Nu toate brandurile trebuie sa faca reclame specifice Valentine’s Day!

reclame specifice Valentine's Day Emil Calinescu

Incepand cu data de 1 februarie, newsfeed-ul meu e plin de reclame specifice Valentine’s Day. Unele branduri isi fac reclama in mod natural, daca vinzi bijuterii iti este foarte usor sa vinzi ceva de 14 februarie. La fel si-n cazul florilor.

In cazul niselor de mai sus, putem spune ca publicul tinta si-ar face problema daca brandul lor preferat NU ar avea reclame specifice Valentine’s Day. S-ar simti cumva tradati.

Exista branduri precum cinematografele care au reclame specifice Valentine’s Day fara sa ignore si restul publicului: au filme specifice acestei zile (in acest an este Marita-te cu mine – Marry Me), insa au si filme pentru alte gusturi. De pilda, in aceeasi saptamana in care a intrat Marry Me in cinematografe a intrat si Moarte pe Nil. Un film pentru cei neromantici. Evident, fix pe 14 februarie filmele siropoase vor avea prioritate, cei lipsiti de romantism probabil vor considera ca e mai bine sa stea acasa. Cei neromantici nu sunt neaparat si singuri.

Mai dau ca exemplu o nisa: cea de bauturi, de vinuri in special. Aici firmele tind sa faca reclame specifice Valentine’s Day, insa publicul nu este mirat, nemultumit, daca acestea nu exista. Poti accepta ideea ca magazinul tau preferat de vinuri nu se marketeaza ca un magazin de bauturi romantice. Pentru multi e mult mai bine asa. E perfect chiar.

Exista, insa, multe alte nise unde chiar nu e indicat sa ai reclame specifice Valentine’s Day. Cel mai recent exemplu este al pateului de ficat Antrefrig. Este cea de mai jos.

reclame specifice Valentine's Day antrefrig

Ce mi se pare gresit la ea? Pai cam totul. Absolut totul.

Insa TOATE greselile pleaca de la faptul ca Antrefrig NU ar fi trebuit sa aiba reclame specifice Valentine’s Day. Este un brand care nu ar trebui sa faca nimic de 14 februarie.

Restul greselilor in cazul acestei reclame? Pai sunt in numar de 3, desi daca mai scormonesc un pic mai gasesc inca pe atatea:

  1. Chiar daca mascota lor este porcusorul, tot mi se pare deplasat sa apari cu sloganul Iubeste-ti porcusorul. Mie imi suna un pic a jignire catre publicul tau tinta. Care public tinta ar putea sa nu fie chiar atat de inteligent, ar putea sa nu prinda prea multe subtilitati.
  2. Hashtagul #VeryFicat mi se pare un exemplu nefericit de romgleza. Imi suna ca dracu, absolut dezgustator. Un umor de santier pentru hipsteri, cam asa imi suna mie. Ca santieristii adevarati nu percuteaza la asa ceva. Prea avansat pentru ei.
  3. Nu inteleg ce e retro in toata povestea asta. Una dintre greselile grave din social-media este sa pui un hashtag doar din motive de spam, fara ca postarea sa aiba legatura cu el. Ce e retro in postarea asta? In reclama asta? La pateul antrefrig? Serios, vreau sa aflu si eu.

Ca un efect al acestor 3 probleme, plus a patra, cea principala, este faptul ca brandul este luat in deradere. Nu o fi banca, brand ce trebuie luat in serios, dar nici sa fie un brand care sa-ti starneasca rasul. Haha, ma duc sa iau un pate de ficat, ca e caterinca. Serios, nu!

De la aceasta reclama vazuta in feed mi-a venit ideea acestui articol. Si, pentru ca sunt aici, trebuie sa va dau mai multe exemple, cinci la numar, de nise unde NU ar trebui sa vedem reclame specifice Valentine’s Day:

  1. Domeniul financiar-bancar. Nu ma refer DOAR la banci, ci ma refer si la acele IFN (Institutii Financiare Non-Bancare), adica acele firme care acorda imprumuturi doar cu buletinul. Nu dau nume, stiti la ce ma refer. Ideea este ca asocierile cu iubirea, in cazul lor, s-ar putea sfarsi rau. Nu te duci sa-ti faci cont la banca X pentru ca IUBESTI pe cineva, iar daca te imprumuti din iubire atunci cam ai o problema. Financiara, zic. Evident, aici sunt incluse si asigurarile. Sau o fi romantic pentru unii sa-si faca asigurare de viata. Sa-i dea EI motive sa comita o crima. Poate nu pricep eu ce e aia iubire.
  2. Branduri de electrocasnice, aici ma refer la brandurile care produc DOAR electrocasnice. De pilda Electrolux. Daca esti Samsung si vrei musai reclame specifice Valentine’s Day, nu promovezi electrocasnicele, ci telefoanele mobile, tabletele ori ceasurile destepte. Ele pot fi promovate inteligent in campanii care sa aiba ca tema centrala iubirea. Exclus sa faci asta cu frigidere, masini de spalat, hote ori cuptoare cu microunde.
  3. Brandurile care produc apa minerala ori produse de panificatie. Nu ii cumperi de 14 februarie o apa, oricat de sanatoasa si bogata in vitamine ar fi ea. Macar de 14 februarie ia-i un vin. ZGARCITULE!
  4. Brandurile care ofera servicii medicale. Oricat de misto este un zambet alb, eu nu m-as asocia cu aceasta sarbatoare. Chiar si, la limita, acceptand serviciile stomatologice, in cazul unei reclame foarte creative, restul serviciilor medicale nu ar trebui sa aiba treaba cu asa ceva. Cum sa spui: de 14 februarie du-o sa faca un control complet la noi? De 14 februarie du-l sa scape de sforait? Serios: NU!
  5. Brandurile care se promoveaza prin seriozitate. Chiar daca nisa merge, functioneaza, si alte firme concurente isi fac reclama de 14 februarie, un brand SERIOS nu va face asta. Nu inseamna ca ideea de 14 februarie este neserioasa. Sa va explic: o masina SERIOASA precum Volvo nu se poate promova astfel. Nu ca ea ar refuza un astfel de cadou, ci pentru ca ideea in sine reclame specifice Valentine’s Day ar dauna per ansamblu imaginii Volvo.

In plus, indiferent de nisa, reclamele specifice Valentine’s Day ar trebui sa evite jignire si discriminarea. Ok, iti doresti sa vina la cinema cuplurile, dar poate promovarea lor excesiva goneste spectatorii singuri ori cei care vin in gasca. In plus, situatii precum cea de acum 4 ani, cand o mama cu 2 copii nu a fost eligibila pentru o campanie numita FAMILY, trebuie evitate. O campanie de Valentine’s Day NU trebuie sa discrimineze, sa puna in situatii stanjenitoare oamenii care nu-s eligibili pentru acele campanii.

Acum este randul vostru: spuneti-mi ce reclame specifice Valentine’s Day ati intalnit in ultimele zile. Care v-au placut, care NU v-au placut? Si sa imi spuneti, daca se poate, si de ce. Si, eventual, sa completati lista mea de mai sus, cu nisele si brandurile care NU ar trebui sa-si faca reclama in aceasta (sfanta?) zi.

Comments

comments

2 thoughts on “Nu toate brandurile trebuie sa faca reclame specifice Valentine’s Day!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !