Norocul ti-l faci cu mana ta
Poate parea paradoxal, dar acest articol este despre Cupa Mondiala. Este adevarat, poate fi extins in oricare alt domeniu, insa acum ma voi referi STRICT la aceasta Cupa Mondiala. Si voi incerca sa daram 3 mituri. Sa le luam pe rand:
1. Cat bulan a avut echipa X! A egalat in minutul 90 si nu e prima oara!
Cand se intampla o singura data, poate fi noroc. Cand este un obicei, este mai mult decat atat. Un astfel de obicei poate avea mai multe cauze:
– Conditie fizica buna. Unele echipe cad fizic pe final, altele raman proaspete.
– Jucatori de rezerva care rezolva meciul. Aici este si meritul antrenorilor, inspiratia antrenorilor aducand, nu de putine ori, puncte importante.
– O mentalitate de invingator: echipele mari lupta pana la final, echipele mici tind sa se concentreze mai putin pe final.
– O echipa mare stie sa tina de rezultat, stie sa tina mingea in coltul terenului. O echipa mare stie, insa, si sa previna astfel de trageri de timp, stie sa fure o minge ascunsa intr-un colt.
– O echipa poate avea jucatori buni in jocul aerian (pe final sunt multe mingi aruncate la bataie, in careu). Acesti jucatori sunt, de multe ori, atacanti centrali, insa pot fi si aparatori solizi, foarte buni in jocul aerian.
Unele echipe inving constant pe final, altele pierd constant pe final. Unele echipe rateaza prosteste pe final, altele inscrie la unica ocazie. Sa fie vorba, oare, doar de noroc?
2. Ce bulan are echipa Y: invinge constant la loviturile de la 11m.
Oare loviturile de la 11m se castiga doar cu noroc? Eu as zice ca si aici sunt alti factori. Sa vedem care ar fi:
– Jucatorii sunt mai stapani pe ei. Aseara, la Brazilia-Chile, s-a vazut clar cum jucatorii brazilieni erau stapani pe ei, iar chilienii pareau ca tremura din toate incheieturile!
– Exista portari de penaltiuri. Nu credeti? Unii au spirit de reactie, raman pe picioare pana la executie si se arunca RAPID dupa minge. Altii ghicesc, insa se trantesc atat de bine incat apara penaltiul. Unii portari apara mai des penaltiuri decat altii. NU este vorba de noroc.
– Unele echipe exerseaza, in mod constant, la antrenamente, loviturile de departajare. Se pregatesc atat tehnic, cat si PSIHIC, pentru aceste executii. Echipele mari exerseaza loviturile de departajare chiar si cand urmeaza sa intalneasca adversari modesti. Nu e nicio rusine!
– Lista de penaltiuri se face si ea cu o anumita logica. Am vazut deseori executand penaltiuri jucatori care nu mai executasera vreo astfel de lovitura de ani de zile. Iar acestia erau, pe aceasta lista, inaintea unor executanti cunoscuti. Antrenorii au si aici un mare merit. Nimic nu este intamplator.
De multe ori la penaltiuri inving echipele mai experimentate, mai bune, mai tehnice. Si nu, nu este vorba de noroc. Desi fata de primul caz este un procent mai mare de noroc. Insa NU atat de mare pe cat s-ar crede.
3. Echipa noastra este lovita de ghinion: se accidenteaza jucatori pe capete.
Credeti ca acest lucru tine DOAR de ghinion? Pregatirea fizica NU are de-a face? Eu as tinde sa zic ca da. E adevarat, aici putem vorbi si de lucruri necurate, gen dopaj. Jucatorii dopati incep sa se accidenteze dupa un timp.
4. Echipa noastra este lovita de ghinion: are 3 suspendati in cel mai important meci al sezonului.
Este ghinion sau e vorba si de alte cauze? Sa vedem cateva:
– Haideti sa vedem la mondiale ce echipe au jucatori suspendati si cum s-au luat acele galbene. Unele sunt luate aiurea (pentru proteste), altele pentru trageri de timp, altele pentru gesturi nesportive. Unde e ghinionul atunci cand tu tragi de timp ori cand sutezi in minge aiurea?
– Sunt gesturi aiurea ale unor jucatori fara experienta. Tocmai s-a terminat Costa Rica-Grecia. Eliminarea jucatorului din Costa Rica a fost realmente tembela. Nu ca e de vina arbitrul, ci zic doar ca jucatorul a facut un fault de-o inutilitate incredibila. Poti vorbi de GHINION cand vezi asemenea fault?
– Unele echipe nu pun pret pe cartonasele galbene. Pur si simplu nu conteaza, pentru ele, ce cartonase au primit in primul meci. Apoi se trezesc ca-s la un galben de suspendare. Tot GHINION?
– O echipa mare nu se bazeaza pe 1-2 jucatori, astfel incat acestia pot lua intentionat un galben in meciul de azi pentru a fi suspendati maine. Poimaine, in meciul decisiv, ei vor juca linistiti. Iar daca vi se pare ca nu e fair-play sa iei galben intentionat sa stiti ca exista posibilitatea ca ei sa stea, pur si simplu, pe banca.
Norocul ti-l faci cu mana ta. Oricat de ciudat ar suna asta, este purul adevar. Oricat de rau mi-ar parea de Chile, Brazilia si-a facut norocul cu mana ei. O echipa MICA precum Chile a intrat demoralizata la penaltiuri. De ce demoralizata? Din cauza unei bare din ultimul minut. Brazilia a fost echipa mai experimentata si mai matura.
Oricat mi-ar parea rau de Mexic, Olanda a trecut mai departe NU cu noroc. Ok, Robben e un trisor, insa chiar si fara acel penalti meciul ar fi intrat in prelungiri, unde Olanda ar fi fost FAVORITA!
Poate altora le-a parut rau de Ghana. Unora le-a parut rau de Rusia. Toate au avut, aparent, ghinion. Practic, au fost invinse de echipe mai BUNE, mai EXPERIMENTATE. Rar se intampla ca o echipa mica sa invinga o echipa mare in minutul 90. Minutele de final apartin echipelor mari.
Norocul ti-l faci cu mana ta! Se aplica si-n fotbal, se aplica si-n viata. Cred in noroc, cred in superstitii, insa nu-mi plac cei care se plang constant de ghinion. Pe acest pamant nu este loc de fatalisti. Salutari NOROCOASE tuturor!
ps: De proverbul NOROCUL TI-L FACI CU MANA TA nu au auzit inca romanii. La ei este pur si simplu NOROC.
doua remarci:
– ai zis in final de meciul Olandei, care a avut un penalty clar in prima repriza, cand Robben a fost faultat de doua ori in aceeasi faza si nu s-a dat nimic. E corect rezultatul din final, exact asa cum e el, dupa 90+5 minute.
– Grecia a castigat EURO 2004 cu noroc; stiu ca sunt o gramada de elemente, date, circumstante care au dus la titlul ala, dar orice mi-ai zice Grecia a fost o echipa, nu mica, dar mediocra, nu a fost si nu este nici macar aproape de elita europeana, nu mai zic mondiala! 🙂
Grecia a crezut in sansa ei. A avut o mentalitate de invingator. Nu erau deloc cei mai buni, dar au avut un moral de fier.