Noul site Romania Libera

Romania Libera este un cotidian de traditie. A fost infiintat in anul 1877 de catre carturarul August Treboniu Laurian. Desi multe ziare s-au inchis, acest ziar continua sa existe si in format fizic, asteptandu-si, cuminte, cititorii „conservatori” in fiecare dimineata. Iar cand ma refer la cititorii conservatori nu ma refer nicidecum la sustinatorii partidului cu acelasi nume.

In opinia mea, ar trebui studiat cu foarte multa atentie acest ziar la facultatile de profil din tara noastra, atat cele de jurnalism, cat si cele adiacente, cum ar fi facultatea de sociologie. Iar pentru a studia acest ziar trebuie avute in vedere urmatoarele etape:

– Perioada 1877-1914 (pana la inceperea razboiului);
– Perioada interbelica;
– Perioada comunista;
– Perioada anilor 90;
– Perioada de dupa 2006, cand presa scrisa si-a inceput declinul.

Este interesant de observat CATI jurnalisti s-au perindat pe la acest cotidian si cum acesta s-a mentinut pe piata CA BRAND. Lumea cumpara Romania Libera pentru titlul ziarului, nu cumpara pentru a citi ce scrie unul sau altul dintre editorialisti. Romania Libera este un exemplu demn de urmat.

In continuare voi vorbi de site-ul ziarului Romania Libera – www.romanialibera.ro . De ce am facut, totusi, aceasta lunga introducere? Pai pentru ca site-ul arata exact precum istoria ziarului Romania Libera: este un mix intre tinerete si varsta a III-a, un mix intre vechi si nou. Si voi aduce 3 argumente in acest sens:

1. Pe ACELASI site avem atat o stire cu titlul TIFF ISI ARATA FATA INTUNECATA, stire care ne aduce informatii cu privire la filmele horror care vor rula la TIFF, cat si un editorial serios si sobru scris de sociologul Mircea Kivu – Scandalagii care ne conduc. Primul este un titlu care sa atraga, un titlu pentru noua generatie, pentru internauti, pentru facebook, in timp ce al doilea este un editorial ce va fi apreciat intr-o mai mare masura de catre cititorii editiei printate, probabil cititori mai in varsta.
De altfel, Romania Libera aloca spatii mari editorialelor si analizelor, lucru foarte apreciat de catre cititorii conservatori ai ziarului.
Ca o mica paranteza, Mircea Kivu mi-a fost profesor la master, la facultatea de sociologie, si citesc cu deosebit interes analizele domniei sale.

2. Site-ul este colorat, viu si vesel insa, in acelasi timp, aduce aminte de editia tiparita (acea culoare specifica ziarului, neschimbata de ani de zile). Un cititor in varsta, care a citit pana acum ziarul Romania Libera in format printat, isi va regasi acest ziar in format online. Fanii Romania Libera se vor regasi in site-ul acestui ziar.

3. In plus, un lucru iarasi interesant de subliniat, continutul din ziar se regaseste si pe site. Practic, spre deosebire de GSP, cititorii noi si moderni, care prefera versiunea tiparita, nu vor fi OBLIGATI sa plateasca pentru a avea stirile si analizele din ziarul Romania Libera. Nu li se baga nimic pe gat, totul este o chestiune de alegere. E drept, pretul platit este multitudinea de reclame de pe site. Din punctul MEU de vedere, reclamele sunt binevenite, eu prefer sa am un site tip Romania Libera, plin de reclame, insa cu acces full la orice informatie, decat un site tip GSP, si el plin de reclame, insa unde trebuie sa platesc pentru anumite informatii si analize.

Ce ar mai putea fi, totusi, imbunatatit si adus acestui site? As propune 3 lucruri:

1. O versiune platita a ziarului, unde sa nu avem parte de reclame. Pentru cei agasati de publicitate ar trebui sa existe o alternativa. Apoi alegerea sa le apartina. Nu cunosc pretul, nu stiu cat ar trebui sa coste acest LUX, insa ar trebui sa existe aceasta posibilitate.

2. O aplicatie pentru sparphone si tableta. E drept, si aici mi-as dori una gratuita, care sa fie si cu reclame, si una platita, unde sa NU avem parte de reclame. Una platita, insa plina de reclame, nu ar fi de recomandat.

3. O optiune pe care am mai vazut-o, pe vremuri, pe site-ul Prosport: posibilitatea descarcarii ziarului in format PDF. Da, as pune acest lucru pe finalul zilei, insa pentru unii ar fi important. Poate ca amintire.
Si v-as explica si de ce: sa zicem ca cineva a aparut in ziar. Va dori sa aiba acest ziar si in format fizic, si-n format PDF. Link-ul stirii va disparea (dupa 1 an, dupa 2 ani, nu se stie), insa el va pastra PDF-ul (am aparut in Romania Libera, in ziarul din 19 mai 2014). De ce sa nu aiba aceasta posibilitate?
Ca propunere completa, eu as trimite editia in PDF, in mod automat, la ora 18, prin email, tuturor abonatilor la newsletter-ul Romania Libera. Eventual sa existe optiunea respectiva (sa primesti sau nu aceasta versiune), care optiune sa poata fi bifata ori debifata.

4. Una dintre cele mai de succes rubrici din ziarul fizic este mica publicitate. Inca ma intreb de ce site-ul nu a preluat aceasta rubrica. Sa fie frecventat pentru acest lucru. Ok, este un mod de a convinge oamenii sa-l cumpere in mod fizic. Insa as profita de acest aspect si pentru site. Cumva. Romania Libera fara mica publicitate mi se pare ceva incomplet.
Tin minte, din povestirile parintilor mei, ca acest apartament, in care stau si din care scriu acest articol, a fost cumparat in urma unor cautari intense printre anunturile din Romania Libera. Acest lucru se intampla inainte de 1989. Deci, cumva, sunt recunoscator acestui brand.

5. As oferi, in mod constant, cititorilor editiei online premii constand in abonamente la editia printata. As face, cumva, ca editia printata sa ajunga si la ei.

Pentru cine nu stie, acest articol participa la un concurs al BlogalInitiative. Premiile constau in bannere pe site-ul ziarului Romania Libera. Legat de acest concurs, am 3 observatii de facut (laude si sugestii):

1. Ma bucur ca site-ul Romania Libera este interesat de opinia bloggerilor. Ma bucur, de asemenea, ca pe site-ul unui ziar de traditie isi va gasi locul un banner al unui blog. Nu stiu daca va fi al meu, recunosc ca nu am citit celelalte articole participante, insa nu ascund faptul ca mi-as dori sa apar acolo. Ar fi o onoare pentru mine.

2. Din acest motiv nu inteleg cum participa unii la acest concurs spunand exclusiv lucruri negative. Inteleg critica, i-as fi inteles daca ar fi participat la un concurs asemanator avand ca premiu o tableta (sau ceva fizic). Daca insa NU iti place site-ul Romania Libera, de ce ai vrea sa apari acolo? Inca nu am inteles logica.

3. As incheia cu 2 propuneri:
– Pe prima am facut-o deja, dar o repet: as INTARI premiile, adaugand la fiecare cate un abonament anual la editia tiparita a ziarului. Bloggerii ar putea intra in contact cu editia tiparita a ziarului. Am amici in blogosfera care au 20 de ani si care nu cred sa fi citit, vreodata, vreun ziar in format fizic. Poate le va placea si vor dori sa-l cumpere in continuare.
– As stabili pe site-ul Romania Libera un loc anume pentru BLOGGERUL SAPTAMANII. Acel loc sa fie traditional rezervat pentru un banner din blogosfera. Criteriile sa fie stabilite de redactorii Romania Libera (eventual bloguri care au participat la campanii sociale, insa pot fi gandite si alte criterii), iar castigatorul sa fie anuntat, in mod traditional, duminica. Poate fi bloggerul saptamanii, bloggerul lunii, depinde cum va fi gandit proiectul. Dar mi-ar placea ca pe site-ul Romania Libera sa vad, constant, cate un banner al unui blog.

Per total, site-ul Romania Libera ne arata, cu exactitate, istoria acestui ziar: o capacitate extraordinara de adaptare continua si un amestec permanent de nou si vechi, de tinerete si varsta a III-a. Site-ul poate fi imbunatatit, nimeni nu este perfect, insa per total, este exact ce ar trebui sa fie. Salutari LIBERE tuturor!

ps: Acum 2 sau 3 ani, pagina de facebook a ziarului Romania Libera mi-a facut o urare misto: La multi ani iesiti din tipare! A fost cea mai originala urare primita in acel an.

ps2: Felicitari nu doar ziarului Romania Libera pentru campanie, cat si celor de la Blogal. Mi-as dori cat mai multe campanii avand premii blogosferice. De ce toate premiile ar trebui sa fie fizice? Premii constand in bannere, link-uri si alte chestii asemenea s-ar putea dovedi utile bloggerilor. Zic.

11 thoughts on “Noul site Romania Libera

  1. subscriu la propunerile tale. mi-a placut mult articolul, recunosc (chit ca am participat si eu la campanie)… mi-au placut si propunerile tale ref premiile blogosferice, precum si porpunerile de campanie in RL. Doamne ajuta! Poate ne unim mai multi bloggeri si le propunem acest lucru, sa vada ca nu este doar o idee buna a unui blogger, ci o idee sustinuta de membrii blogosferei romanesti! bafta 🙂

  2. Ca sa fiu sincer nu citesc RL. de multi ani….prefer ziarele economice si, ziarele de stiri locale asa ca n-am ce sa comentez de noul sau vechiul RL
    Seara Buna!

    1. Are cateva analize bune. Profesorul Mircea Kivu este una dintre persoanele pe care le apreciez, chiar daca nu tot timpul sunt de acord cu dansul (de exemplu atunci cand militeaza pentru absenteism sau anularea votului).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !