Astazi incepe NETA 2015

Astazi incepe NETA 2015

 

De astazi pana vineri, 4 septembrie, la Teatrul National din Bucuresti se va desfasura NETA 2015, un festival al teatrului balcanic.

Neta

Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 ne aduce mai aproape lumea Balcanilor cei greu încercaţi de istorie, o lume colţuroasă şi plină de asperităţi, cu toată bogăţia ei de sensuri oglindită printr-o temă generoasă, menită să o cuprindă sub acelaşi acoperiş: Teatrul, erou al timpului prezent.

In debutul NETA 2015, diseara de la ora 18, la Sala Studio, veti vedea vedea spectacol Visul unei nopti de vara, spectacol apartinand teatrului Vaso Abashidze din Tbilisi.

Visul unei nopti de vara Tbilisi

Visul unei nopți de vară în regia lui David Doiashvili, regizor al Teatrului de Stat de Muzică şi Dramă „Vaso Abashidze” din Tbilisi, aduce o viziune inedită a remarcabilei opere shakespeariene. Nicio altă versiune a acestei piese nu ne dezvăluie atât de multe conexiuni între personajele mistice și ideile ascunse ale operei celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor.

Povestea începe atunci când tânăra eroină a lui Shakespeare, Hermia, jură să scape de sub porunca tatălui ei de a se căsători și fuge cu iubitul său, Lisandru, într-o pădure fermecată. Odată ajunşi în pădure, amanţii se pomenesc în mijlocul unui fel de vendetă între zâne din care învaţă că „drumul către iubirea adevărată nu a fost nicicând uşor”. În acelaşi timp, o echipă de actori ciudaţi, formată din maşinişti, repetă Pyramus și Thisbe, piesă care urmează să fie reprezentată la nunta ducelui. În timpul repetiţiilor Puck îl vrăjeşte pe îngâmfatul actor Fundulea, transformându-i chipul într-un cap de măgar. Din momentul în care Regina zânelor, Titania, se îndrăgosteşte de el, se nasc haosul şi comedia.

Jocul actorilor, decorul, light designul, echipa de proiecţii video şi animaţii, dar și muzica superbă a lui Chopin creează o atmosferă de feerie şi vis care, în combinaţie cu terifiantul coşmar, impresionează profund publicul de toate naţiile și credinţele din toată lumea.

In inchiderea NETA 2015, peste exact o saptamana, veti putea vedea Electra dupa Sofocle, spectacol apartinand Teatrului National din Skopje, Macedonia.

Electra Sofocle

Vineri 4 septembrie, la finalul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti se va prezenta unul din cele mai aşteptate spectacole, Electra, în interpretarea Teatrului Naţional din Macedonia.
Regizorul spectacolului – cândva un „copil teribil” al regiei ucrainiene, astăzi unul din cei mai bine cotaţi artişti europeni, este Andriy Zholdak. Distins cu Premiul UNESCO (2004) pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei teatrale şi cu două premii Masca de aur (2014), în Rusia, originalul artist ucrainean – pentru unii genial, pentru alţii un incomod teribil, stabilit în Germania, a lucrat pe multe alte scene europene importante, din Rusia, România, Finlanda, Suedia, Elveţia, cunoscut fiind şi pentru teoriile sale privind înnoirea artei teatrale, pe care le-a expus într-o serie de prelegeri şi ateliere internaţionale.
La baza acestui spectacol de 3 ore şi 30 de minute stă un text minimalist, în care însă, substanţa tragediei antice se regăseşte întreagă, răvăşitoare.
„Zholdak seamănă cu un meteorit a cărui cădere pe suprafaţa unui text în general cunoscut, produce fisuri, îl sparge… observa teatrologul George Banu, în 2009. El nu este partizanul tradiţiilor, dar nici nu-şi propune să le privească în mod critic; el le utilizează mai degrabă ca material de lucru şi face asta cu un curaj excepţional. Din această ciocnire teribilă şi din expresia artistică ia naştere o adevărată erupţie”.
Electra lui Andriy Zholdak porneşte de la tragedia crimei dintr-o familie regală, pe care o translează în universul contemporan, cu intenţia declarată de a explora tema cruzimii, adânc ascunsă în subconștientul omenesc.
„La un moment dat, în istoria țării noastre, a familiei sau a oricărui individ, cruzimea scapă brusc de sub control și se transformă într-o forță care-l controlează pe om, observă Zholdak. Dar, cât de profundă este oare cruzimea umană?” şi cu ce unitate ar putea fi măsurată, se întreabă în continuare provocatorul artist.
Acest spectacol a primit patru dintre cele mai importante premii naţionale ale Macedoniei pentru anul teatral 2014: premiul pentru cel mai bun spectacol al anului, premiul pentru cea mai bună regie şi două premii de interpretare, pentru rolurile Electra (Daria Rizova) şi Oreste (Aleksandar Gorgieski).

Neta logo

Programul complet al festivalului NETA 2015 il gasiti pe site-ul oficial al Teatrului National din Bucuresti, loc de unde am luat si pozele din acest articol. In afara de spectacole vor mai fi si cateva mese rotunde, unde intrarea este libera. Primul spectacol pe care-l voi viziona la Neta 2015 va fi Butoiul cu Pulbere, maine (sambata, 30 august) seara, la ora 20, in regia lui Felix Alexa. Ne vedem pe acolo si ne salutam daca veti fi prin preajma. Salutari BALCANICE tuturor!

Butoiul cu pulbere

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !