Nascut piscotar?

Emil Calinescu nascut piscotar

Nascut piscotar sau cat de putin valorizez eu banii. Am preferat titlul mai scurt pentru ca mi se pare mai sugestiv. Less is more, cum se zice in publicitate.

Asadar, spun din capul locului: apreciez mai mult un cadou simbolic in dauna banilor. Apreciez tot timpul onoarea, mandria, in dauna banilor.

Daca eu am facut ceva pentru cineva cunoscut, pentru un prieten, pentru un apropiat ori pentru cineva poate mai departat, voi aprecia mult mai mult o masa la restaurant ori chiar o bere, O SINGURA BERE, indiferent unde si de care, in dauna banilor. Berea aia, sa nu mai spun de masa aia la restaurant, le voi SAVURA, ma voi simti bine, PERFECT, in acea seara, in acea zi.

Voi pleca de la premisa ca le-am meritat, ca am facut ceva bine. Chiar daca acasa ma intorc fara bani, cum ar zice Florin Salam (chiar el zice asta intr-o melodie!).

La fel stau lucrurile si in cazul evenimentelor. Sa luam cazul vizionarilor de film. Despre ele s-a tot scris in trecut.

Multi calculeaza cinic: biletul la film e atat, popcornul e atat (care nu se da tot timpul), insa articolul pe blogurile lor valoreaza mult mai mult. Deci refuza sa mai vina la „piscotareli” de genul. Este sub demnitatea lor.

Eu calculez ca un piscotar: nu ma intereseaza cat costa biletul (cu sau fara popcorn), nu ma intereseaza cat costa un articol pe blogul meu. Pe blogurile mele, de fapt. Eu ma simt bine ca sunt INVITAT la un eveniment. Ma simt bine din postura de INVITAT, ma simt bine sa primesc acel ceva PE GRATIS. Decat sa primesc 50 de lei pe articol, 50 de lei cu care sa merg sa-mi cumpar 2 bilete la film (ori unul singur, la avanpremiera), prefer sa primesc O INVITATIE! Bonus: imi place sa vad filmul inaintea tuturor, imi place sa-l vad intr-o sala de oameni avizati (ma rog, acum avanpremierele sunt pline de vedete, deseori spectatori galagiosi).

La fel la teatru. La fel in cazul cartilor, caci scriu si despre ele. Decat sa-mi dai 50 de lei sa scriu un articol despre o carte a editurii X, mai bine-mi trimiti o carte. Si scriu despre ea. Ma simt mult mai bine. Mai important.

Eu as fi cel mai fericit nu daca as avea o ocupatie care sa-mi aduca multi bani, ci daca as avea o ocupatie care sa-mi aduca tot ce-mi trebuie pentru a trai decent. Daca pentru munca mea cineva mi-ar plati utilitatile, altcineva mi-ar asigura mancarea, altcineva bautura. As fi de mii de ori mai fericit decat sa primesc bani pentru munca prestata. Indiferent de culoarea ori de numarul lor, ca sa citez din nou o manea.

Acum, problema la tot ce va spun aici este ca eu nu pot servi nicicum ca exemplu pentru cineva. Nu vad de ce cineva, oricine, si-ar dori sa ajunga ca mine. „Vreau sa ajung ca Emil, sa beau pe gratis”. Culmea e ca nici nu-mi doresc asta. Culmea e ca nu mi-ar aduce nicio satisfactie.

Am avut discutia asta la un moment dat cu cineva. Acel cineva spunea ca se grabea, dar nu putea sa traverseze pe rosu (desi nu trecea nicio masina) pentru ca erau in jur copii, iar acestia ar fi avut in fata lor un exemplu negativ. Eu n-am probleme de genul, eu nu vreau sa servesc drept exemplu pentru nimeni. Daca vreun copil ori vreun adult se ia dupa mine, este strict problema lui.

Asa cum, deja v-am povestit asta, eu nu m-as simti bine daca toti s-ar imbraca precum ma imbrac eu. Io ma simt bine imbracat inflorat, insa daca toti s-ar imbraca inflorat, toti barbatii mai ales, eu as simti nevoia sa ma imbrac in alb. Sau in negru.

Revenind la ideea de baza, nu-mi plac banii, m-am nascut piscotar, ma laud cu asta, dar nu vreau sa-mi urmeze nimeni exemplu. Asa-i ca nu ma poate intelege nimeni? Nici macar eu nu ma inteleg deseori …

ps: Tot din categoria Nascut Piscotar: daca mi-ar da cineva 1000 de lei (sau chiar mai mult), bani pe care sa-i pot da pe un revelion, oricare, la orice local din Bucuresti, as refuza. Sau oricum nu mi-ar placea. As prefera oricand O INVITATIE la un revelion poate mai ieftin, poate mai obscur. Dar sa fie INVITATIE. Nascut piscotar. Defect. Absurd. Si ilogic. Continuati voi! ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !