Noe

Noe, celebrul personaj biblic, a fost ecranizat. Filmul, in sine, poate fi caracterizat in multe feluri. Eu voi evidentia 3 aspecte, foarte pe scurt:

1. Nu intru in disputa religioasa. Nu am citit Biblia, insa am facut religie in scoala. Unele lucruri am inteles ca sunt in Biblie, de exemplu prezenta acelor uriasi, altele nu.
Insa, si aici probabil voi fi contrazis de religiosi, eu nu consider Biblia ca fiind o carte ADEVARATA. In sine Biblia contine multe mituri. Iar ca sa fiu cu adevarat scrupulos, trebuie sa intreb CARE Biblie, pentru ca fiecare cult religios are Biblia proprie. Nu, nu plec de la premisa ca eu, ortodox, ar trebui sa ma ghidez dupa Biblia ortodoxa.
Sunt, totusi, curios sa citesc opiniile unor bloggeri si critici religiosi. Este o curiozitate personala.
Din ce am vazut in strainatate, opiniile ar fi impartite.

2. Cinematografic vorbind, filmul Noe sta foarte bine. Intai si intai, vizual sta foarte bine. Nu doar efectele 3D, si ele foarte bune, insa imaginile in sine sunt foarte bine realizate. Nu sunt eu fan al filmelor apocaliptice, cum este de exemplu Angela (al carei articol despre filmul Noe il recomand cu caldura), insa pot aprecia niste cadre si niste peisaje bine realizate.
Fiti atenti la secventa cu facerea lumii, una foarte bine realizata. Repet insa ce am zis la punctul anterior: nu stiu (si nu ma intereseaza) in ce masura respecta „adevarul Biblic”.

3. Dintre actori, iese clar in evidenta Russell Crowe, un Gladiator biblic, ca sa zic asa.

E drept, pe mine nu m-a impresionat la fel de mult precum pe altii. O amica, e exemplu, a inceput sa lacrimeze de vreo 3 ori in timpul filmului. Sunt eu prea putin sensibil.

Si ca sa dovedesc pe deplin cat de insensibil sunt sa va spun ca atat in timpul, cat si dupa film, mi-au venit in minte tot felul de glume cu si despre Noe. Sa va zic cateva:

1. Pe facebook am postat urmatorul status (imediat dupa vizionare):

Sa va zic acum cat de rezistent sunt… Rezistent la cultura zic …

1. Am mers la spectacolul UNORA LE PLACE SWINGUL (la Teatrul De Arta Bucuresti ) cu o tipa si m-am intors cu aceeasi.

2. Am mers la Voyeur (tot la Teatrul De Arta Bucuresti) si am supravietuit.

3. AM supravietuit si celor 7 blesteme ale lui Chris Simion.

4. Astazi am supravietuit si Potopului lui Noe.

Dragi publicitari, eu zic sa faceti o reclama cu mine: Emil Calinescu, facut sa reziste, sa reziste, sa reziste … — feeling blessed.

2. Imediat dupa film insa imi amintisem doua bancuri:

Dinozaurul este intrebat de elefant: – Auzi, dinozaurule, tie ti-a dat Noe ADD pe arca lui. – Nu. – Nasol de tine.

Romanii se pregatesc de un nou potop al lui Noe. Se lasa condusi de un marinar!

3. Dimineata imi da cineva pe facebook alt banc. Il auzisem mai demult:

In anul 2008 vine Dumnezeu la Noe, care traia linistit in… Romania, si-i zice:
Noe, pamantul s-a umplut de rautate si oamenii M-au uitat. Vreau sa-mi construiesti o noua Arca, pentru ca Potopul va veni iar. Sa iei din fiecare specie cate un exemplar mascul si femela. Ai la dispozitie 6 luni de zile!

Dupa 6 luni se uita Dumnezeu pe pamant si-l vede pe Noe plangand in gradina.
Noe !!! Sunt pe cale sa incep Potopul, unde este Arca ???
– Iarta-ma Doamne, dar lucrurile s-au mai schimbat intre timp … Am nevoie de autorizatie de constructie. Apoi compania de electricitate a cerut sa pun ipoteca pe Arca in vederea acoperirii costurilor de transport si de mutare a liniilor de inalta tensiune ce trebuie date la o parte din calea Arcii pentru a fi lansata la apa. Apoi sa fac rost de lemn, a fost o alta problema. Este interzis sa tai lemn din padurile invecinate deoarece acolo traieste bufnita cu pete care-i o specie protejata.
Cand am inceput sa adun animalele, am fost dat in judecata de un grup de activisti pentru protectia animalelor. Ei sustineau ca tin animale salbatice sechestrate impotriva vointei lor, si de asemenea au sustinut ca sa pun atatea animale intr-un spatiu atat de mica, inseamna cruzime asupra lor.
Am un proces in derulare cu Ministerul Muncii, deoarece inca nu m-am hotarat cate minoritati ale grupurilor etnice sa angajez pe santier iar Blocul Sindical nu ma lasa sa-mi folosesc la constructie copiii mei deoarece nu fac parte din Sindicat si nu au certificare ISCIR pentru constructia de Arce.
Ca sa fie totul si mai rau, Fiscul, mi-a confiscat toate posesiile deoarce sustin ei ca vreau sa parasesc tara cu specii de animale pe cale de disparitie.
Deci, Doamne, iarta-ma! Dar imi trebuie pe putin 10 ani ca sa fac tot ce mi-ai zis.

Dintr-o data cerul se lumina, norii disparura, iar soarele din nou aparu stralucitor pe cer.
– Doamne, sa inteleg ca nu ne mai distrugi lumea ?
– Nu Noe, se pare ca mi-a luat-o guvernul inainte…

4. Pe langa asta, va zic replica unei amice dupa ce a auzit ca mi-a placut filmul Noe: Emile, stiam deja ca esti dus cu pluta…

Filmul Noe intra de maine in cinematografe, fiind adus in Romania de RoImage 2000. Nu, nu veti fi catalogati dusi cu pluta in cazul in care il veti aprecia. Dimpotriva as zice 🙂 Vizionare placuta si salutari APOCALIPTICE tuturor!

Comments

comments

3 thoughts on “Noe

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !