Nationala de fotbal a Elvetiei

Incep acest articol despre nationala de fotbal al Elvetiei printr-o intrebare: cum ar trebui s-o vedem? Cum este ea, de fapt? Ofer 3 variante:
1. Un exemplu FERICIT de globalizare.
2. Un EXPERIMENT.
3. Un kitch in adevaratul sens al cuvantului.

Raspunsul CORECT este, ca de obicei, un pic din toate 3. Raspunsurile, ca de obicei, nu se exclud. Insa voi detalia in randurile urmatoare de ce.

Incep cu sfarsitul: Elvetia este un kitch etnic. Are foarte putine elemente elvetiene, fiind, in mare parte, o selectionata balcanica. Elvetienii adopta legi anti-migratie restrictive, insa se simt reprezentati de albanezi,turci, portughezi din Insulele Capului Verde ori ex-yougoslavi (aici ii includ si pe kosovari). Singurul lucru pe care-l au in comun este dorinta de afirmare si dorinta de imbogatire. Ei nu simt nimic pentru acea tara, sunt armata perfecta de mercenari.

Nationala de fotbal a Elvetiei imi pare, insa, un mare experiment. Experimentul este, in acelasi timp, politic, economic si fotbalistic. Tuturor le convine, toti o dau exemplu. Cel mai periculos ar fi, din punctul MEU de vedere, ca Elvetia sa CASTIGE ceva. Acum a fost eliminata, insa la tineret si la juniori ea castiga constant in ultimii ani. Cat timp va mai trece pana vor castiga si competitii de seniori?

Este un exemplu fericit de globalizare doar pentru cei care vor sa-l vada astfel. Sunt unii care viseaza la disparitia definitia a granitelor. Ei se simt, in cel mai bun caz, europeni. Daca nu, cetateni ai acestei lumi. Ii doare undeva de granite, de traditii, de cultura. Vor sa traiasca liberi cu oameni de oriunde. Pentru ei echipele nationale NU trebuie folosite pentru a starni pusee nationaliste. Devin periculoase din acest punct de vedere.

Unde se va opri acest experiment? Unde cred ca are probleme Elvetia? E simplu: toata aceasta globalizare si ABSENTA a granitelor se intoarce impotriva ei. Acei jucatori joaca calm, calculat, precis, insa niciodata NU-SI VOR SCUIPA plamanii pentru acea nationala. Nu vor da niciodata mai mult decat ar putea da. Nu vor face niciodata un capat de tara dintr-o eliminare, e drept, insa, in acelasi timp, niciodata nu va fi SARBATOARE NATIONALA in Elvetia in cazul castigarii unui trofeu.

E drept, nu vor aparea conflicte in vestiarul Elvetiei. Nu vor exista probleme cu privire la echipa de provenienta.

Si tot ca un efect nedorit, nationala de fotbal a Elvetiei nu va fi niciunde iubita. In Brazilia a fost sustinuta doar pentru ca juca impotriva Argentinei. Altfel, putini vor aprecia kitch-ul etnic oferit de Elvetia. La cluburi toleram si incurajam aceasta globalizare, insa echipele nationale ar trebui sa ramana nationale. Acceptam si 1-2 exceptii, dar le toleram atat timp cat sunt EXCEPTII. Si Germania are cativa jucatori din afara Germaniei, insa ei sunt (si vor ramane) EXCEPTII.

Vina este a FIFA, care permite astfel de echipe. A luat masuri, treptat, impotriva acestei migratii. Insa, pe de alta parte, lor le convine globalizarea. Oficial, ia masuri impotriva ei, insa neoficial o sustine. Apropo, Blatter e elvetian.

Per total, nationala de fotbal a Elvetiei este un experiment. Este dovada ca daca ai bani poti avea si o nationala de top. Fotbalul practicat din saracie, de catre niste baietasi de cartier, este util, dar pana la un punct. Fotbalul este pentru cei saraci, e adevarat, dar trebuie sa-l practice si bogatii. Doar e #CupaTuturor, nu-i asa?

Acum, sa va vad pe voi: ce parere aveti despre aceasta nationala de fotbal a Elvetiei? Salutari MICROBISTE tuturor!

4 thoughts on “Nationala de fotbal a Elvetiei

  1. Problema cu globalizarea e ca nu ai cum sa o opresti, nici macar controla, cat timp ea e legala; daca sunt interese se poate face orice, de exemplu daca tu esti un fotbalist bun si vrei sa joci pentru Italia, iar italienilor le convine, intr-o saptamana ai cetatenie si basta (vezi Balotelli). Stai sa vezi cand vor incepe arabii sa-si cumpere jucatori de nationala, nu doar turnee finale. Cand mai descopera Wenger cate un negru d-asta de 17 ani prin Burkina Faso si incep sa liciteze pentru el Quatar, Emiratele Arabe sau Egipt. Vezi cazul Jauzaj, un fotbalist de viitor exceptional, care a fost disputat de vreo patru nationale: Belgia, Anglia, Albania si Kosovo..

      1. Nu zic ca e bine, din contra, dar nu poate si nici nu se vrea a fi stopata. Presa engleza, ca idee, acuza FIFA ca din cauza globalizarii au parasit competitia asa devreme. Nu zic ca e asta de vina, dar daca te gandesti putin, englezii nu prea au „imprumutat” niciun jucator. 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !