Nu fa promisiuni pe care stii ca nu le poti tine!

Promisiuni pe care stii ca nu le poti tine = cecuri in alb. Stiti voi, ca atunci cand un afacerist vrea sa cumpere un obiect, un tablou, ii impinge un cec vanzatorului, il semneaza si-i spune sa completeze el suma.

Chestiunea asta o vedem des in filme si in povesti de adormit copiii. In viata reala niciun afacerist nu face asa ceva. Nu-si permite. Si nici el, vanzatorul, nu face asa ceva, caci exista riscul ca acel cec sa nu aiba acoperire.

Doar ca acest gest, atat de teatral, are un echivalent des intalnit in viata reala: promisiunea ultra-generala, buna doar pt a te lauda.

Cel mai recent exemplu: promisiunea de a alimenta DOAR de la OMV/PETROM. Pe scurt: firma austriaca OMV a donat 10 milioane de euro pentru constructia unui spital. Dupa aparitia stirii, foarte multi internauti au pus pe Facebook faptul ca respecta enorm OMV-ul si ca aplauda aceasta decizie. Lucru cat se poate de corect, nimeni nu ar trebui sa dea cu pietre intr-o firma care face asa ceva.

Doar ca, fara ca firma in cauza sa aiba vreo vina, cativa dintre acesti influensari au facut si o promisiune: voi alimenta DOAR de la OMV/Petrom de acum inainte. Unii au spus asta fara a promite efectiv (de acum inainte stiu de unde sa alimentez), altii au spus-o clar si precis: de acum inainte DOAR de la ei voi alimenta. Au exista chiar persoane care s-au laudat, retroactiv, cu atasamentul lor fata de brand: ORICUM ALIMENTAM DOAR DE LA OMV, ACUM MAI AM UN MOTIV! Un fel de #FanDeMic. Poate cineva verifica unde ai alimentat tu acum 1 zi, acum 5 zile, acum o saptamana?

Eu, unul, nu am masina, nu am carnet, asa ca nu as putea spune care benzina e mai buna. Nu stiu daca benzina de la OMV si de la PetrOMV (parca asa se chemau ultima oara statiile) este cea mai buna ori cea mai ieftina. Nu stiu nici ce alte produse mai au ei prin benzinarii (vazusem niste reclame la produsele pentru mic dejun ale unei benzinarii concurente).

Ce stiu, insa, este ca aceasta este tipul de promisiune pe care o faci doar ca sa te bati cu pumnul in piept. Sunt promisiuni pe care stii ca nu le poti tine, doar ca dintre acestea cele mai misto, zica-se, sunt cele neverificabile. Caci fix asta este smecheria: putini spre deloc isi vor mai aduce aminte ca in februarie 2019 X promisese ca va alimenta doar de la OMV.

Poate OMV va avea preturi mult prea mari fata de restul, poate X ajunge intr-o zona unde nu exista OMV sau Petrom … Sau poate va face un gest asemanator si o benzinarie concurenta. Nu mai zic de situatia in care vreun concurent va veni cu banu’ jos la acei influensari, cerandu-le sa-i promoveze.  Vor fi ei de condamnat daca dupa vreo 2 luni vor promova Rompetrol, Mol ori Lukoil? Ei promoveaza o afacere corecta, o fac in mod transparent, nu incurajeaza nimic ilegal … Iar promisiunea … Eh, a zis si el asa …

Chestiunea in cauza imi aminteste de o situatie reala, cu doi amici de-ai mei. Unul dintre ei, vrand sa se dea cocos, s-a laudat unei amice ca o va ajuta oricand are nevoie. Atunci cand EA a avut nevoie, el, in mod obiectiv, nu a putut. Pur si simplu nu s-a putut. Problema nu a fost ca la un moment dat X nu poate ajuta, ca nu este disponibil, problema era, de fapt, cu promisiunea initiala.

Exista promisiuni pe care stii ca nu le poti tine, dar pe care totusi le faci? Te bucura faptul ca nu poti fi verificat? Daca da, de ce te enerveaza politicienii care nu-si tin promisiunile? De ce te enerveaza prietenii care-si uita datoriile, financiare si nu numai? De ce te-ar deranja mincinosii atat timp cat tu faci parte din acea categorie?

Da, atunci cand esti politician faci promisiuni pe care stii ca nu le poti tine. Unele sunt din start fanteziste, altele nu pot fi tinute din cu totul alte motive. El, politicianul, le face, iar tu, alegatorul, il injuri pentru asta. Doar ca si tu, la randul tau, faci astfel de promisiuni. Da, politica este plina de ipocrizie. Uneori, este un caz atat de complicat incat nu prea ai de ales. Alteori, insa, te bazezi pe memoria scurta a oamenilor. Lucru gresit dupa mine, dar care functioneaza deseori.

In final, o mentiune speciala si pentru initiatorii proiectului spitalului: Asociatia Daruieste Viata. Un sincer BRAVO pentru initiativa lor.

Asadar, nu fa promisiuni pe care stii ca nu le poti tine! Ori, daca ai ai avut pana acum acest obicei, nu MAI fa promisiuni pe care stii ca nu le poti tine!

2 thoughts on “Nu fa promisiuni pe care stii ca nu le poti tine!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !