Nu aduceti CEU in Romania!

Nu aduceti CEU in Romania!

 

 

Acest articol isi putea avea locul pe mai multe bloguri ale mele. Am oscilat intre a-l posta pe blogul politic ori pe blogul studentesc. Neputand sa ma decid unde ii sta cel mai bine, am zis sa-l postez aici.

Asadar, afirm din start ca aducerea CEU in Romania (CEU insemnand Central European University, adica Universitatea detinuta de Soros, aflata momentan in Budapesta) ar fi o mare greseala. Ar aduce mai multe belele decat lucruri bune, ne-am lega la cap fara sa ne doara.

Am fix 3 argumente in acest sens:

Distrugem universitatea/universitatile din orasul respectiv

 

Pe lista oraselor care ar putea gazdui CEU se afla Timisoara, Cluj, Oradea si Arad. Primele 2 orase au universitati de traditie, de stat, universitati care ar fi puse (pe nedrept?) in umbra de CEU.

Mai stiti voi vreo universitate in Budapesta in secunda asta? CEU a acaparat tot.

Daca discutam despre Oradea sau Arad, discutia este cam aceeasi. Cele 2 au universitati de stat (si particulare, nu-i vorba), nu la fel de importante si cu traditie la fel de buna, dar au. Nu ar fi mai indicat sa se investeasca in ridicarea acestora?

Nu zic, sunt probleme peste tot. Si la Cluj ori la Timisoara. Nu sunt nici pe departe universitati model. Doar ca rezolvarea acestor probleme ar trebui sa fie prioritara. Doar ca solutia nu este sa aduci o mare universitate sa le puna in umbra. Nici pe departe.

Sufocam acele orase

 

Deja Clujul se plange de traficul infernal. Timisoara sta inca bine, dar prognozele nu sunt nici aici imbucuratoare. Clujul, de exemplu, este orasul cu cea mai galopanta dezvoltare. Unii zic ca sta mai bine decat capitala (este de discutat, dar sa admitem ca ar fi asa).

Cum credeti ca ar arata Clujul cu CEU pe teritoriul sau? Adica pe langa actualii studenti, sa mai vina inca o ceata de cateva mii de studenti. Traficul s-ar sufoca, chiriile, oricum mari, ar exploda. In Timisoara lucrurile ar sta la fel.

Iar Aradul si Oradea, oricum ati lua-o, nu sunt pregatite pentru un aflux atat de brusc de studenti. Nu acum.

Ce ar face aceste orase, oricare dintre ele? Pai migratia catre localitatile vecine ar creste, asta intai si intai. Apoi oficialitatile s-ar apuca sa construiasca (drumuri intai si intai). Dupa ce ca te sufoci, orasul devine si un santier. De vis.

Dam apa la moara nationalistilor

 

Nu radeti, dar partidele nationaliste au nevoie de contexte favorabile. Si de pretexte. Soros este oricum prezent in discursurile politice, chiar daca nimeni nu a putut dovedi implicarea sa. Va dati seama cum ar suna discursurile politice in contextul in care Universitatea lui Soros (adica aia care chiar e a lui, cu acte) ar fi pe teritoriul Romaniei? Anul asta se fac 13 ani de cand Clujul a scapat de Funar. Sa fiti convinsi ca un nou Funar, cu un discurs anti-soros, isi va face aparitia. Nu va castiga acum, poate nici peste 2 ani, sunteti siguri ca peste 5 ori 7 ani nu va castiga?

Sa nu mai zic de specificul CEU: o universitate a tuturor. Adica nu doar ca vor veni niste mii de studenti, dar acestia vor fi majoritar straini. Fix ce-si doresc nationalistii.

Ce ar trebui facut?

 

Intai si intai, decizia, indiferent care ar fi aceasta, ar trebui discutata serios inainte. Totodata, orasul care va gazdui CEU nu ar trebui ales intamplator ori in functie de Care-si doreste mai mult sa gazduiasca CEU, ci ar trebui sa fie, cumva, o decizie nationala. E drept, conteaza si dorinta universitatii cu pricina, dar in astfel de cazuri exista negocieri, institutia cu pricina poate fi orientata intr-un oras ori intr-altul.

Inteleg de ce acestia vor Vestul tarii, doar ca, macar pentru a preintampina problemele cu nationalistii, ar putea fi impinsa catre o locatie mai neutra.

Personal, mi-as dori sa fie adusa intr-un oras momentan neuniversitar, un oras care sa devina strict universitar. Care sa se identifice cu CEU, care sa se dezvolte strict studenteste. Nu as putea spune acum care ar fi acel oras, dar fix asta mi-as dori. Poate un oras din Sud, cu conditia sa aiba aeroport (ori sa-si faca ulterior) si sa fie legat, cu autostrada de prefer, de alte orase importante. Poate fi un oras din Moldova, ca tot este saracie acolo. Ar fi o sansa ca o zona sa iasa din saracie.

Nu stiu voua cum vi se pare, dar mie-mi pare ca aducerea CEU in Romania ar genera mai multe probleme decat beneficii. Ne-am lega la cap fara sa ne doara. Nu d-alta, dar apoi ne-am face de ras daca am concluziona ca am gresit si i-am da afara. Adica fix ce fac ungurii acum. Salutari EUROPENE tuturor!

Comments

comments

4 thoughts on “Nu aduceti CEU in Romania!

 1. Scuze, da’ eu nu pricep exact.

  Care-i dom’le buba cu CEU? Cum ar omori ea Politehnica, cind nu prea are programe pe domenii tehnice, ci chestii usurele gen Gender Studies & alte umanioare? In cel fel ar omori facultatile de fizica, chimie sau informatica din UVT?

  A, ca s-ar putea sa manince din prajiturica facultatilor de litere sa psihologie ale UVT? Foarte bine! Putina competitie n-a stricat nimanui.

  Pe linga asta, daca zici ca la CEU studentii sunt majoritar straini, nu se intelege (conversely) ca romani n-ar prea fi? Pai ori face competitie, ori nu face.

  La restu’ observatiilor nu ma bag.

  1. Psihologia de la UBB a produs niste studii interesante, ca sa ma refer doar la ea. O distrugem?

   Legat de studenti, indiferent ca-s romani sau straini, ideea ramane: nu poate exista un oras cu 2 universitati DE TOP. Ca mentalitate, studentii de la Babes ar fi tot timpul CEI CARE N-AU PUTUT INTRA LA CEU. Ar fi ciudat.

   In rest, argumentatia trebuie luata cap-coada, ca un tot unitar.

 2. Auz, eu am zis de Timisoara, nu de Cluj. Ti se pare ca se produce atit de multa valoare la Litere sau la Psihologie la UVT, incit sa nu merite sa aiba putina competitie?

  Argumentatia nu-i o chestie holistica, ci e compusa din sub-argumente. Care-s mai slabe sau mai tari, care pot sa stea in picioare ca ansamblu chiar daca unul se clatina, etc. Daca zici ca a ta nu se clatina, in ciuda contra-argumentului oferit dinsus .. na, e ok, ne da voie legea sa avem pareri diferite asupra chestiunilor.

  1. Facultatile umaniste de la UVT sunt in topurile romanesti. Nu cele straine, ci cele romanesti. Eu zic ca fac de psihologie de la UVT produce psihologi mai buni decat sunt produsi la Pitesti, la Targoviste ori la particular in Bucuresti.

   Si, repet, daca nu esti multumit de calitatea actului educational, ia masuri, nu adu CEU. E doar o opinie 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !