Nu ma intereseaza versurile melodiilor!

Versurile melodiilor

Despre versurile melodiilor am vrut sa scriu de multe ori un articol distinct. Ultima oara am vrut sa scriu acum cateva zile, cand inca mai era fierbinte scandalul Gheboasa la Untold.

Spun din start: nu ma intereseaza versurile melodiilor, nu dau doi bani pe ele! Stiu ca sunt unii care chiar pun pret pe ele, nu stiu exact cati sunt dintre acei oameni, insa pe mine efectiv ma doare undeva de versuri.

Pentru mine, MUZICA inseamna o linie melodica misto, una care sa ma prinda, care sa ma miste cumva, un instrumental misto (adica degeaba ai linie melodica daca o pui in aplicare cu picioarele) si o voce misto. Cand esti undeva live, la un concert, trebuie ca artistul sa aiba prezenta scenica.

Unii oameni destepti nu stiu sa scrie Emil Calinescu BLOGGER

CE anume canta este ULTIMUL lucru care ma intereseaza. Deseori imi ramane in minte o melodie pe care chiar n-am procesat-o. Da, mi s-a intamplat deseori sa fredonez o melodie fara sa constientizez ce zic. Suna bine, are rima, are ritm, e usor de tinut minte … Deci de ce nu?

Ca sa intelegeti cum sunt altii, cat de exagerati sunt, o amica mi-a zis o chestie dubioasa acum ceva timp. Eu am tot ascultat si ascultam si atunci, eram la un eveniment, melodia MENTIROSA. Nu stiam ce inseamna, nu ma interesa, dar ii stiam versurile. Da, stiam versurile, desi erau intr-o limba necunoscuta.

Am aflat de la acea amica faptul ca MENTIROSA inseamna MINCINOASO. Pentru ea era relevant. Ea, de pilda, mi-a zis inca de pe atunci ca o astfel de melodie nu ar trebui pusa la nunti. „Cine e mincinoasa? Mireasa?” Pentru ea, fiecare melodie are un mesaj. A pune o melodie la o nunta inseamna a transmite un mesaj. Nu e voie, zicea ea, sa transmiti ASEMENEA mesaje la astfel de evenimente.

Exemplele pot continua. Sunt multe alte melodii, in spaniola, portugheza, italiana ori chiar limbi nelatine, gen sarba ori indiana, pe care le ascult cu placere. Nu stiu ce zic ei acolo, dar le ador ritmul. Imi place enorm. De ce as refuza sa le ascult?

Faptul ca multi sunt atenti, PREA atenti, la versurile melodiilor are un efect evident: repudierea manelelor. Insa trebuie sa judecati lucrurile invers, dupa principiul de la logica „Toti A sunt B, dar nu toti B sunt A”. Asta inseamna ca nu toti cei care asculta manele empatizeaza cu versurile, sunt de acord cu ele, ii reprezinta.

Poza preluata din articolul scris pe blogul de carte despre romanul Cetatea de Bogdan Alecu

Stiu, pentru unii da eroare, ei pur si simplu NU POT sa asculte asa ceva. Doar ca, vedeti voi, noua generatie, cei ce vin din urma, educati fiind TOT DE NOI, de generatia noastra, aici ma includ si pe mine CHIAR DACA nu am copii, nu are/au preconceptiile noastre. D-aia cei tineri asculta ce asculta. Nu cauta profunzimi in muzica.

Ca sa va dau un exemplu misto: am luat mai demult un interviu unei tipe, Andra Silivestru, care mi-a spus ca pentru ea filmele sunt strict pentru relaxare. Ea considera ca ceva profund este muzica, mai precis opera. Eu gandesc fix invers: nu caut profunzimi in muzica, insa le caut in filme. Oricat de mult mi-ar placea comediile, nu pot sa tratez filmele atat de superficial si sa vad DOAR comedii non-stop. Filmul este o arta din punctul meu de vedere subevaluata. Eu as pune-o pe picior de egalitate cu celelalte arte.

Revenind la versurile melodiilor, imi amintesc un scandal de acum mai bine de 10 ani. Niste manelisti furasera o poezie de-a lui Vadim Tudor si o facusera manea (melodia de mai sus). Vadim nu s-a suparat (ma rog, probabil erau intelesi), spunand ca oricum melodia nu e manea AVAND IN VEDERE VERSURILE. El, ca om de litere, judeca o melodie prin prisma versurilor. O melodie este manea pentru ca are VERSURI (tematica) de MANEA. Oare asa sa fie?

Tot legat de versurile melodiilor si manele, va dau un scandal invers. Si cu asta inchei. Un clip de manele (va dau link pt ca e setat sa nu poata fi postat pe alte site-uri) a fost filmat in sfanta cladire a Operei Romane din Bucuresti. Cei care au aparat melodia au spus ca e cantata la pian, pianul nefiind instrument de manele, si in plus nu e de bani si de dusmani, deci nu e manea. O puteti asculta si singuri. Sa va convingeti.

Apropo de versurile melodiilor, eu mai spun doar atat: poetul e diferit de versier. Cand veti intelege asta veti intelege ce am vrut eu sa spun in acest articol. 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !