Noaptea alba a filmului romanesc 2012

Noaptea alba a filmului romanesc este un eveniment de care incep sa ma atasez. Este momentul in care vad sala plina cand ruleaza un film romanesc. Daca n-ar fi noaptea alba a filmului romanesc probabil 90% din public nu ar afla ca se produc filme romanesti. Cu 1-2 exceptii, filmele romanesti sunt excluse din cinema-uri.

De ce lucrurile stau asa nu stiu. Pot insa sa banuiesc ca lumea merge la noaptea alba a filmului romanesc pentru ca intrarea e libera. Si atat de multa imbulzeala e incat nu are toata lumea loc la cinema. Asa s-a intamplat vineri, cand la filmul „Despre oameni si melci” nu au intrat decat cativa. Logica pe bune ca n-am inteles-o: de ce bagi filmul cel mai solicitat intr-un cinema minuscul precum Studio , iar la patria bagi „Ceva bun de la viata”, de care nu auzise nimeni. Un sfert din sala era ocupata de cei care nu prinsesera loc la Studio. Ok, la studio e calitatea mai buna, atat a imaginii cat si a sunetului, dar oare asta conta? Ma rog, mai era si argumentul economic: urma sa fie rulat la PRO, pe bani. Si deh, trebuia sa fie si doritori sa dea lovele.

Altfel, Bucurestiul uimitor de animat pentru acea ora. O fi vorba si de faptul ca e moca, dar cred ca e si snobismul oamenilor de a fi prezenti musai la eveniment. Cum sa rateze ei un astfel de eveniment? Un fel de cocalarism, da’ pe bani putini (sau deloc).

In final, o ciudatenie: ce a cautat Cinema Pro la noaptea alba a filmului romanesc? Adica de ce pe lovele? Si anomaliile nu s-au oprit aici: cumparai bilet, dar nu puteai nici acumula puncte, nici plati cu puncte. Cu toate astea, s-au putut face rezervai! Incurcate-s caile pro cinema-ului. Nu e vorba de pret, ci de ideea in sine. Intrarea e libera, dar nu e chiar libera. Pe bune, de ce?

Altfel, Cinema Patria ar trebui renovat urgent. E pacat: are cea mai mare sala de cinema din tara, are si balcon (care sta inchis), dar are o sonorizare infecta. Si o calitate a imaginii destul de proasta. Tind sa cred uneori ca la mine acasa, pe LCD-ul de 81 de cm, se vede mai bine. SI culmea: au un 3d caffe, o idee tare, dar nu prea baga filme acolo. Baga filme d-acu un an sau 2. Sau mai vechi. E un cinema mare, bunicel, dar prost administrat. Foarte prost administrat. Niciodata nu l-am vazut plin (in afara de noaptea alba a filmului romanesc). Si nici acum nu au lasat oamenii sa mearga la balcon (le-o fi fost teama ca se darama?!).

Cam asta fu experienta mea la noaptea alba a filmului romanesc.

Salutari CINEFILE tuturor!

ps: Eram curios daca la noaptea alba a filmului romanesc a fost cineva la proiectiile in aer liber … eu am fost la Rasnov, mi se pare tare ideea, bine acolo sunt sus la cetate, dar si aici, undeva-n centru vechi … la anu’ poate merg p-acolo!

5 thoughts on “Noaptea alba a filmului romanesc 2012

  1. I-auzi…deci nu platesti nimic si te intorci si cu ceva-n plus acasa. Sa tot mergi la Patria!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !