lucruri in afara celor pe care le agreezi tu. Nu-ti place ciorba? Nu-i bai, s-ar putea ca nevestei/sotului sa-i placa. S-ar putea sa gatesti candva asa ceva, oricat de absurd ti s-ar parea.
- … Vorbim despre o casa care isi doreste sa primeasca oaspeti. Sa ne intelegem, nu e un lucru de condamnat ca esti o persoana antisociala. Poti fi antisocial chiar si cuplat, caz in care vorbim de cupluri antisociale. Motivele pot fi diverse, unele obiective, altele subiective. Oricare ar fi ele, ideea e sa le constientizezi de la inceput si sa actionezi in consecinta. Bine, as zice sa actionezi in consecinta inca de cand iti cumperi casa. Exista criterii aproape la fel de importante ca suprafata care trebuie luate in seama atunci cand este achizitionata o casa. Nu intru acum in detalii, nu este locul potrivit.
- … Vorbim despre o casa in care proprietarul ori proprietarii isi doresc sa gateasca. Nu e gresit sa-ti propui sa faci bani si sa mananci doar de la restaurante (fie fizic, in restaurant, fie comandand de la ele). Este, insa, gresit sa te lauzi ca vei gati si sa faci asta de 2 ori in 10 ani. Daca iti place sa gatesti si n-o faci inseamna ca actionezi gresit intr-o privinta. Cum ar zice corporatistii, nu le ai cu time managementul.
- … Vorbim despre o casa completa in rest. Am auzit de multe case cu o bucatarie perfecta, cu 3 camere, dintre care doar una partial mobilata, restul complet goale. Exista oameni care parca-si propun din start sa locuiasca-n bucatarie.
O bucatarie completa, in adevaratul sens al cuvantului, nu am vazut. Am mancat in restaurante, mai ieftine sau mai scumpe, dar nu am intrat niciodata intr-o bucatarie de restaurant. Am intrat in cateva bucatarii hai sa zicem dotate, ale unor amici care locuiesc la casa si nu la bloc, dar nu pot spune ca am vazut in vreun loc o bucatarie completa. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar inca nu am vazut asa ceva. Drept urmare, in continuare va voi spune cele cateva chestii esentiale care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie in ceea ce priveste ustensilele de bucatarie (despre mobilier, aragaz si alte alea puteti citi in articolul scris in cadrul primei probe de la Spring SuperBlog 2020; in aceeasi competitie este inscris si acest articol):
- Farfuriile trebuie sa fie cat mai multe. Nu ma contrazic cu ce am zis mai sus, daca asta urmeaza sa ma acuzati, insa exista mai multe motive pentru care va trebuie multe farfurii. Intai si intai, pentru ca poate va e lene sa spalati farfuriile imediat dupa ce mancati, drept urmare vreti sa le lasati in masina de spalat vase. Ceea ce e ok, nu e deloc gresit. In al doilea rand, farfuriile de diferite dimensiuni nu sunt fita. Eu am o problema, de exemplu, cu restaurantele care-ti aduc portii mici in farfurii mari. Care iti dau o farfurie imensa in care iti pun mancarea doar in mijlocul ei. Plating modern zic ei. Fite inutile, zic eu. In al treilea rand, insa, farfuriile sunt pentru diversele tipuri de mancare. Ca sa nu intru in detalii, va zic doar atat: farfuriile ocupa cel mai putin loc, asa ca e ok daca aveti mai multe decat trebuie. Trebuie sa retineti, insa, ca nu orice farfurie poate fi pusa in masina de spalat vase.
- La tacamuri nu mai sunt atat de tolerant. De pilda, cutitul special pentru peste mi se pare inutil. Ma rog, eu in general nu ma omor dupa peste (stiu glumele pe tema asta, nu e nevoie sa mi le repetati), poate din acest motiv gandesc asa. Nici macar cu acele cutite de diverse dimensiuni, unul pentru porc, altul pentru pui si altul pentru habar n-am ce. Da, iti trebuie cutite bune, care sa taie ca lumea, dar Dumnezeule, cate ti-or trebui? Da, e normal sa ai si cutite, si furculite, si linguri, si lingurite, sa ai un cutit serios, profesionist, pentru taiat carne, eventual inca un cutit pentru verdeturi (din ala care nu apasa pe verdeturi, sa nu ramana verde masa ori lemnul pe care taiati), insa mi se pare total gresit sa ai 30 de cutite in casa. Ma rog, daca esti din Craiova poate o avea sens, insa eu, din Slatina fiind, nu pot intelege asta. Ma rog, nu pot intelege nici contrariul, adica acel cutit universal folosit atat la taiat carne, cat si la taiat lemne ori scos cuie (era pe vremuri o reclama dubioasa la teleshopping in acest sens, reclama pe care niciodata n-am inteles-o pe deplin).
- Cratite si oale trebuie sa aveti cat mai diverse, dar trebuie sa va ganditi la cantitatile pe care le gatiti. Daca nu sunteti multi, e total gresit sa va luati oale mari. Cate zile vreti sa mancati dintr-o ciorba? Eu unul ma satur de acelasi tip de ciorba dupa 3 zile, chiar si daca ea in sine mai e buna, mai e comestibila. Stiu, sunt defect, pretentios, fitos si cum mai vreti voi. Cand merg la restaurant mai multe zile la rand, nu comand niciodata acelasi lucru 2 zile la rand. Azi ciorba de burta, maine ciorba de fasole, poimaine bors de peste.
- Uitasem sa va spun: o oala cu presiune musai. Face minuni.
- Nu mi-as imagina bucataria fara un wok serios. Olteanu-i frate cu chinezu’, oricat de dubios ar suna asta in contextul actualului virus.
- Trebuie si tigai, atat din acelea speciale (de teflon, cu ‘nspe mii de straturi), cat si din cele normale, in care se pune ulei. Mie-mi place mancarea gustoasa, nu cea sanatoasa.
- Uitasem de gratar, caci fara el bucataria nu e bucatarie. Da, in cazul unei case gratarul principal sta in curte. Nu inseamna, insa, ca atunci cand e viscol nu poti manca o ceafa de porc cinstita. Drept urmare, gratarul trebuie sa existe in orice casa, in orice bucatarie.
- Cel mai important si mai important: uitasem de cesti, pahare si cani. Nu e nimic mai dubios decat sa vad lapte baut din pahar (ca mafiotii), bere bauta din cana (am intalnit), cafea bauta din pahar de vin (am auzit, nu am vazut personal) si cafea bauta din ceasca (din asta am vazut). Nu stiu exact fiecare vin in ce pahar trebuie sa fie, dar va spun clar: sa fie pahar de vin.
- Iar berea, de preferat, sa fie bauta din HALBA. Din aia cu maner, cu gura larga. Tot tacamul.
O bucatarie completa, pentru mine, contine si un bucatar, un chef. Nu degeaba tot spun pe Facebook ca sunt bun la bucatarit doar atunci cand am CHEF.
One thought on “O bucatarie completa?”