Nu-ti ignora studiile de la baza: influencer cu specializare

Nu-ti ignora studiile de la baza influencer cu specializare.

Studiile de la baza, facultatea ori facultatile pe care le-ai absolvit, irelevant cu cati ani in urma, au o influenta extrem de mare asupra ta ca om. Un absolvent de drept, unul psihologie si unul de matematica vor gandi total diferit, vor actiona total diferit, chiar daca ei ocupa pozitii echivalente si sunt pusi in aceeasi situatie. Eu voi vorbi in continuare despre bloggerii de film, pentru ca stapanesc mai bine acest domeniu. La final va voi vorbi si despre mine.

 

Bloggerii de film

 

Pentru ca sunt blogger,  detinand atat bloguri generaliste, cat si cateva nisate, ma voi referi la acest domeniu, urmand a ma da exemplu, a arata cum actionez eu, cum scriu eu articolele.

Asadar, hai sa luam exemplul nisei de filme. Pe aceasta nisa, din punctul meu de vedere, convietuiesc (sper c-am gasit termenul corect) mai multe tipuri de bloggeri cinefili:

  1. Criticii wannabe, cei care viseaza sa devina candva critici, viseaza sa fie tratati ca atare, drept urmare se comporta precum criticii de film. Deseori acestia pacatuiesc prin a nu vedea copacii din cauza padurii. Ca sa fiu mai exact, ei iti vor vorbi despre interpretari, tehnici de filmare si costume de epoca, ignorand deseori esentialul si anume mesajul. Pentru 90% din public mesajul este mai important decat MODUL in care este el livrat.
  2. Bloggerii generalisti care scriu SI despre filme, acestia din urma, vrand a nu fi confundati cu primii, se vor margini la a-si expune sentimentele pe care le-au trait in timpul filmului. Vor evita sa se pronunte asupra detaliilor de finete, pur cinematografice, preferand sa dea verdicte pe care publicul lor trebuie sa le ia de-a gata: Ba, filmul e bun, trebuie sa ma credeti pe cuvant; Bai, genial film, nu mai vazusem de mult timp asa ceva; Mi-era dor de un film excelent, cu genialele efecte IMAX.
  3. Bloggerii specializati, nisati pe un alt domeniu, care scriu din perspectiva lor. De pilda, un blogger de fashion va scrie despre costume ori, in cazul galelor Oscar (sau Cannes) despre cum s-au imbracat vedetele; un blogger de sport va scrie despre filmele despre sport; un blogger de muzica va scrie din perspectiva sa proprie despre filmele tip Bohemian Rhapsody.

Luand exemplul bloggerilor din a treia categorie, pe care chiar ii apreciez pana la un punct (de la un punct incolo ei devin penibili, de pilda bloggerii de fashion care se comporta aproape ca o politie a modei).

Exista, bineinteles, bloggeri care bifeaza mai multe categorii, unii reusind chiar performanta, si credeti-ma, este o performanta, sa le bifeze pe toate 3. In cazul meu, spun urmatoarele: am pornit ca blogger generalist, scriam (si inca scriu?) de toate pentru toti, ajugand, insa, la un moment dat la concluzia ca trebuie sa scriu mai solid, mai aplicat pe anumite nise, domenii. Asa au aparut blogul de film, blogul de carte si blogul de teatru. Sunt domenii unde am zis ca trebuie sa ma iau un pic mai in serios. Cat de mult reusesc ramane sa stabiliti voi.

Doar ca …

Ce te face pe tine specialist ori chiar expert intr-un domeniu?

 

Tie ti-a venit ideea sa scrii despre filme, pentru ca iti place sa te uiti la filme. Te-ai apucat sa scrii, faci asta de 3 ani de zile, drept urmare dupa 3 ani esti indreptatit sa faci asta in continuare, doar ai aceasta ocupatie (part-time sau full-time) de 3 ani. Ce te indreptateste sa scrii despre filme? Experienta de 3 ani, bineinteles.

Hai sa luam alt exemplu: iti vine pe la 17 ideea de a face un blog de comunicare. Nu stii de ce, pur si simplu asa ti-a venit tie. Pentru ca blogul are un titlu atractiv, pentru ca e bine optimizat si pentru ca lumea nu te cunoaste, peste 3 ani blogul va deveni un reper. Dupa inca 2 te angajezi in domeniu, laudandu-te ca tii un blog pe nisa asta de 5 ani.

Logicienii antici ar spune ca sunt sofisme. Eu nu gasesc alt termen mai potrivit, asa ca-l voi pastra pe cel clasic.

Va puteti imagina ca prima poza cu doamna Nistor n-o am de la vreo vizionare de film, ci de la Webstock 2013?

De ce bloggerii romani nu se lauda cu studiile lor?

 

Eh, aici chiar am o problema. Imaginati-va ca-s persoane care se lauda cu absolut toate joburile lor, inclusiv cu cele la care au stat doar 2 luni, insa isi ascund studiile. De ce unii-si ascund varsta pot intelege. De ce isi ascund studiile pe bune de pricep.

Eu dau 5 posibile motive, pe unele auzindu-le prin online, insa doar cu jumatate de gura:

  1. Bloggerului ii e rusine ca a terminat la particular. Exista, bineinteles, varianta de mijloc: scrii Facultatea de psihologie, fara sa precizezi UNDE anume a fost ea terminata. E drept, in acest caz de vina este si publicul. Ca sa intelegeti exact cum sta treaba, va citez un status mai vechi de-al meu (imi place enorm sa ma citez): Absolventii facultatilor de stat angajati in mediul privat ii repudiaza pe absolventii universitatilor particulare angajati la stat.
  2. Bloggerului ii e rusine ca a terminat facultatea acum prea mult timp. Din punctul lui de vedere, este irelevant in 2020 ce facultate a terminat in 2000. Sa fie, oare, adevarat? Sa fie asta un fel de ascundere a varstei, dar intr-o varianta diferita? Sa fie vorba de un branding personal pe care eu nu-l inteleg?
  3. Bloggerului ii e rusine ca nu profeseaza in domeniu. Multora le e rusine ca au terminat psihologia si scriu pe un blog propriu ori ca au terminat filosofia si lucreaza in marketing. Prefera, deci, sa-si ascunda studiile din cauza ca, zic ei, nu le-au fost deloc utile.
  4. Bloggerul nu prea a dat pe la facultate. Ca na, berea era buna, viata de student era misto, iar pe el facultatea nu l-a influentat nici 5%. Ma rog, o arde deontologic: am fost nevoit sa lucrez, nu a avut cine sa ma intretina. Da da, 50% din studenti spargeau 200 de lei intr-o seara in club, d-aia aveau nevoie de job. Dar deh, asta nu se spune decat cu jumatate de gura.
  5. Nu este la moda sa te lauzi cu facultatea terminata. Din cauza celor din categoriile de mai sus (alaturi de cei care efectiv nu au terminat nicio facultate), acei putini oameni carora nu le e rusine cu facultatea terminata, au terminat-o la stat ori nu le e rusine c-au terminat-o la particular si mai si profeseaza in domeniu (ori undeva asemanator) vor considera ca este atat de fumata treaba cu invocarea studiilor. Important e ce stii sa faci, nu ce ai studiat.

Nu-ti ignora studiile de la baza Emil Calinescu

 

Care este efectul principal?

 

Inflatia de vraci motivationali, de oameni care se lauda ca stiu sa se joace cu mintea ta fara sa fi facut macar o amarata de facultate privata de psihologie este un prim efect. In categoria vraci motivationali intra si acei traineri care iti vorbesc de vanzari online desi ei efectiv nu au vandut nimic la viata lor. Pardon, te-au convins pe tine ca ar putea vinde, ceea ce pentru unii e de ajuns.

Emil Calinescu

Adevarul este undeva la mijloc …

 

A doua mea facultate a fost dreptul. Acolo profesorii se imparteau in 2 mari categorii: cei care profesau (avocati, judecatori, procurori, notari, aveam chiar si experti juristi, un profesor, cel cu care mi-am facut eu licenta, era expert pe probleme constitutionale la Camera Deputatilor) si teoreticienii (cei care erau doar profesori). Acolo era acceptabil doar sa predai, sa expui legile si principiile legilor, fara sa fi judecat vreodata. Exemple de genul pot fi date in orice domeniu, la orice facultate.

Problema e ca de acest subterfugiu se agata multi, la fel cum se agata si de absenta reglementarilor legale. Poti sa devii trainer doar cu o diploma de trainer. E o piata libera, daca exista cineva care te crede, tu poti sa-i iei legal banii, fara sa te poata acuza nimeni de inselaciune.

O facultate de reclame pe Facebook ori de SEO inca nu exista, deci e in regula ca specialistii SEO sa nu aiba o specializare de genul.

Doar ca, vedeti voi, pe langa specializarea de baza ar trebui sa ai si o alta. Exista facultati de marketing, exista mastere de social-media ori de marketing online, asa ca m-as astepta ca cei care le termina sa se laude cu asta, sa vina cu ceva in plus. Nu doar ca stiu SEO, nu doar ca am terminat cursurile Google, dar am si o educatie formala in acest sens.

Apropo, o intrebare la care nu va voi putea raspunde: cate vanzari trebuie sa fi generat ca sa poti tine un curs de marketing afiliat? Este de ajuns sa LUCREZI la o firma gen Profitshare ori 2performant? Pe bune ca nu stiu raspunsul.

Cum ar trebui sa arate blogosfera cinefila?

 

Sa luam cinci bloggeri, A, B, C, D, E.

Bloggerul A a terminat psihologia. Ma astept ca el sa analizeze filmele din punct de vedere psihologic. Ma astept sa-mi vorbeasca despre eventuala boala psihica a criminalului in serie, ma astept sa-mi spuna cat de credibil este personajul in cauza pentru un specialist in psihologie. Daca e psiholog practicant cu atat mai bine. Daca e doar absolvent de psihologie tot ar putea vorbi despre studiile sale de baza. Si, mai ales, sa-si propuna asta: sa spuna ce e si sa anunte din start ca aceasta-i perspectiva lui.

Bloggerul B este absolvent de drept. El va da explicatiile legale. El va spune de ce personajul a fost condamnat la moarte, cum e cu procesele cu jurati, tot tacamul. El se va axa pe filmele si serialele cu procese, cu avocati, cu crime, insa le vaanaliza din perspectiva lor. Va fi plictisitor? Pentru unii da, pentru altii, pentru cei din nisa lui, deloc. Dimpotriva.

Bloggerul C este absolvent de stiinte politice. El va vedea latura politica a filmelor. El ne poate vorbi despre corectitudinea politica, despre manipulare, despre mesajele ascunse ale filmelor. Unii nu vor fi deloc fericiti sa citeasca asa ceva, dar altii fix asta-si doresc sa vada.

Bloggerul D este absolvent de regie de film, de actorie, de teatrologie ori chiar de critica de film. El va scrie din perspectiva lui, va vorbi despre unghiurile de filmare, despre interpetarile actorilor si despre cine stie ce artificii regizorale care i-au placut ori i-au displacut. Este credibil pentru ca va vorbi din perspectiva unuia care a studiat acesti termeni.

Bloggerul E este absolvent de arte plastice. Omul este fotograf ca meserie. El va vorbi despre cum arata filmul, despre cat de fotografic este, despre ce imagini superbe a surprins. El va vorbi despre frumos si urat, despre ce i-au transmis imaginile mai mult decat dialogurile. Va vorbi, poate, despre costume. Ne va spune cat de bine (sau de rau) este ca filmul X este alb-negru si nu color.

Puteti sa va imaginati voi cum ar trebui sa scrie un absolvent de sociologie, unul de politehnica (habar n-am exact ce sectie inginereasca), unul de litere, unul de filosofie ori unul de istorie.

Cum scriu EU despre filme?

Desi am la baza 2 facultati, sociologie si drept, pentru mine cea definitorie, cea care m-a modelat cel mai mult, este cea de sociologie. In multe articole (nu doar de pe blogul de filme) m-am laudat cu asta, am inceput cu asta. Eu deseori ma intreb Cati oameni ca personajul principal intalnim? Uneori chiar spun din start: ca absolvent de sociologie, prefer sa privesc acest film din perspectiva …

Si, credeti-ma, asta vreau sa citesc si la altii.

Simt ca turbez atunci cand vad 5 articole scrise aproximativ la fel. Ii cunosc pe cei 5, stiu ca unul a terminat jurnalismul, altul ASE-ul, altul comunicarea, altul psihologia si altul medicina, insa din pacate, atunci cand scriu despre filme, scriu la fel. Isi propun dinadins sa faca asta, parca se transforma, o metamorfoza completa.

As vrea sa citesc 5 articole diferite despre filmul Joker: politica, juridica, psihologica, sociologica, jurnalistica si, poate, filosofica (morala). Daca ma duc pe blogurile a 5 absolventi ale unor astfel de facultati voi da de 5 articole aproximativ la fel. Ei spun ca-s critici de film, dar de fapt isi anuleaza atu-ul (minim) pe care-l au. Si pe bune ca nu inteleg de ce o fac.

Studiile de la baza te definesc!

Studiile de la baza iti definesc gandirea, alegerile, felul tau de a privi un fenomen, o persoana, un film sau o carte. Simplul fapt ca ai ales sa citesti acea carte este o alegere. Simplul fapt ca vrei sa vezi tot ce e la moda este o chestie care te defineste.

Despre noi, oamenii, se spune ca privim lumea prin propriile lentile. Facultatea pe care o faci este una dintre lentile, una destul de importanta. Faptul ca tu o ascunzi, ca nu te lauzi cu ea, este o greseala, una pe care, recunosc, n-o inteleg. Poate ma ajutati voi, zic.

Emil Calinescu poza cu cravata
Ultima oara cand am purtat cravata: candva in 2010. Fusesem admis la studiile doctorale (studii la care am renuntat intre timp), iar imbracamintea asta de gala am luat-o la deschiderea cursurilor. Camasile colorate cu guler alb sunt locul 2 in topul preferintelor mele, dupa cele cu flori si/sau frunze 🙂

Nu-ti ignora studiile de la baza: influencer cu specializare – articol inscris in competitia Super-Blog 2020! #cumarveni #ADouaConcluzie #Numazic #AsteptComentarii #EmilCalinescuPunctEu

3 thoughts on “Nu-ti ignora studiile de la baza: influencer cu specializare

  1. Asa cred si eu. Observ, în tot ceea ce scriu si fac, ca nu ma pot desprinde de gandirea logica, matematica. Imi doresc să fiu mai creativă, dar partea realistă din mine, se opune. În cazul meu, totul trebuie să fie concis, ordonat, documentat științific. (Am terminat mate-info la Iasi și ASE la Sibiu).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !