Nevoia de repere si propriul set de valori

Nevoia de repere si propriul set de valori

 

 

Scriam zilele trecute un articol despre critici. Nu prea sunt eu impacat cu gusturile lor, de multe ori ei dau dovada de un autism feroce: critica filmele favorite ale publicului doar pentru ca acele filme plac. Contrar, lauda filmele ostentativ anti-comerciale tocmai pentru ca sunt anti-comerciale. Cercul e vicios, iesim cu greu din el.

Zilele trecute a facut senzatie un articol al lui Andrei Plesu in care acesta lauda serialul Las Fierbinti. Eftimie a descoperit chiar un clip cu Plesu laudand manelele:

Personal, cunosc o gramada de oameni care s-au apucat de ascultat manele dupa ce acestea au inceput a fi ascultate de intelectuali precum Vintila Mihailescu (nu se trezeste dimineata si pune manele, insa in mai multe randuri a declarat ca il considera pe Florin Salam un interpret genial). La fel, ma astept ca multi snobi intelectuali sa se apuce de Las Fierbinti doar pentru ca asa a spus Plesu.

Acum, discutia trebuie sa fie despre repere. Multi se plang ca tara nu are repere morale si culturale, insa, pe de alta parte, eu ma plang ca, dimpotriva, prea multi romani prefera sa actioneze dupa cum le zic altii.

De unde vine toata problema? Pai eu as traduce totul printr-un sentiment de inferioritate pe care multi il au. Iar acest sentiment de inferioritate il au atat cetatenii de jos, cat si cei care conduc.

Cei de sus, de multe ori, iau deciziile venite in plic de peste hotare. Pana in 2007 motivatia era evidenta: trebuie sa facem asta pentru a intra in NATO si in UE. Asa zicea FMI, asa zicea UE, asa zicea NATO. Deciziile nu se luau aici, gandirea nu era a noastra, noi eram simpli executanti.

Sentimentul acesta de inferioritate, insa, s-a transmis la cel mai de jos nivel. Am prieteni care nu se duc la filme notate cu mai putin de 5 pe IMDB (nu am timp de filme proaste). Am prieteni care de fiecare data cand vor sa argumenteze ceva dau argumentele altora. In cazul manelelor e evident. „- Emile, de ce asculti manele? Sunt mizerabile. – Cine zice asta? – Cum cine? Toata lumea! Toti intelectualii sustin asta!”

Bineinteles ca e perfect sa te ascunzi in spatele intelectualilor, nimeni nu-i poate contrazice, doar ca, vedeti voi, uneori vine un intelectual precum Plesu si darama toate miturile. Si atunci snobii intelectuali au o problema: fie se iau dupa noul trend si se apuca de Las Fierbinti si de manele, precum cocalarii pe care-i repudiau, fie refuza sa faca asta si, ca sa spuna si ei ceva, incep sa dea in alde Plesu. Cel mai simplu e sa spuna ca s-a ramolit mosul, desi pot s-o bage si p-aia cu „a fost platit sa spuna asta”. Altfel, ar fi nasol sa-ti contrazici ultimii 5 ani in care unicul tau argument contra manelelor era ca-l refuza intelectualii.

Foto: Dorin Costanda (via Adevarul)
Foto: Dorin Costanda (via Adevarul)

Ce vreau eu sa spun e urmatorul lucru: fiecare om trebuie sa aiba propriul set de valori, propria sita prin care sa cearna. Exista si un grad de subiectivism, ceea ce numim GUSTURI, care se manifesta si-n filme, si-n muzica, si-n literatura. Oricat ar vrea unii si altii sa demonstreze, nu exista filme proaste si filme bune, ci exista filme care, cumva, te-au atras si filme pe care le-ai respins. Situatia sta la fel si-n muzica, si-n literatura.

Da, dragul meu snob intelectual, ai voie sa spui ca maneaua e proasta daca aduci argumente. Ai voie sa-l contrazici si pe Plesu cu argumente. Poti spune si de Las Fierbinti ca-i un serial prost. Dar incearca sa argumentezi asta. Spune-o de ce e asa, insa fa-o dupa ce ai studiat fenomenul. Dupa o manea ascultata la betie si inca 2 ascultate de la vecinul nu cred ca poti emite pareri despre manele. La fel cum nu poti emite pareri despre Las Fierbinti dupa 1 episod vizionat (poti doar spune ca nu te-a prins, ca nu te-a convins sa urmaresti mai departe, ceea ce e ok, multi facem fix la fel cu serialele, le dam sansa sa ne convinga dupa 1, maximum 2 episoade). Nu m-a prins, nu imi place este diferit de Serialul e o mizerie.

Da, ma intereseaza ce spune Plesu, ma intereseaza ce spun critcii de film, doar ca parerile despre un film, o carte sau un gen muzical mi le fac singur. Le iau in considerare opinia, le-o respect, dar sunt si eu capabil sa am o parere proprie despre cele enuntate mai inainte.

Si, ca sa vedeti ca eram la moda dinainte sa fiu la moda, ascult manele din scoala generala, laudandu-ma chiar cu asta, iar la Las Fierbinti m-am uitat la cateva episoade, vazut, placut, distrat, insa mi-am propus sa iau serialul de la A la Z intr-o zi cand imi va veni starea necesara. Nu ma impac deloc bine cu programul ProTv, nu e alt motiv la mijloc.

Nevoia de repere, de orice fel, n-o resimt. Am propriul set de valori, am la ce sa ma raportez, asa ca mie nu-mi schimba opinia vreun curent din acesta intelectual. Ceea ce va recomand si voua, daca sunteti capabili de acest lucru. Salutari INDEPENDENTE tuturor!

Comments

comments