Need for Speed: Inceputuri ar trebui sa fie inceputul unei noi francize de succes. Premisele si contextul erau:
1. Franciza Fast and Furious este aproape moarta. Chiar daca va aparea un nou film, acesta se pare ca oricum va fi ultimul. Are deja prea multe filme, se simtea nevoia uneia noi.
2. Filmul urma sa aiba numele unui celebru joc electronic. Need for Speed era un joc comercial, care ajunsese cunoscut chiar si in randul non-fanilor jocurilor. Personal, cunosc atatea persoane care nu s-au jucat foarte mult la viata lor, care, cu toate acestea, au auzit de jocul Need for Speed.
3. Se optase pentru o distributie tanara, fara vreun nume greu. Acest lucru presupunea, pe de-o parte, faptul ca filmul urma sa-i faca celebri pe actori si, pe de alta parte, voia sa inoculeze ideea de INCEPUTURI.
Pana sa va zic despre film, trebuie sa va zic parerea mea despre joc: un joc comercial, bun, pe care insa NICIODATA nu l-am jucat pentru poveste. Povestea era fada, la unele jocuri chiar nu exista. Zic unele jocuri pentru ca nu a aparut UN SINGUR joc Need for Speed. Eu am jucat foarte mult Nfs Porsche, pe care-l apreciam pentru realism: iti arata exact unde e busita masina (o loveai in stanga, in stanga arata ca e busita si avea tendinta sa se comporte precum … o masina lovita in stanga). Terminasem acel joc, pe altele le-am jucat doar trecator. De ce apreciaaza gamerii acest joc? Pe scurt: PENTRU DISTRACTIE! Nu este precum jocurile de raliu ori de formula 1, unde masina este EXTREM de greu de controlat si unde-ti sunt necesare zile intregi de „antrenament” si eventual un volan; poate fi jucat in multiplayer si chiar foarte bine; a venit, de fiecare data, cu o grafica foarte buna pentru vremea lui. Chiar si NFS-urile mai avansate, unde fusese introdusa politia, erau jucate tot pentru fun: povestea era oricum ignorata.
De ce v-am spus opinia mea despre joc? Simplu: filmul este EXACT ca jocul! Filmul are o poveste fada si banala si contine intr-un procent de peste 70% curse sau urmariri. Esti urmarit de politie, faci o cursa ilegala ori te intreci ca ai facut pariu cu cineva… ori toate la un loc. Ideea e ca dupa 10 minute de acalmie se mai punea de-o cursa.
Daca e sa-i mai caut defecte filmului Need for Speed: Inceputuri, sigur ii mai gasesc:
1. Dureaza peste 2 ore. DE CE? O amica, langa mine, a fost pe cale sa adoarma (daca n-a si adormit). Singurul lucru care m-a impiedicat pe mine sa dorm a fost zgomotul infernal facut de masini.
2. Efectele 3D tind spre 0. Eu sustin chiar ca ii fac mai mult rau filmului. Un film 3D se vede, de multe ori, mai intunecat. Oricum imaginile mai clare sunt la filmele digitale 2D. In plus, oboseala se resimte mult mai nasol daca pe tot timpul filmului ai purtat ochelarii aia 3D.
3. Nu doar ca filmul are o poveste fada si neimportanta, insa are si mari fracturi logice. Imi pare ca, in multe privinte, intamplarile din afara curselor chiar incomodeaza. Regizorii au fost vadit incomodati de faptul ca trebuiau sa bage in film si chestii care sa nu presupuna cai-putere. Rezultatul este vizibil cu ochiul liber.
Totusi, Need for Speed: Inceputuri nu este un film dezamagitor. Cum am aratat, dezamagirea este doar aparenta, in fapt el este exact cum ar trebui sa fie. Diferenta este ca la cinema te duci din cu totul alte motive, nu este ca la jocuri, unde variantele sunt mult mai putine. Este posibil ca fanii inraiti ai jocului sa aprecieze filmul, cum de altfel este posibil sa-l aprecieze si fanii vitezei (am evitat sa folosesc termenul OBSEDATII DE VITEZA, dar in acest context cred ca s-ar potrivi). Cinefilii il vor repudia, multi dintre ei se vor simti jigniti.
Need for Speed: Inceputuri este, asa cum ii spune si titlul, doar prima parte a unei serii ce se anunta mai lungi. In partea II-a producatorii isi vor putea spala onoarea cu un film extraordinar. Care film ar putea repara multe dintre lipsurile primei parti. Nu pot sa spun decat ca-mi doresc enorm asta.
Daca va intrebati de ce scriu abia acum despre el va spun doar atat: exista filme bune, la care articolul se scrie aproape singur; exista filme proaste, la care la fel se scrie un articol, in sens negativ; exista insa filme fade, la care articolele se scriu foarte greu. Nu va uitati la numarul mare de cuvinte. Aspectele cantitative te pot induce, de multe ori, in eroare.
Need for Speed: Inceputuri este deja in cinematografe, fiind adus in Romania de MediaPro Distribution. Vizionare placuta si salutari PLINE DE VITEZA tuturor 🙂