NU esti obligat sa iti spui parerea despre ceva!

NU esti obligat sa iti spui parerea despre ceva! Emil Calinescu

Articolul precedent este despre ideea ca nu ai avea voie sa-ti spui parerea despre un lucru, despre un fenomen, daca nu ai anumite calitati, oricare ar fi acelea. Dupa cum va ziceam, nu sunt deloc de acord cu ideea, LIBERTATEA de exprimare este sfanta pentru mine. Aceasta LIBERTATE de exprimare, insa, trebuie sa vazuta si invers: NU esti obligat sa iti spui parerea despre ceva!

Evident, daca esti politician, daca ceri votul cetatenilor ori deja ai fost ales pentru a-i reprezenta, este de la sine inteles ca vei fi intrebat cum te pozitionezi in legatura cu diverse probleme. Insa dati-mi voi sa va spun ca DOAR politicienii ar trebui sa aiba aceasta obligatie, morala si poate chiar legala.

In rest, premisa de la care plec este ca votu-i SECRET. Serios: asta scrie in Constitutie, nu doar in cea a Romaniei, drept urmare trebuie sa respectam acest statut secret al opiniei, nu doar a celei politice. Am explicat in 2018 pe blogul politic de ce ideea de #boicot este nedemocratica: intai si intai, pentru ca face imposibila asigurarea caracterului secret al votului. Daca o tabara sta acasa, simpla ta prezenta la vot te va asocia cu cealalta tabara. Ceea ce este complet nedemocratic.

Nu despre ideea de cvorum vreau sa scriu, ci despre ceea ce am vazut in mai multe postari pe Facebook: cica influencerii si vedetele ar trebui sa faca, printre altele, educatie civica. Ar trebui sa ia atitudine vizavi de anumite probleme sociale.

Evident, persoanele de sex feminin care scriu asa ceva se refera la problematica avortului. Nu le condamn, le inteleg, si mie mi se pare o intoarcere in timp interzicerea avortului, chiar daca juridic vorbind decizia Curtii Supreme din SUA este corecta. Aspectele juridice sunt diferite de cele morale, evident. Daca ar trebui sau nu sa fie prevazut in Constitutie acest drept al femeii de a avort nu discut aici. Voi scrie cat de curand un articol distinct despre avort, unde veti vedea opinia mea aprofundata pe aceasta tema.

Insa nu despre dreptul la avort vreau sa scriu aici, ci despre dreptul tau de … a tacea. Este si el un drept, nu?

Dupa cum ziceam, sunt persoane care vor ca absolut toti din jurul lor, prieteni, vedete, influenceri, sa aiba aceleasi opinii despre viata, politica si religie pe care le au si ei. Nu concep sa aiba prieteni care vor interzicerea avortului ori prieteni care au votat la referendumul CpF.

Iar de la vedete si influenceri au pretentia unei pozitionari clare. Considera ca nu poti fi influencer despre telefoane, geluri de dus ori filme fara sa te pronunti clar in privinta problemelor actuale.

Din acest motiv, foarte multi ziaristi pun intrebari de genul unor oameni care pana atunci nu avusesera nicio opinie pe acel subiect.

In acest sens, imi amintesc o faza din 2018, care-l avea in prim-plan pe marele actor Marcel Iures. Omul venise la Digi24 sa vorbeasca despre teatru si film, despre ce a facut el in aceasta viata. Sa vorbeasca despre el, altfel spus. Si omul chiar e un bun povestitor, sa stiti. Eh, la un moment dat moderatorii il intreaba ce parere are despre familia traditionala, despre notiunea de familie, de fapt. Omul a spus ca nu vrea sa se pronunte, asa ca moderatorii insista. Apoi spune, citez din memorie, ca dupa el familia e formata din barbat si femeie, ca asa a ajuns el pe lume, dar ca NU STIE daca va vota la referendum si ca oricum nu sfatuieste pe nimeni in niciun fel, fiecare urmeaza sa faca fix ce crede de cuvinta.

Pentru aceasta declaratie, multi oameni i-au sarit in cap, au spus ca nu mai vor sa mearga la spectacolele in care el joaca. Cei care-l aparau erau, evident, cei care erau de partea referendumului, cei care s-au dus sa voteze DA.

Pentru mine, acesta este un exemplu foarte bun pentru ceea ce vreau eu sa spun in acest articol. Da, sunt subiecte unde fiecare cetatean poate avea o opinie, din acest motiv exista notiunea de referendum, insa un cetatean nu ar trebui OBLIGAT sa se pronunte pe un subiect. Ai o parere, ti-o exprimi la vot, ti-o poti exprima si donand bani unor ONG-uri, insa nu vrei sa faci asta PUBLIC.

Lipsa de asumare? Puteti s-o spuneti si asa, dar mi se pare ca oamenii au si acest drept: de a tacea.

Ca sa rezum, ai dreptul sa-ti spui parerea despre orice, nu trebuie sa te impiedice nimeni sa o faci, dar in acelasi timp ai dreptul si sa taci. Nu trebuie sa-ti ia nimeni acest drept.

Atentie: votul obligatoriu, pe care eu mi l-as dori, nu contrazice deloc ce am zis eu in acest articol. Motivele sunt 2:

  1. Votul tau, fie el si obligatoriu, este SECRET. Deci tu iti vei exercita acest drept fara sa stie nimeni in ce sens ai facut-o.
  2. Inca vei avea optiunea de a-ti anula votul, adica dreptul de a fi total neutru. Nu vreau sa va ganditi la avort, la casatoriile LGBT ori la alt subiect. Stiu ca pentru multi pare absurd sa te situezi complet neutru in aceste situatii, insa oricat de ciudat ar parea, oamenii AU DREPTUL sa o faca. Drept pe care noi, ceilalti, nu ar trebui sa-l anulam, sa-l negam.

Emil Calinescu Ochelari de Soare

Ca idee generala, NU esti obligat sa iti spui parerea despre ceva, indiferent despre ce anume este vorba. Este dreptul sa taci exact in aceeasi masura in care este dreptul tau sa te pronunti pe orice subiect. Personal, nu ma intereseaza parerea vedetelor despre avort ori casatoriile gay. Eu nu judec un actor, un cantaret, un pictor, un fotbalist ori un scriitor in functie de cum se pozitioneaza pe subiectele importante. Eu apreciez talentul talentul independent de opiniile lor social-politice. De multe ori, mi se pare mai de bun simt sa taca decat sa fie de-o parte a baricadei fara sa fie capabili sa-si argumenteze optiunea. Premisa de la care se pleaca este complet gresita: oare chiar exista atat de multi oameni care se pozitioneaza de-o parte sau de alta a baricadei in functie de ce zice vedeta lor preferata? Daca o apreciezi pe Dana Rogoz ca actrita inseamna ca trebuie sa fii de acord cu ea in toate privintele? Oare ce zice asta despre acel tip de public?

Comments

comments

5 thoughts on “NU esti obligat sa iti spui parerea despre ceva!

  1. Pingback: Om vs blogger

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !