Nume fortate. Cum sa NU iti botezi copilul.

Nume fortate. Cum sa NU iti botezi copilul.

 

 

Exista nume frumoase si nume urate. Exista forme arhaice, taranesti, ale unor nume, si forme moderne ale acestora. Exista nume ciudate, exotice, si nume doar diferite, rare. Exista nume EXCLUSIV romanesti, cu care nationalistii se mandresc, si nume internationale. Chiar daca Ana este romanesc, el este intalnit si-n alte culturi, in alte limbi. Ceea ce-l face romanesc, dar nu EXCLUSIV romanesc. Exista, insa, si nume fortate, aici referindu-ma la niste nume adaptate in fortat la celalalt gen.

Incep cu numele meu, pe care nu-l voi caracteriza ca fiind frumos sau urat, na, mie-mi place, altora posibil sa nu le placa. Spun doar ca este un nume care suna la fel de bine, de natural, atat la masculin, cat si la feminin. E drept, forma sa scurta, Emil, imi suna mai bine decat forma sa lungita (inutil?) Emilian. Poate si pentru ca asa ma cheama, deci sunt subiectiv.

Voi da, insa, cateva nume intalnite de-a lungul vietii, care mi se par fortate. Care-mi suna ciudat la un alt gen:

 

1. Costela. Constantin e varianta masculina, Constanta este varianta feminina. Ambele suna decent, desi Constanta poate parea un pic invechit, arhaic. Constantina suna fortat, dar inca decent. Costela, insa, suna ca dracu. Oricum am lua-o. Serios. Deci, pe bune, … NU!

Aici, la Costela, trebuie sa va spun povestea relatata si pe Facebook:

Cica fix anul 1989, candva in vara, se dusese omul la un botez. Stia doar ca-i vorba despre o fetita, dar nu aflase cum o cheama.
– O cheama Costela!
– De ce Costela?!
– Pe mine ma cheama Costel, pe tata Costel, pe bunicul Costel. Nu puteam strica traditia din familie doar pt ca ea e fata!

Nu stiu cine este Costela din poveste, una nascuta prin 89 se pare. Cel mai probabil nu este cea din imagine, dar na. N-as baga mana-n foc.

2. Este timpul sa dau si un nume masculin: Lilian. Nu stiu cine a inventat acest nume, dar mi se pare ciudat. Liliana este nume frumos, dar Lilian suna ca dracu. Sau poate mi se pare mie.

3. Elis. Elisa, fie si-n forma sa romanizata, Eliza, cu ale sale diminutive Liza, Liz, Lizi, imi pare un nume frumos. Este chiar in topul personal al numelor frumoase. Ma rog, o fi vorba si de faptul ca am apreciat personale cu numele asta intalnite de-a lungul vietii, habar n-am. Cert este ca pe cat de mult imi place Elisa, pe atat de mult imi displace Elis. Macar de-ar fi Elvis. Dar nu, este Elis.

4. Olivian. Oh, doamne, cine o fi inventat si acest nume! Olivia imi suna frumos, parca ma mangaie pe urechi, in timp ce Olivian, masculinul, imi suna ca dracu. Fortat. Masculinizat absurd. De parca s-au terminat toate numele din lumea asta si acesta ar fi fost singurul. Serios, OLIVIAN?! Da, Oliviu e varianta corecta, daca tii neaparat sa-l cheme asa. Recunosc, nu-mi place numele, dar suna decent. Pronuntabil, vorba unui amic (ma rog, zisese vorba asta in alt context, dar nu mai conteaza).

5. Am auzit, fara sa intalnesc, de Viorela. Viorel este masculinul, un nume decent, desi nu-s mare fan al numelor de flori, iar versiunea sa feminina cea mai apropiata este Violeta. De ce VIORELA?! De ce?! N-am cunoscut vreo Viorela, cum nici Costela n-am cunoscut, dar tot ciudat imi suna. Ciudat in sensul rau.

6. De Octaviana ati auzit? Octavian e nume frumos, chiar si diminutivele sale sunt misto, iar la feminin Octavia imi suna decent. Pare tot un nume masculin, feminizarea lui parandu-mi fortata, dar Octavia este o forma decenta. Octaviana imi suna, insa, CA DRACU! Oribil.

7. Un exemplu pe care, cumva, n-as fi vrut sa-l dau, dar sunt nevoit s-o fac. In vorbirea de zi cu zi il dau de fiecare data, aici as fi preferat sa n-o fac. Asadar, numele Ovidiana cum vi se pare? Eu am avut o colega cu acest nume si, probabil, parerea mea despre ea deriva si din numele sau fortat. Un exemplu de asa nu, care cumva mi-a ramas in cap.

Exemplele pot continua, pot vorbi de Veronel (ce abominatie), pot aminti de Alberta (Albertina suna mult mai natural, mult mai logic), pot aminti de Cazimira (serios, DE CE?!) ori de Pompilia.

Pot aminti de alte nume fortate, derivate din flori. Fix d-aia va ziceam mai sus ca nu ma incanta. Pansela (cu forma ei diminutivata excesiv, Panseluta) mi se pare un nume de evitat, chiar daca floarea in cauza nu este deloc una neplacuta. Dimpotriva as zice. Ma tem, insa, de momentul in care niste parinti vor dori sa-i puna baietelului lor vreo adaptare masculina a acestui nume, pe care imaginatia mea saraca refuza sa-l conceapa.

Atentie: nu este vorba de numele mari, numele de familie. Acolo, na, te-ai nascut cu numele ala, nu e vina parintilor ca ii cheama asa. Uneori, nu-ti schimbi numele din pricina parintilor, a tatalui in special, care s-ar considera jignit.

O precizare de final, pe care am facut-o unui amic acum cateva luni. El imi spunea ca multe astfel de nume fortate sunt, de fapt, nume de la nasi. Daca pe nas il cheama Costel, iar copilul botezat este fata, este firesc s-o cheme Costela. Doar ca, din punctul meu de vedere, nasii sunt 2, o pereche. Daca e fetita, sa ia, ca al doilea nume, numele nasei, iar daca-i baietel, sa ia numele nasului, masculului. Problema este simpla, rezolvarea-i banala.

Problema este ca, in multe cazuri, parintii care-si pun copiilor nume fortate o fac de 2 ori. Veronel Irinel ori Alberta Viorela sunt dovada clara ca o nenorocire nu vine niciodata singura . Chiar si-n buletin (sa va zic ca, in unele cazuri, aceste nume fortate sunt completate de un nume de familie exotic?).

One thought on “Nume fortate. Cum sa NU iti botezi copilul.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !