Nu am putut dormi la cuseta: prima oara intr-un vagon de dormit.

Nu am putut dormi la cuseta: prima oara intr-un vagon de dormit.

 

 

Printre lucrurile pe care nu le facusem in aceasta viata, dar pe care nu tineam mortis sa le testez se numara si mersul cu trenul la cuseta, la vagon de dormit. Mentionez din start: vad ca termenii sunt sinonimi, unii zic ca ar fi diferenta intre ei, eu am vazut ca de fapt sunt termeni echivalenti. Personali, ii voi folosi alternativ.

Pe scurt de tot: a trebuit sa merg la Oradea, la FITO 2017. Cum biletul de avion trebuie luat din timp si nu permite prea multe bagaje (ca de obicei, am bagaj imens), trenul ramasese cam singura optiune. Cum singurul tren direct Bucuresti – Oradea este unul de noapte (identic la intoarcere), singura solutie era un loc intr-un vagon de dormit.

Exista, in acest sens, 4 optiuni. Am ales-o pe cea de-a doua in ordinea crescatoare a pretului. Exista, asadar, cuseta de 6 paturi, cuseta de 4 paturi (optiunea aleasa de mine), cuseta de 2 paturi si cuseta single. Ultimele 2 optiuni sunt considerate lux si pretul este considerabil mai mare. Am ales optiunea nici prea ieftina, nici prea scumpa: cuseta de 4 persoane.

Pretul biletului a fost 149 de lei, in conditiile in care a fost achizitionat online (este o reducere de 5%). Din pacate, insa, puteam sa iau teapa: online nu poti alege daca sa iei intr-un pat jos sau intr-un pat. Iar la gabaritul meu un pat sus e cam exclus. Am avut, insa, norocul sa stau jos.

De ce va zic ca am luat teapa? Pai pentru ca multi evita cusetele de 6 locuri, drept urmare 2 amice cu care am discutat, in acelasi tren, au stat la o astfel de cuseta SINGURE. Deci poate aveam norocul sa fiu si eu singur in cuseta (ori doar alaturi de cineva). Dar na, n-am riscat.

Acum, pe scurt de tot, de ce n-am putut sa dorm. Nu zic, e bine si c-am putut sta intins, dac-as fi stat in fund 13 ore (plus inca jumatate de ora intarziere) probabil m-as fi simtit foarte rau a doua zi.

A fost prima oara

Nu e o chestie logica, nu poate fi explicata, dar eu cred. Cred, de asemenea, ca la intoarcere sunt sanse sa pot dormi. Dar nu foarte mari.

 

Trenul se cutremura constant

 

Deci nu ca se auzea zgomot, pe ala il puteam ignora, ci pur si simplu se cutremura. Simteai in stomac fiecare cutremurat. Si asta s-a intamplat fix in perioada cand imi era cel mai somn. Asa cum ar zice si Murphy.

 

Am fost paranoic

 

Desi obiectiv nu aveam motiv, eram (si sunt) inca speriat ca cineva imi va ciordi bagajul. Desi sansele sa se intample asta la cuseta sunt minime, oricum MULT mai mici decat in vagonul normal, mie tot mi-era frica. Teama de furt era completata de teama ca nu ma voi trezi la Oradea, deci voi ramane in tren. La intoarcere aceasta a doua teama va disparea, caci Bucurestiul e capatul, deci sansele sa dorm cresc. Cu 10% sa zicem.

Legat de paranoia asta, constat ca-s pe zi ce trece mai paranoic. Eram singur acasa acum vreo 2 saptamani si trebuia sa duc gunoiul. Drept urmare, am luat punga de gunoi, am luat cheile, am descuiat usa, am iesit, am incuiat usa, am aruncat punga de gunoi, m-am intors spre apartament, am descuiat usa, am intrat in casa, apoi am incuiat usa iarasi. Inainte sa ma culc, am tinut mortis sa ma duc sa verific daca usa este deschisa. E grav?

 

Patul era prea mic

 

Cand zic mic ma refer atat ca latime, cat si ca lungime. Am peste 1.90, iar acel pat avea maximum 1.90 (cred ca un pic sub, nu l-am masurat exact). Picioarele mele nu stateau deloc comod, iar eu, per total, nu stateam comod in acel pat. Deh, bloggerii cu greutate au nevoie de paturi speciale ­čÖé

Nu suport sa aud zgomote deasupra mea

 

Vorbesc serios: cat timp a fost o persoana pe patul de deasupra nu puteam sa dorm. Ceva psihic: nu puteam concepe cum se poate intampla ceva deasupra mea.

Mentionez ca n-am dormit niciodata la hostel ori la camin, nu sunt obisnuit deloc cu ideea de pat etajat.

Ca experienta, nu zic, poate fi fain. Daca e un grup compact de 4 persoane, ori chiar 6, sa fie cu totii in acelasi compartiment, e cu atat mai bine.

Chiar si asa, a merge la cuseta pe o distanta atat de mare este, in sine, o experienta. Mergeti si voi macar o data intr-un vagon de dormit. Si apoi spuneti-mi cum vi s-a parut. Salutari OLTENESTI din CRISANA tuturor!

Comments

comments

3 thoughts on “Nu am putut dormi la cuseta: prima oara intr-un vagon de dormit.

  1. Pai normal ca daca combini N factori, iti da cu stack overflow.

    Scoate paranoia din ecuatie, chiar nu se prea fura obiecte de la cuseta, in special nu obiecte mari gen geamantane sau trollere. Pentru urechi ia-ti doape, serios, ajuta. Cit despre paturi, mda; eu am 1m80 si abia incap in paturile lu’ peste. Plus ca daca n-ai plecat la drum in pantaloni de trening, nu-ti prea vine sa te schimbi in tren. Si sa dormi in blugi e futere. Din pacate nu prea ai ce face cu tremuratul trenului, ori iti place ori .. ghinion. Eu am crescut in tren, cum s-ar zice, asa ca nu ma deranjeaza la somn. Nu-i cel mai odihnitor din lume, dar e ok.

    Apropo de „norocul” la cuseta, eu zic sa nu risti la cea de 6. Eu am mers pe Timisoara-Iasi de vreo 3 ori, si de fiecare data a fost plin. Nu mi-e clar daca variaza intre rute sau perioadele anului..

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !