Nu sunt faimos, dar sunt aroman

Pe scurt, despre filmul Nu sunt faimos, dar sunt aroman, film vazut saptamana trecuta, in avanpremiera, la Cinema Pro:

1. Nu sunt faimos, dar sunt aroman este PRIMUL film in aromana. Tocmai vorbeam despre moda filmelor romanesti in care NU se vorbeste limba romana. Este o idee care cred ca va fi extinsa, probabil, de multi alti cineasti romani.

2. Nu sunt faimos, dar sunt aroman ne introduce in cultura aromanilor. Este, pentru multi, un prim contact cu cultura aromana. De multe ori mi-am dorit sa cunosc mai multi machidoni, singurele mele opinii fiind din exterior si in special despre machidonii celebri.

3. Apropo de machidoni celebri: pe afisul filmului, la „sponsori”, figurau afaceristii Costica Canacheu si celebrii Becali, Giovani, Victor si Gigi.

Pana sa dati cu pietre-n ei si sa-i injurati, eu zic sa va ganditi nitel: cati oameni de afaceri romani sustin un film, oricare ar fi el? Si nu pentru a aparea numele firmei lor, nu sponsorizare din aia legala, ci o sustinere financiara „pe persoana fizica”. Nu stiu cum vi se pare voua, dar machidonii, cu toate defectele lor, imi par MULT mai uniti decat romanii. Iar aceasta este DOAR o dovada.

4. Ziceam de machidoni celebri si am uitat sa-l pomenesc pe Hagi. El nu apare la finantatori, insa a onorat cu prezenta la avanpremiera de gala.

Simplu, modest, discret, nu parea fericit ca toate camerele sunt pe el. De multe ori parea a spune: nu sunt eu actor… Tot respectul pentru cariera sa de jucator, indiferent de ce zic unii si altii despre parcursul sau ulterior.

5. Revenind la film, Nu sunt faimos, dar sunt aroman mi se pare bine realizat si din punct de vedere cinematografic. Trebuie totusi sa tinem cont ca este PRIMUL film in aromana, deci din multe puncte de vedere trebuie tratat cu blandete.

Din punctul meu de vedere, Nu sunt faimos, dar sunt aroman se anunta a fi un succes de casa, fie si numai gandindu-ne la numarul machidonilor din tara noastra (in special din Dobrogea). De asemenea, curiozitatea va impinge si multi romani spre salile de cinema pentru a-l vedea. Mie mi-a placut, mi-a lasat o impresie foarte buna si vi-l recomand si voua.

Pana sa inchei va dau parerea gasita pe blogul unei machidoance. As dori sa citesc mai multe pareri „din interior” despre film.

Nu sunt faimos, dar sunt aroman este deja in cinematografe, fiind distribuit de MediaPro Distribution. Vizionare placuta 🙂

ps: Am uitat sa zic de muzica: mie mi-a placut fondul muzical asigurat, in principal, de Ovidiu Lipan Tandarica si Stelu Enache. As zice chiar ca Nu sunt faimos, dar sunt aroman sta foarte bine la capitolul muzica: printre cele mai bune fundaluri muzicale dintre filmele romanesti.

3 thoughts on “Nu sunt faimos, dar sunt aroman

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !