Nisarea retelelor sociale este o realitate. Facebook este un urias cu picioare de lut, cum bine-l caracterizeaza Iulian Comanescu, care va muri greu. Mult mai greu decat hi5 sau myspace, insa va muri. Eu nu prevad, ca altii, moartea Facebook (ori a Twitter), ci vad pur si simplu o nisare. Care este principalul atu si, in acelasi timp, principala problema a Facebook? Pai, simplu: este o retea mult prea multilateral dezvoltata. Faci prea multe pe ea, iti ofera prea multe, si s-ar putea sa nu poti alege exact ce primesti.
Hai sa va zic, pe scurt, care-s nemultumirile legate de Facebook:
- Unii oameni ar vrea sa nu existe chatul, ar vrea sa nu poata fi contactati in privat de nimeni. Pe telefon poti sa NU iti instalezi aplicatia, insa pe deskstop, daca folosesti Facebook din browser, nu poti renunta la chat. Tot vei vedea ca-ti scrie lumea. Poate nu-ti doresti asta.
- Ti-ai dori sa filtrezi postarile prietenilor, insa nu poti. Il urmaresti pe X, omul are postari faine, dar are gusturi politice dubioase. Te doare in cur de politica, insa nu poti filtra DOAR postarile politice. Multi cer de ani de zile posibilitatea blocarii unui hashtag, nu un utilizator, ci un hashtag. Am si scris pe tema asta. Facebook nu doreste sa faca asta. Drept urmare, te indeamna sa folosesti mai des grupurile: vrei doar poze cu pisici? Atunci du-te pe grupurile aferente si gasesti acolo doar asa ceva.
- Unii sunt nemultumiti de algoritmii Facebook. Nu doar ca postarile lor nu ajung la prieteni, la cine trebuie, dar mai au si feed-ul plin de chestii care nu-i intereseaza. Ne intoarcem la punctul anterior, insa nu e doar atat. Desi Facebook ar trebui sa fie ceva intuitiv, usor de utilizat, are din ce in ce mai multe optiuni complicate: see first, unfollow, chestii pe care un utilizator normal nu le stie.
- Cenzura accentuata. Chestia de data recenta legata de Trump e doar varful icebergului. O gramada de persoane au fost pedepsite de Facebook pe motive aberante. Eu am primit suspendare de 3 zile pentru ca dadeam prea multe reactii (erau haha-uri). Unde scrie ca n-am voie sa dau atatea haha-uri intr-un timp scurt? Altii au primit suspendare pentru diverse glume, meme-uri si alte chestii de genul. Absurd.
- Problemele legate de confidentialitate, ce face Facebook cu datele tale, unde ajung ele si alte chestii de genul se accentueaza pe zi ce trece.
- Pe unii ii enerveaza egalitarismul, comunismul pe care-l impune pe Facebook: cu totii suntem prieteni (tovarasi), cu totii suntem egali, ne vorbim la per tu, ne tragem de sireturi…. De altfel, am fost surprins (placut) de numarul reactiilor pozitive la articolul scris acum cateva zile pe acest subiect, majoritatea venite in privat (din pacate, insa nu ma surprinde asta).
Atentie, acestea sunt doar probleme ale Facebook. La Instagram, Twitter, YouTube si Whatsapp avem alte probleme. Le enumar la gramada:
- Instagram nu mai are nimic nou, nimic deosebit, fata de Facebook. In afara de obligativitatea postarii pozelor si a imposibilitatii postarii link-urilor. Chestii in minus, nu in plus. In rest, toate inovatiile Instagram au fost integrate si in Facebook. De ce ai mai folosi, deci, Instagram?
- Twitter era o retea mai libera decat Facebook. In plus, gaselnita cu hashtagurile si cu postarile scurte nu mai este de mult timp o noutate, o revolutie. Hashtaguri avem si pe Facebook ori Instagram, cenzura e si pe Twitter, deci ce aduce nou aceasta retea? As zice ca dimpotriva, are mai putine chestii decat Facebook.
- Youtube a introdus, la randul sau, cenzura. In plus, acum nu mai poti vedea clipuri YouTube direct pe alte site-uri. Trebuie sa faci click, sa le vezi pe Youtube. Drept urmare, creatorii de continut, bloggeri, proprietari de site-uri, ce-or fi eu, cauta solutii alternative. Eu, ca detinator de blog de filme, as prefera sa inserez un clip de pe alta retea, poate vimeo, pentru a posta trailerul unui film in articol. Prefer sa fie un clip care poate fi rulat direct din fereastra blogului decat sa-mi trimit cititorii undeva afara. Nu am siguranta ca ei se vor intoarce.
- Scandalul legat de Whatsapp il stiti? Facebook a fost nevoita sa transmita anumite clarificari. E o oarecare disperare. E o miscare, un trend, care se va accentua, brusc sau treptat.
- Tik-Tok a reusit sa sparga monopolul, urmeaza si alte retele. Parler a fost deja data jos, printr-o intelegere gretoasa intre Google, Apple si Amazon (primele 2 au scos aplicatia din magazinele lor, iar Amazon n-a mai vrut s-o gazduiasca), TikTok oricum are probleme in SUA. Sa vedem ce soarta vor avea si restul.
Ce urmeaza? Ce estimez eu? Care-s solutiile? Pai:
- Oamenii nu vor pleca de pe Facebook brusc. Nu vom vedea inchiderea brusca a milioane de conturi. Doar ca, vedeti voi, Facebook e important nu doar pentru ca are miliarde de conturi, ci este important pentru ca are miliarde de conturi ACTIVE. Inclusiv timpul pe care-l petrecem pe Facebook este relevant. Care timp, in mod evident, va scadea pe zi ce trece.
- Vor aparea retele locale, adica nationale. Ungurii au deja una, rusii au mai demult, chinezii au si ei cateva. Imaginati-va ca TOTI romanii ar activa pe o retea sociala, unde toti userii sunt sigur romani. Ganditi-va la beneficiile unui utilizator de rand, dar si la beneficiile unei companii care sa activeze acolo.
- Vor aparea retele nisate. Daca nisarea nu exista din start, la aparitia retelei, nisele vor fi facute de utilizatori in functie de anumite caracteristici. De pilda, daca Facebook cenzureaza pe motive politice, atunci mutam toate postarile politice pe alte retele, acolo unde nu exista cenzura. Ramanem pe Facebook pentru pisici, peisaje, chek-in-uri, poze cu mancare si alte chestii de genul. Poate in viitorul apropiat va aparea o retea sociala special dedicata pozelor cu mancare. Si tot asa.
- Vom reveni la sms-uri. E drept, nu exista optiunea pozelor, dar ca idee, daca nu vrem sa fim contactati de necunoscuti pe chat, vom prefera retele sociale unde aceasta optiune nu exista. Unii, mai ales unele, se vor simti mai in siguranta.
- Ne vom reorienta catre site-uri si bloguri. Exista persoane care, satule de cenzura Facebook, prefera sa-si faca blog. De unde isi vor lua ele traficul? Pai pentru inceput din Google. Daca Google le va penaliza, din N motive, probabil se vor gasi metode alternative.
- Vom deveni utilizatori mai putin activi, drept urmare va fi mult mai putin continut pe retelele sociale. De teama suspendarii contului, multi nu mai posteaza (atat de des) pe Facebook. Raman sa dea like-uri, sa comenteze, sa administreze paginile oficiale din care-si castiga existenta, dar nu mai posteaza pe contul propriu. Facebook era importanta si relevanta pentru continutul imens, care continut va scadea din ce in ce mai mult.
- La fel si cu YouTube-ul: tinerii si foarte tinerii utilizatori vor prefera TikTok-ul. Yt a devenit deja pentru cei batrani.
Va pierde Facebook? Unii spun ca era inevitabil, ca oricum era o presiune foarte mare sa ia masuri impotriva lui Trump. Apropo, Twitter luase o masura asemanatoare impotriva contului Guvernului maghiar. Deci, pe romaneste, orice decizie ar fi luat tot rau era.
Personal, sunt intr-o continua cautare de alternative. Nu sa IES de pe Facebook, ci sa vad unde as putea sa postez o parte din continut. Ma gandesc sa gasesc o retea, gasisem PARLER, unde sa mut complet postarile politice. Ma gandesc sa gasesc o retea specializata pe postari despre carti (un GoodReads combinat cu Facebook). Ma gandesc sa gasesc o retea unde sa se vorbeasca despre mancare. Unele au aparut deja, dar nu stiu eu de ele, altele urmeaza sa apara. De pe Facebook urmeaza sa-mi mut fanii pe aceste noi retele.
Astept sugestii in privinta lor. Inclusiv in privinta nisarii: ce retea s-ar potrivi pentru ce.
Si, ca sa ma laud, Instagram si Twitter nu m-au incantat pe deplin niciodata. Instagram pot spune ca e reteaua pe care chiar o dispretuiesc. Faptul ca e detinuta de Facebook e un argument in plus.
Nisarea retelelor sociale se va accentua in viitor, nu trebuie sa ne mire, sa ne ingrijoreze ori sa ne bucure. Este o realitate careia trebuie sa ne adaptam. Atat si nimic mai mult.