Noaptea Galeriilor. Nora Cupcencu.

Noaptea Galeriilor. Nora Cupcencu.

 

Unele articole se scriu de la sine. Uneori imi vin cuvintele pe tava, simt ca orice as scrie tot nu voi putea acoperi. Alteori, insa, nu stiu ce sa scriu. Nu stiu cum sa incep, nu stiu cum sa termin, nu stiu CE ar trebui sa scriu.

Despre galerii nu am mai scris. Nu despre cele de fotbal e vorba, ca despre ele as avea multe de scris, ci despre cele de arta. Totul are, insa, un inceput 🙂

Vineri seara a fost un eveniment extrem de interesant in Bucuresti: Noaptea Galeriilor. E drept, pe mine m-a luat un pic pe nepregatite din multe puncte de vedere. Intai si intai, imi facusem program, lucru care, in teorie, nu presupune obligatii. In cazul meu presupunea pentru ca acel program includea si pe altii, nu doar pe mine.

In al doilea rand, in afara de o expozitie, despre care voi vorbi in randurile de mai jos, nu stiam ce se intampla. Vazusem ceva la Marculescu, dar cam atat.

Emil Calinescu Nora Cupcencu

Invitatia actritei Nora Cupcencu a venit, astfel, ca o provocare din mai multe puncte de vedere: pe de-o parte, urma sa explorez un taram destul de nou pentru mine; pe de alta parte, urma sa descopar personalitatea complexa a Norei.

Cand visele ucid calutii de mare

Pe Nora am descoperit-o ca actrita in Alt Love Building. Rolul ei este printre cele mai bune si, cumva, zic ca o reprezinta. Pe ea, ca persoana, am explorat-o mai bine atunci cand am intervievat-o. De atunci aflasem si de aceasta pasiune a ei pentru pictura. Ca o mica paranteza, interviul ei a venit oarecum ca bonus. Am luat interviu Elisei, mandra reprezentanta a Olteniei in filmul cu pricina, si doream s-o intervievez pe Adina, pe care o vazusem si pe scena de teatru, dar si-n prima parte a filmului. Consideram ca 2 interviuri sunt de ajuns. Insa Elisa mi-a soptit, off the record, sa o intervievez pe Nora, pentru ca are multe de spus (nu stiu exact cum a fost discutia, dar ideea era asta). Recunosc, Elisa a avut dreptate.

Nora si Prietena ei, Elisa

Revenind la expozitie, spun doar ca am ajuns in fuga acolo. De la 6 jumate pana la 8 am fost la un film in cadrul B-IFF (Mamula, cu un Franco Nero in zi de gratie), apoi direct la expozitie (locatia ma avantaja: este pe Aurel Vlaicu, la nr 70, eu venind de la Elvira Popescu; pe jos am facut vreo 7 minute), iar de la expozitie am ajuns la Challenge Room-ul de pe Matasari.

Emil Calinescu Nora Cupcencu 2

Locatia expozitiei este Alandala Caffe, loc unde, recunosc, trebuie sa mai ajung. Un loc extrem de vesel, colorat si prietenos. Un loc facut, parca, pentru expozitii de pictura.

Pictura Nora Cupcencu

Expozitia s-a numit „Cand visele ucid calutii de mare”. Afisul ei este mai jos. Dupa cum puteti vedea, am reusit sa ma strecor si eu pe acolo, motiv pentru care ii multumesc Norei. Va dau in continuare textul de intampinare al expozitiei, asa cum apare pe pagina de facebook a evenimentului:

Pictura Nora Cupcencu 2

“Când visele ucid căluții de mare” – Vernisaj- Expoziție personală Nora Cupcencu și un Performance de Iulian Gliță. Curator: Mihnea Mihailescu. Artist invitat: Rene Raileanu Invitat special: Marius Tita

„N-am cunoscut fericirea pana la capat.
Capatul este acolo unde stiu ca ma voi dizolva.
Si atunci nu voi mai gusta din visele mele, din durerile si din strigatele strabunilor mei. Toata cautarea zgomotoasa si obositoare a Sensului va inceta atunci. Sunt oare pregatita pentru asta?
Oamenii ca mine se simt singuri.
Se indragostesc atat de usor de orice licareste iluzia unei intelegeri
Am trait in zona de confort, am trait pe margini de prapastie. Pot spune ca cele din urma sunt generoase
Mi-au dat destul incat azi va pot da si eu voua. Fara acele margini, panzele mele nu ar fi aratat asa. Actul artistic ma face fericita un timp cu toate ca paradoxal procesul in sine, ma mistuie. Iar intelegerea inca mai digera intamplarea unei lucrari, la mult timp dupa ce a fost savarsita”
Nora

Nora Cupcencu Emil Calinescu

Nora Cupcencu a absolvit Universitatea de Teatru in 2014 și a debutat ca actriță în lungmetrajul” Alt Love Building” în regia Iuliei Rugină, produs de ActorieDeFilm.ro
Între timp a mai facut doua scurt metraje si acum se pregateste pentru al doilea lungmetraj din cariera ei de actrita de film.

Cand are nevoie de intimitate, Nora picteaza.Cand picteaza este libera si sincera. Sunt paginile ei de jurnal. Totul a inceput ca o joaca, ca o nevoie de a isi asculta sufletul in tacere. Lucrarile ei sunt sincere, reprezinta testamentul de culoare pe care l-a mostenit pe linie ancestrala. A mostenit si toate amintirile strabunilor care-i freamata in sufletu-i fragil ca un calut de mare. Pictura o aduce față în față cu ea însăși, dezgolită de tot ce e superficial, de griji, de preocupări frivole. Fiecare lucrare pornește de la o stare interioară și e uneori făcută cu ochii închiși, urmând doar glasul emoțiilor. Astfel se nasc forme, culori și mesaje direct din tumultul interior. Unele te izbesc violent altele iti incalzesc privirea.
Nora este dincolo de normele picturii clasice. Pentru ea asta inseamna libertate
In data de 24 aprilie va invitam sa cunoasteti un artist special.
Pășiți cu grija!

Este prima sa expoziție personală, ea participând anterior cu lucrări la expoziții colective la Teatrul Mignon. Din februarie 2015 are lucrări expuse permanent în l Fundaţiei Outsider Art RO ce se afla in incinta Teatrului Țăndărica.

Expozitia va fi insoțita de un performance regizat de Iulian Glita care are rolul de a ghida privitorul pe tot parcursul povestii.

Curator: Mihnea Mihailescu
Actori: El: Alin Popa
Ea: Diana Croitoru
Fetita : Anastasia Radulescu
Scenograf: Daniela Diaconescu
Imagine Foto/Video : Andrei Stan

Invitat special: Marius Tita
Artist invitat: Rene Raileanu

(sursa)

Mai am un singur lucru de mentionat: picturile sunt inca expuse acolo (timp de 2 saptamani), iar daca doriti sa le aveti tot timpul la voi acasa, ele sunt si de vanzare. Pretul il veti afla doar daca veti intreba.

10

Cam atat despre primul meu contact cu Noaptea Galeriilor. Cam atat despre Nora Cupcencu. Prin articol am inserat cateva poze facute la eveniment (dupa cum deja ati observat, la eveniment a fost prezent si regizorul Nae Caranfil). Salutari ARTISTICE tuturor! 🙂

4 thoughts on “Noaptea Galeriilor. Nora Cupcencu.

  1. Pingback: Noaptea Galeriilor. Nora Cupcencu.Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !