Mutarea sediului

Mutarea sediului

 

Discutam nu demult cu un amic despre invazia mall-urilor din Bucuresti. Multe dintre ele inlocuiesc vechile fabrici comuniste. Cel mai recent exemplu: in locul fostului Electroaparataj urmeaza sa se construiasca Mega-mall. Opinia mea este impartita in acest sens: pe de-o parte ma bucur ca va fi un mall langa mine, momentan fac minim jumatate de ora pana la orice mall; pe de alta parte sunt constient ca nu este deloc benefica aceasta invazie. Fabricile aveau si ele utilitatea lor, munceau mai multi oameni decat intr-un mall si trebuie sa mai si producem ceva.

Totusi, trebuie avuta in vedere si alta discutie: localizarea fostelor intreprinderi. Multe dintre ele erau centrale. Cu siguranta ca nu aveam nevoie de ele ACOLO. Ca sa revenim la exemplul dat, este cert faptul ca langa Stadionul National, cel care va gazdui cateva meciuri la Euro 2020, nu era nevoie sa existe o fabrica. Deci, din acest punct de vedere, trebuia facut ceva.

Gandind pur egoist, pentru mine-i mai bine ca aici nu se mai afla o fabrica cu mii de angajati. Traficul ar fi fost realmente blocat daca la ora 19 ar fi iesit muncitorii din fabrica si, in acelasi timp, s-ar fi indreptat spectatorii spre stadion (fie ca vorbim de suporterii de fotbal, fie ca vorbim de spectatorii unui concert). Oricum se circula prost in zona, va dati seama cum ar fi fost sa fie un astfel de centru industrial aici?

Eh, despre asta este vorba: exista o solutie extrem de utila. Aceasta este MUTAREA unei fabrici dintr-un loc intr-altul. Nu este nevoie sa INCHIZI o fabrica daca ai nevoie de terenul ei. Da, obiectiv vorbind, un centru comercial in imediata apropiere a stadionului este ceva benefic. Va avea succes, va da bine ca imagine, va avea si un aspect oarecum placut pentru zona si, per total, va CIVILIZA zona. Exact cum se spune despre zona Granitul, care era total nefrecventabila pana sa se deschida Cora.

Una dintre intreprinderile mutate este Timpuri Noi. Nu mai este la statia de metrou cu acelasi nume, unde acum se afla, ca punct de reper, trei universitati particulare importante (Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, Universitatea Titu Maiorescu si Universitatea Nicolae Titulescu), ci este mutata undeva in afara capitalei. Adica exact acolo unde ar trebui sa se mute multe alte fabrici.

Nu e nicio rusine ca orasul s-a extins. Nu este nicio rusine ca o zona alta data periferica a devenit acum un vad comercial si studentesc extrem de viu. Solutii exista, ele trebuie doar cautate.

O solutie asemanatoare poate fi aplicata si in cazul mutarilor sediilor firmelor. Mutarea sediului se face de catre firme specializate de servicii de mutari firme, iar timpul este unul extrem de mic. Economic, s-ar putea sa renteze, iar ideea in sine, ca sediul nu este batut in cuie, este una pe care multi afaceristi, mai mici sau mai mari, inca n-au inteles-o.

Mutarea sediului este o solutie, iar beneficiile sunt inclusiv de partea cetatenilor. Repet: de ce am avea nevoie de o fabrica langa 3 universitati UMANISTE (ma rog, si cu ceva sectii economice, oricum insa, nimic ingineresc) ori de o alta langa cel mai mare stadion al tarii. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

One thought on “Mutarea sediului

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !