Nebraska

In 2012 aparuse Artistul, un film alb-negru mut, foarte apreciat de critici. Era un elogiu adus filmului alb-negru. Recunosc ca nu am apucat sa vad acel film, ideea, desi as aprecia-o in sine, nu m-a facut sa ma indrept spre sala de cinema. Cand am vazut, saptamana trecuta, ca filmul Nebraska este unul alb-negru, am zis ca de data asta nu trebuie sa-l mai ratez. E drept, urma sa aiba sunet, macar atat mi-am zis eu …

Filmul este despre viata unui batran, Woody Grant, care are impresia ca a castigat 1 milion de dolari la o loterie la care, bineinteles, nu participase. Pentru asta trebuia sa mearga pana-n Nebraska pentru a-si ridica premiul. Sotia lui nu era de acord, asa ca Woody are mai multe incercari, nereusite, de a pleca cu vechea lui masina in Nebraska. Intr-un final fiul sau se invoieste de la servici pentru a-si petrece timpul cu tatal sau. In drum se opresc la rudele demult uitate din Nebraska. El aproape le uitase, insa ei nu-l uitasera. Iar vestea ca urmeaza sa primeasca 1 milion de dolari scoate la iveala amanunte demult uitate.

Filmul Nebraska este, per total, un film bun. E drept, nu este pe placul tuturor, unora li se va parea plictisitor. Drept dovada, la vizionarea de presa de vineri dimineata cateva persoane au parasit sala inainte de terminarea filmului. Noua, celor ramasi in sala pana la final, ne-a parut insa un film bun, o analiza foarte buna a familiei extinse americane. O analiza lucida a relatiilor familiale vazute din perspectiva banilor: cand ai bani ori cand urmeaza sa ai toata lumea isi aminteste de tine. Altfel, daca esti la sute de kilometri departare, traiesti intr-o singuratate dureroasa.

Fara sa fac spoiler, fac o mentiune: premiul de 1 milion de dolari era la fel de real precum mostenirile nigeriene. Woody a trebuit, insa, sa se convinga singur ca este o pacaleala. Totusi, pentru fiul sau nu a fost deloc un timp pierdut: si-a petrecut timpul cu tatal sau si cu familia sa extinsa demult uitata. Din acest motiv, se poate spune ca familia a castigat mai mult decat 1 milion de dolari.

Filmul Nebraska intra in cinematografe de vineri, 14 martie, fiind adus in Romania de InterCom Film. Vizionare placuta si salutari BLOGOSFERICE tuturor ­čÖé

ps: Cand am auzit ca Nebraska este alb-negru am exclamat: P-ASTA NU-L POT VEDEA ACASA. NU MAI AM TELEVIZOR ALB-NEGRU. LCD-UL MEU HD READY NU DUCE ASA CEVA.

ps 2: Am fost intrebat despre Nebraska, la fel cum fusesem intrebat despre alte filme: merita Oscarul? Sau, ma rog, in acest caz: la 6 nominalizari nu merita si el macar 1 Oscar? Raspund ce am raspuns si cu alte ocazii: nu dau 2 bani pe Oscaruri, nu judec un film din aceasta perspectiva. Da, trebuie sa scriu articolul promis despre Oscaruri, poate asa scap de intrebarile astea.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !